Tutunul in tabachera ???

Tutunul in tabachera ???

Mesajde themaax » 11 Iul 2013, 11:12

Cum e mai bine sa tin tutunul in tabachera cu care vine sau in punga din tabachera?
themaax
 
Mesaje: 25
Membru din: 25 Iun 2013, 15:58
Localitate: Ploiesti
Fumez pipa din: 25 Iun 2013

Re: Tutunul in tabachera ???

Mesajde Alien » 11 Iul 2013, 23:22

Eu inghesui cutiile mele cu latakii si orientale in humidor. Ideea e sa il pastrezi undeva unde stii ca ramane la nivelul de umiditate dorit de tine. Nu stiu ce tutun ai tu, cu tabachera si punga, ale mele vin in cutii metalice si invelite in ceva hartie. ::6)
I ate his liver with some fava beans and a nice Chianti...
Avatar utilizator
Alien
 
Mesaje: 104
Membru din: 22 Iun 2010, 02:02
Localitate: Moreni/Craiova

Re: Tutunul in tabachera ???

Mesajde Twain » 12 Iul 2013, 18:03

Eu prefer să le pun la borcan IMEDIAT ce desigilez o cutie. Cu un capac bun, umiditatea se păstrează ani în şir. Astfel, am la dispoziţie mai multe tutunuri deodată, pe care le rotesc cum am eu poftă, de pe o zi pe alta.

Aşa arată sertarul meu cu bunătăţi. (Etichetele sunt scoase simplu, la imprimantă, şi lipite cu bandă adezivă. Nimic complicat.)

Tutunuri rotatie.jpg

Alien scrie:Eu inghesui cutiile mele cu latakii si orientale in humidor.

Mulţi nu recomandă păstrarea tutunurilor de pipă în humidor. Spre deosebire de trabucuri, tutunurile de pipă au tendinţa să-şi "împrumute" aroma unul altuia, astfel că, după o perioadă de timp, toate vor avea acelaşi gust. În plus, mirosul de latakie şi de oriental se imprimă în lemnul humidorului, cu efecte catastrofale asupra viitoarelor trabucuri ce vor fi găzduite acolo.
.
The old pipe gives the sweetest smoke
- Irish proverb ---
Avatar utilizator
Twain
Membru de onoare
 
Mesaje: 425
Membru din: 26 Oct 2008, 13:01
Localitate: Bucuresti

Re: Tutunul in tabachera ???

Mesajde themaax » 16 Iul 2013, 08:39

Mda ... m- am jucat cu focul ... am lasat tutunul direct in tabachera ... cum il fac mai elastic, mai umed o leaca ???

Este vorba de acesta :

2013-07-13 13.29.22.jpg
themaax
 
Mesaje: 25
Membru din: 25 Iun 2013, 15:58
Localitate: Ploiesti
Fumez pipa din: 25 Iun 2013

Re: Tutunul in tabachera ???

Mesajde Twain » 16 Iul 2013, 15:13

Sunt mai multe metode. De majoritatea doar am auzit. Eu am folosit-o doar pe a doua când am avut nevoie.

1. Metoda feliei de măr - considerată tradiţională. Tutunul se pune într-un borcan larg. Pe el se aşează o bucată de hârtie albă, iar pe hârtie se pune, cu coaja în jos, o felie de măr proaspăt tăiată. Se închide capacul şi se lasă 24 de ore.

2. Metoda humidorului - deşi se numeşte aşa, foloseşte tot un borcan, dar deasupra tutunului se pune acea pastilă umidificatoare, care se foloseşte în humidoare. Eu aplic această metodă, cu diferenţa că îmi confecţionez singur umidificatoarele, din aluminiu alimentar şi din tampoane demachiante subtilizate din trusa soţiei (sper că nu citeşte aici :15) ). Ce mi se pare comod la această metodă e faptul că nu trebuie să ai grijă ca umidificatorul să nu stea prea mult timp în borcan. Practic, conţine exact atâta umiditate cât este necesară pentru revitalizarea tutunului.

3. Metoda prosopului - tutunul se pune într-un castron de supă, ca să stea cât mai răsfirat. Gura castronului se acoperă cu un prosop umed, curat, şi se lasă aşa 3-4 ore, până se usucă. Se verifică tutunul dacă este suficient de umed, iar în caz că nu... se repetă operaţiunea. Prosopul nu trebuie să atingă tutunul.

