Proiect: Cultura tutunului

Re: Proiect: Cultura tutunului

Mesajde Humidor » 26 Aug 2009, 22:53

Dispozitiv... e cat un frigider Fram (din epoca trecuta)
Fişiere ataşate
P1010034.JPG
It's not the size of the dog in the fight, it's the size of the fight in the dog.
http://forum.humidor.ro
Humidor
Site Admin

Images: 203

Mesajde Humidor » 30 Aug 2009, 14:24

Dispozitiv complet echipat si cu tutunul pus la fermentat. Am optat pentru varianta presat bine in sul si o temperatura ceva mai mica.
Problema cu dispozitivele de incalzit, majoritatea au protectie la supratemperaturi, cu feonul am obtinut maxim 40 grade dupa care l-am schimbat cu o plita care incalzeste incinta pana la 45 grade. Deci... daca aveti o plita veche, de pe vremea impuscatului fara protectie la supratemperatura... as mai incerca cu fier de calcat dar... deja am taiat doua cordoane :)
Fişiere ataşate
P1010045.JPG
P1010044.JPG
P1010046.JPG
It's not the size of the dog in the fight, it's the size of the fight in the dog.
Humidor
Site Admin

Mesajde Molia » 31 Aug 2009, 19:41

Doar sa n-o vada pompierii. In rest, pare ok. Cu putin noroc la intalnirea din noiembrie vom savura tutun Pipa Club Bucuresti(r) si vom planui cultura pentru 2010 in functie de rezultate.
..
Molia
Membru cotizant

Images: 0

Mesajde Humidor » 31 Aug 2009, 22:08

Ai dreptate cu pompierii, sunt cu nervii la pamant, urechile ciulite noaptea, cu toate ca de la plita aia nu ma stept la mare lucru, are rezistenta inchisa in tub dar il mai las o saptamana dupa care il fac salam bine strans cu funie si invelit in celofan ca sa fermenteze in suc propriu. Dupa aia tragem concluzia, singura problema ar fi ca in suc proproiu trebuie lasat mai mult, dar si rezultatele sunt mai bune, tai niste felii in decembrie :19) .

Adevarul este ca problemele au aparut de cand cu ploaia asta, ma tem sa nu intre apa, combinata cu condensul masiv din interior si sa patrunda vre-o picatura la instalatie si sa curenteze dupa aia... riscurile pionerilor vorba aia.

Altfel, cutia izoleaza foarte bine, nu am constatat decat o crestere mica de consum electric cu ~ 0,5kw/zi, mai mult sta oprita si temperatura sta in jurul 50-58... si functioneaza cam 3 minute la o jumatate de ora....
Humidor
Site Admin

Mesajde Pioneru » 10 Sep 2009, 21:21

A aprut "cultura a doua"... ::22) Serios, din semintele care au cazut au rasarit plante noi...cred ca pana in octombrie vom mai avea o productie... :1)
Pioneru
Membru de onoare

Mesajde Humidor » 11 Sep 2009, 17:32

O sa trebuiesca sa le raresti si deja asta este un hibrid. Daca nu-l culegem, macar pastreaza-l pentru seminte. Din cate am aflat, tutunul se adapteaza la o zona de la a III-a cultura, cu semintele culturii anterioare.
Se pare ca deja vom avea un soi semi adaptat la conditiile locale care va fi ferit de daunatorii care au ciugulit frunzele la celalalt. :1)
Humidor
Site Admin

Mesajde Humidor » 13 Sep 2009, 21:04

Dupa o saptamana de fermentat in instalatie si alta saptamana fermentat in suc propriu (facut salam, strans bine cu funie din canepa, astazi l-am desfacut sa-l aerisesc. Frunzele, in special cele din mijlocul legaturii, au capatat o nuanta umiforma, maro - maduro; Am reusit sa desfac frunzele ca sa le aerisesc si apoi le-am pus inapoi in manunchi, stranse bine, reumezite cu un pulverizator cu apa. Frunzele sunt elastice, un fel de caramel lipicioase la mana datorita zaharului care a iesit din ele. Mi se pare ca virginia se comporta mai bine. Mirosul este inca intepator, de fan cosit, deci va mai trebui sa treaca mult timp pana sa dispara. Cred ca de craciun il putem incerca, desi, ratia mea o sa o pastrez la fermentat pana in primavara.
Intr-o saptamana-doua, o sa incerc sa scot nervurile centrale, operatie foarte anevoioasa, avand in vedere numarul mare de frunze si ca va trebui sa le dezlipesc pe toate.
Fişiere ataşate
P1010055.JPG
P1010056.JPG
Humidor
Site Admin

Mesajde Humidor » 19 Sep 2009, 21:17

Am aerisit frunzele, taiat nervura principala si reumezit frunzele (poza arata cam ciudat datorita blitzului, dar in realitate frunzele sunt mai uscate). Tununul a capatat intre timp un iz de smochine uscate. Am o vaga impresie ca intr-o luna doua va fi gata.
Fişiere ataşate
P1010040.JPG
Humidor
Site Admin

Mesajde alguhan » 19 Sep 2009, 22:38

Arata deja foarte apetisant.
alguhan
Membru de onoare

Mesajde Stefan » 21 Sep 2009, 16:25

Felicitari pt tutun. Eu am crescut cateva plante dar din cauza lipsei partiale de lumina s-au dezvoltat incet. Am recoltat saptamana trecuta virginia si acum e la uscat. Frunzele sunt mari si la fel ca la voi, unele au gauri. La inceput am vazut limacshi (melci fara casa) si am cumparat de la un magazin de agricole nada pt limacsi. Apoi o ploaie cu grindina a mai perforat cateva frunze. Dupa ce se usuca ma apuc de fermentat. Din pacate in Constanta nu e nimeni doritor sa participe la cultura tutunului asa ca am tras sigur.
In cartea Cultura tutunului nu scrie nicaieri cat se tin frunzele la fermentat. La voi cat a durat?
Succes in continuare.
Stefan

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Diverse