Pagina 1 din 2

Re: Ceruire meerschaum

MesajScris: 20 Ian 2013, 11:12
de Radu-Mihai
Cunoscand pipa,apreciez acest nou "look"...
Felicitari! :1)

Re: Ceruire meerschaum

MesajScris: 20 Ian 2013, 15:57
de zudo
A iesit foarte frumoasa, felicitari ! Ai tinut-o mult scufundata in ceara topita ? Am incercat si eu metoda pe doua pipe, imersandu-le doar cateva fractiuni de secunda, si nu a iesit asa frumos colorata ca a ta.

Re: Ceruire meerschaum

MesajScris: 20 Ian 2013, 16:57
de MarcBarbu
Excelent!!

Re: Ceruire meerschaum

MesajScris: 20 Ian 2013, 19:12
de Gordon
[quote="zudo"]Ai tinut-o mult scufundata in ceara topita ?


Aproximativ 20-30 secunde. Apoi am asezat-o pe un servetel si am pus feonul pe ea pana s-a scurs ceara in exces. La final am sters-o cu o carpa din bumbac. Fred Bass spune ca meerschaumul isi trage necesarul de ceara neexistand pericolul suprasaturarii. Prin fumare pipa se incinge iar ceara se evapora. In timp culoarea migreaza in pipa aparand si disparand in anumite zone. Fiind roca culoarea nu se fixeaza ci migreaza dintr-o zona in alta. Ceara ajuta la plimbarea uleiurilor care trec din tutun in vatra.

Si inca un amanunt, ceara nu se fierbe, doar se aduce in punctul de topire.

Re: Ceruire meerschaum

MesajScris: 20 Ian 2013, 21:56
de Gordon
Pentru cei interesati cateva articole de Fred Bass (cred ca le-am mai pus mai demult pe forum) - in special ultimul pentru cei interesati de colorare. Trebuie sa va faceti cont pe site deoarece uneori accesul este limitat la aceste articole (primiti Forbiden).:

http://pipesmagazine.com/blog/put-that- ... #more-3871
http://pipesmagazine.com/blog/put-that- ... #more-3931
http://pipesmagazine.com/blog/put-that- ... e-goddess/

Re: Ceruire meerschaum

MesajScris: 20 Ian 2013, 23:15
de atzitzi
[quote="zudo"]Ai tinut-o mult scufundata in ceara topita ? Am incercat si eu metoda pe doua pipe, imersandu-le doar cateva fractiuni de secunda, si nu a iesit asa frumos colorata ca a ta.

Cred ca secretul este ca pipa sa fie incalzita in prealabil cu feonul, cum a facut Robaina, si sa aiba ceva fumate la activ. Durata imersarii nu cred sa conteze prea mult ca oricum o incazesti ulterior cu feonul sa indepartezi ceara de o iau dracii.
Intradevar a iesit foarte frumoasa.
Acum ca m-ai facut curios, am cautat si am descoperit si alte metode. Dupa ce o fumezi si este inca fierbinte o freci cu ceara dintr-un tub incarcat in prealabil. Eu am confectionat unul dintr-o seringa careia i-am taiat virful unde se monteaza acul.
Un exemplu se gaseste [url=http://www.youtube.com/watch?v=E7InCk65HJg]aici[/url]

Re: Ceruire meerschaum

MesajScris: 21 Ian 2013, 15:36
de zudo
Eu am preincalzit-o in cuptorul electric, timp de 15 min la 80-90 grade Celsius. Durata imersarii este, cred eu, importanta. In functie de permeabilitatea bolului si de timpul imersarii, acesta va absorbi o cantitate anume de ceara. Ori absorbtia nu poate fi instantanee. Asa cum spune Robaina, ceara absorbita dizolva si transudeaza gudroanele din vatra in corpul bolului, spre exterior, colorand-o frumos. Ramane de vazut daca o absorbtie mai importanta de ceara (data de o imersie de durata mai mare) nu afecteaza calitatea fumatei prin modificarea capacitatii de absorbtie a apei din fum, daca ceara ajunge prea aproape de vatra. Teoretic vorbind, daca ceara ajunge la vatra, tutunul devine fitil de lumanare ? :|
Mai sunt si alte variabile de luat in calcul : calitatea spumei, grosimea vetrei etc.
Eu am lucrat cu ceara de albine, numai cu o imersie de pana la o secunda, si nu mi s-a parut ca afecteaza negativ calitatea fumatei, dar poate e mai buna parafina ... mai trebuie sa experimentam. Promit sa repet si eu experimentul si sa postez rezultatul ... cu riscul de a obtine o pipa superba care fumeaza prost.

Re: Ceruire meerschaum

MesajScris: 21 Ian 2013, 17:31
de Gordon
Din cate am observat la mesterii care fac pipele din meerschaum, intr-o oala cu ceara imerseaza 5-10 pipe astupate la ambele capete. Nu stiu cat de mult le tin dar numai cat le baga si apoi le scot dureaza ceva.
Oricum prin uscare cu feonul, se cam scurge tot ce a intrat. Fenomenul ciudat ar fi ca in timpul fumatei sa inceapa sa musteasca ceara si sa se formeze picaturi in partea de jos... desi nu cred dupa operatia cu feonul ca mai iese mare lucru.

Daca ati observat, dupa ce cumparati o pipa din meerschaum noua, la primele 5-10 fumate bolul este lipicios deoarece ceara se topeste si iese afara... In cazul in care a absorbit prea mult in cel mai rau caz va musti mai mult :-?

Diseara trag o tura si va spun.

Re: Ceruire meerschaum

MesajScris: 21 Ian 2013, 19:44
de Gordon
Fumez acum Reiner Long Golden Flake si nu simt nicio schimbare de gust. Constat o usoara matuire a luciului si o usoara aderenta a mainii la bol dar nu mai mult decat atunci cand pipa era noua.

Re: Ceruire meerschaum

MesajScris: 21 Ian 2013, 22:04
de Twain
[quote="Robaina"]...Constat o usoara matuire a luciului si o usoara aderenta a mainii la bol...

Poate n-ar fi rău ca, preventiv, să foloseşti o cârpă de bumbac, curată, ca să ţii pipa. Zic "preventiv" pentru că, poate, acum, când pipa musteşte, rişti să o pătezi de la uleiurile mâinii.
Mi-am dat şi eu cu părerea... :-?

Re: Ceruire meerschaum

MesajScris: 21 Ian 2013, 23:04
de AugustBurnsRed
Este necesar ca pipele de spuma noi sa fie ceruite? La pipa mea n-am observat ca ar fi fost, nici inainte, nici in timpul primelor fumate...

Re: Ceruire meerschaum

MesajScris: 21 Ian 2013, 23:55
de Twain
Nu, deloc. Toate pipele din spumă sunt ceruite obligatoriu de manufacturierul lor. Robaina povesteşte aici despre o încercare de accelerare a colorării spumei.
Nu cred că pipa ta nu e ceruită, probabil că nu ai avut un termen de comparaţie. O pipă neceruită e mată, ca o bucată de cretă. Poate fi lustruită mecanic, dar luciul nu iese "oglindă" şi se duce foarte repede odată ce este atinsă.

Re: Ceruire meerschaum

MesajScris: 22 Ian 2013, 08:57
de Gordon
[quote="Twain"]
Poate n-ar fi rău ca, preventiv, să foloseşti o cârpă de bumbac, curată, ca să ţii pipa. Zic "preventiv" pentru că, poate, acum, când pipa musteşte, rişti să o pătezi de la uleiurile mâinii.


N-am inteles niciodata povestea cu manusile albe si carpa din bumbac pentru a nu pata pipa. Nici nu am vazut pana acum vreo pipa din meerschaum care sa se coloreze uniform si chiar daca ar fi n-ar mai avea farmec. Pipa de mai sus este destul neuniform colorata ca sa mai conteze.

Din cate am constatat, pipele din meerschaum se murdaresc la exterior in contact cu degetele (gri-negru), murdarie care ia prin stergere cu o carpa udata cu alcool. Singura problema pentru care imi mai fac griji este zgarierea la exterior atunci can sterg pipa cu carpa din bumbac. Inevitabil din bol mai cade cate un fir de cenusa care odata prins intre carpa si suprafata pipei produce micro zgarieturi.

Re: Ceruire meerschaum

MesajScris: 22 Ian 2013, 13:51
de atzitzi
Hai ca am reusit sa umplu casa de ceara

Re: Ceruire meerschaum

MesajScris: 22 Ian 2013, 14:12
de Gordon
Vad ca ai lasat-o sa se usuce cu ceara pe ea.
Trebuie dat cu feonul si apoi stearsa cu o carpa din bumbac cat este ceara topita.

Re: Ceruire meerschaum

MesajScris: 22 Ian 2013, 17:40
de atzitzi
Pai, de le feon am umplut casa de ceara, ca s-a dovedit cam "nervos". Fugeau stropii aia de ceara topita cam un metru.

Re: Ceruire meerschaum

MesajScris: 22 Ian 2013, 17:46
de Gordon
Nu inteleg de ce este ceara atat de groasa. A fost pipa rece?
Feonul nu are viteze?

Re: Ceruire meerschaum

MesajScris: 26 Ian 2013, 22:25
de Gordon
Am repetat isprava pe toate pipele din meerschaum din dotare, respectiv doua Altinay si o Besim Aktas.
1. Altinay smooth - s-a colorat putin la buza, in rest nimic
2. Altinay latice - s-a colorat in gauri(care sunt gravate de producator dupa ceruire). Pe partile unde producatorul a aplicat ceara din fabricatie - ceara de albine nu a pentrat si nici nu s-a colorat.
3. Besim Aktas smooth - s-a colorat doar buza, in rest ceara de albine nu pare sa fi trecut de stratul aplicat de producator.



Banuiesc ca in cazul pipei White Pipe nenea Ahmet a aplicat ceara alba rafinata de albine sau poate am fumat-o eu mai mult consumandu-se astfel stratul de ceara din fabricatie sau am avut bafta de un bloc foarte poros.

Re: Ceruire meerschaum

MesajScris: 08 Mar 2013, 14:21
de Twain
[quote="Robaina"][quote="Twain"]
Poate n-ar fi rău ca, preventiv, să foloseşti o cârpă de bumbac, curată, ca să ţii pipa. Zic "preventiv" pentru că, poate, acum, când pipa musteşte, rişti să o pătezi de la uleiurile mâinii.


N-am inteles niciodata povestea cu manusile albe si carpa din bumbac pentru a nu pata pipa. Nici nu am vazut pana acum vreo pipa din meerschaum care sa se coloreze uniform si chiar daca ar fi n-ar mai avea farmec.

Am o pipă smooth care mi s-a colorat "cu pată" din cauza felului neschimbat de a o ţine în mână. I-am făcut 2-3 poze atunci, în ianuarie, dar n-am putut să le postez imediat pentru că a intervenit ceva, aşa că am tot amânat să le pun, până când am uitat complet. Mi-am amintit că am rămas dator cu un răspuns abia adineauri, când am luat să fumez tocmai pipa cu pricina.
Ca să se vadă mai bine zona pătată, am accentuat un pic culorile şi am asamblat pozele într-un gif. O a doua pată s-a format şi pe partea diametral opusă a bolului, acolo unde ţin degetele arătător şi mijlociu, dar nu am mai pus încă o poză pentru că imaginea este asemănătoare.

[attachment=0]
pipa meer patata.gif
pipa meer patata.gif (134.64 KiB) Vizualizat de 32913 ori

Re: Ceruire meerschaum

MesajScris: 08 Mar 2013, 14:41
de Gordon
Si la mine se intampla la fel insa se ia partial cu alcool, si se mai atemueaza prin ceruire. Cand va fi maron, oricum nu se va mai vedea. Pe mine nu ma streseaza acest aspect. Incerc totusi sa nu zgarii suprafata ceea ce este mult mai greu de evitat.