4. Metoda congelării - cea mai rapidă metodă. Tutunul se pune într-un borcan, care se astupă şi se pune la congelator 15 minute. Într-un ibric mic se pune apă la fiert. După 15 minute ibricul se pune într-o oală cât mai mare, iar alături se introduce borcanul cu tutun, proaspăt scos de la congelator, cu capacul deşurubat. Oala se acoperă cu capacul ei şi se lasă aşa 60...90 de minute, până se răceşte apa.

5. Metoda cu aburi - se pune la fiert apă într-un ceainic cu cioc (detaliu important). Tutunul se pune într-o pungă perfect curată, cât mai mare. Când apa fierbe şi ies aburi pe cioc, se apropie punga astfel încât ceainicul să sufle aburii în interiorul pungii (probabil trebuie ajutor de la o a doua persoană). Se închide repede, prinzând cât mai mult volum de aer umed înăuntru. Se lasă 24 de ore.

6. Metoda pulverizatorului - implică pulverizarea de apă distilată direct peste tutunul uscat, dar personal nu o recomand. Se pare că ar predispune la mucegăirea tutunului.
.
The old pipe gives the sweetest smoke
- Irish proverb ---
Avatar utilizator
Twain
Membru de onoare
 
Mesaje: 425
Membru din: 26 Oct 2008, 13:01
Localitate: Bucuresti

Re: Tutunul in tabachera ???

Mesajde pari » 17 Iul 2013, 10:22

Metodele 1 si 5 le-am folosit si eu; 1 eficienta! Am lasat tutunul in borcan cat a fost nevoie si il amestecam in timp; am folosit mar,lamaie... :1)
Avatar utilizator
pari
Membru de onoare
 
Mesaje: 485
Images: 121
Membru din: 27 Feb 2009, 23:37
Localitate: Ploiesti

Re: Tutunul in tabachera ???

Mesajde MarcBarbu » 17 Iul 2013, 11:14

2 si 3 am folosit si eu. Mai mult 2 :) Cand nu vreau sa ma complic, iau o farfurie intinsa pe care pun tutunul pe o portiune de cam 10-15 cm², inmoi o bucatica de vata in apa si o storc usor, o plasez in farfurie pe un servetel (ca sa absoarba eventualele scurgeri de apa din vata) si acopar totul cu un bol cat mai mic.
Avatar utilizator
MarcBarbu
 
Mesaje: 129
Membru din: 09 Noi 2012, 02:43
Localitate: bucuresti

Re: Tutunul in tabachera ???

Mesajde themaax » 17 Iul 2013, 14:04

metoda 4 nu merge ...:( incerc clasica cu marul
themaax
 
Mesaje: 25
Membru din: 25 Iun 2013, 15:58
Localitate: Ploiesti
Fumez pipa din: 25 Iun 2013

Re: Tutunul in tabachera ???

Mesajde Pipar 47 » 20 Mai 2017, 07:21

În loc de măr, am folosit cu succes o felie de cartof (nu împrumută gust sau arome tutunului). Acum mi-am cumpărat trei borcănele cu capac ermetic de sticlă și cu sistem de închidere și în momentul în care am deschis pentru prima dată punga cu tutun l-am și transferat în borcan. Sper să păstreze umiditatea corectă.
Avatar utilizator
Pipar 47
 
Mesaje: 4
Membru din: 01 Apr 2017, 23:53

Re: Tutunul in tabachera ???

Mesajde Learned » 29 Mai 2017, 16:18

Si eu tot cu borcane operez. Daca vreau sa tin tutunul foarte mult atunci adaug o piatra umidificanta 1-3 ani tine usor fara probleme daca mai verifici umiditatea din cand in cand. Daca am un tutun foarte uscat il pun in borca, tin piatra in apa distilata si apoi in borcan cu ea. Apoi las tutunul asa 2-3 zile o saptamana poate, dupa e perfect din nou :)
Avatar utilizator
Learned
 
Mesaje: 107
Membru din: 06 Dec 2013, 00:51
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 08 Feb 2013


Înapoi la Diverse

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron