de Augustinus » 26 Oct 2008, 21:34
Tutunul Latakia se prelucreaza atat in Syria cat si in Cipru. Intre pipari parerile sunt impartite cu privire la calitatea prelucrarii, astfel ca cei ce prefera un tutun mai "moale" se orienteaza catre latakia din Cipru, in timp ce amatorii de senzatii tari raman fideli tarii de origine si metodei "siriene". Ar trebui spus inca ceva:desi se numesc la fel, datorita modului de prelucrare, cele doua tutunuri difera destul de mult. Tutunul din care se obtine latakia siriana este o planta de inaltime mica, ale carei frunze sunt uscate atat de soare cat si de caldura solului. Consistenta acestuia este mult mai fibroasa decat media si mai greu de prelucrat, fapt pentru care timpul de afumare este dublu fata de varianta cipriota. Tutunul din Cipru este inrudit cu speciile numite "orientale", de inaltime medie spre mare, cu frunza moale, laptoasa si mult mai usor de prelucrat. Cat priveste mixturile, latakia sirian merge foarte bine cu diferite sortimente de virginia in timp ce latakia cipriot se preteaza mult mai bine cu amestecuri fermentate, de regula cavendish. Diferenta se poate observa foarte bine fumand o mixtura Dunhill sau Mc Lintock (varianta Syrian Latakia este o adevarata revelatie) si produsele de la Rattray's sau GLP, spre exemplu.