Coacerea tutunului

Coacerea tutunului

Mesajde Humidor » 25 Ian 2009, 17:05

de Willi Albrecht. Un rezumat de Christian Schneider

Fiecare fumator de pipa care a avut placerea sa guste un tutun pastrat multi ani cunoaste diferenta: Tutunul devine mai moale si placut la gust. Culoarea se schimba la un Virginia auriu in maro inchis spre negru.
Un articol al americanului Fred Hanna a atras atentia lui Willi Albrecht, care a descris experimentele sale in coacerea tutunului. Dupa teoria sa este posibil sa se imbunatateasca tutunul in cuptor - de exemplu un Virginia / Perique-Flake - capatand astfel aceeasi calitate ca a unui tutun vechi de 10 ani. Willi a facut acest experiment.
A ales doua cutii de Dunhill Deluxe Navy Rolls, una pentru experiment, altul pentru comparatie.
NR1.jpg

Cuptorul se incalzeste la 80-90 de grade Celsius si se coace cutia nedesfacuta pentru cca. 5 ore. Temperatura nu are voie sa se ridice peste 100 grade pentru a nu se usca tutunul. - Dupa 5 ore, Willi a desfacut cutia, zgomotul produs dovedind ca nu a pierdut vacuumul.
Rezultatul este un tutun de culoare foarte inchisa. Verificand umiditatea aconstatat ca a ramas neschimbata. Desfacand cutia originala, netratata, a constatat ca aici tutunul este de culoare deschisa, normala si are un aroma de prune. Acesta e logic, fiindca in bucatarie miroasea a prune dupa coacere si fiecare bucatar stie ca aromele care se degaja in bucatarie nu mai sunt atat de tari in mancare pentru ca o parte s-au evaporat.

NR2.jpg


Proba tutunului tratat a fost un mare succes: gustul e moale, rotund ca un Cope’s Escudo din care Willi are o cutie veche de 15 ani. Aroma de prune s-a pierdut dar nu de tot deoarece s-a pastrat gustul tipic. Pana la final, Navy Rolls are un gust necomparabil de bun.

Mai traziu Willi a repetat experimentul cu un borcan de al sau, cca. 250g Medium Virginia Flake. A luat o portie mica pentru comparatie si restul l-a bagat in cuptor. Ca sa nu se topeasca garnitura de cauciuc, a pus putin ulei de masline pe ea si a lasat borcanul peste noapte in cuptor.
Tutunul s-a negrit. Desfacand borcanul cu un cutit zgomotul produs dovedeste ca s-a format vacuum. Parfumul e nemaipomenit de dulce, aroma de iarba a tutunului netratat s-a schimbat intr-o aroma de Full Virginia Flake. Gustul e intre Best Brown si Full Virginia.

Incredibil cum cateva ore in cuptor pot schimba aroma tutunului.
Humidor
 

Re: Coacerea tutunului

Mesajde Twain » 26 Ian 2009, 19:02

Humidor scrie:...capatand astfel aceeasi calitate ca a unui tutun vechi de 10 ani...

Uau!!! Daca-i adevarat, atunci metoda coacerii e "de milioane".Imagine
Trebuie sa incercam si noi. Dar, mai intai, sa gasim pe cineva dispus sa-si "sacrifice" o cutie de tutun de dragul unui experiment. :46)
.
The old pipe gives the sweetest smoke
- Irish proverb ---
Avatar utilizator
Twain
Membru de onoare
 
Mesaje: 395
Membru din: 26 Oct 2008, 12:01
Localitate: Bucuresti

Re: Coacerea tutunului

Mesajde Pioneru » 26 Ian 2009, 19:40

Eu am cuptor cu capacitatea necesara de reglaj temperatura si timp...tutun nu am ::17)
Avatar utilizator
Pioneru
Membru de onoare
 
Mesaje: 72
Membru din: 30 Oct 2008, 17:43
Localitate: Bucuresti

Re: Coacerea tutunului

Mesajde cristi_l » 26 Ian 2009, 19:49

trebuie neaparat o cutie sigilata ermetic? eu as pune la bataie un dunhill 965 aproape plin, dar desfacut. Daca aveti vreao idee de sigilare (silicon, ceara ceva) facem operatiunea si la urmatoarea intalnire il testem. Daca mai sare cineva cu un tutun cu virginia si un aromat ar fi perfect ca sa incercam diferitele efecte ale coacerii asupra soiurilor de tutun.
cristi_l
 

Re: Coacerea tutunului

Mesajde Humidor » 26 Ian 2009, 20:11

Cred ca adevarat problema e nu cine da tutunul ci mai degraba cine are aragazul ala destept la care sa se poata seta 80-90 grade. Al meu porneste de la 125 in sus...

Cutiile nu se desigileaza, se folosesc cutiile vidate fara a fi fasaite. La 90 grade nu se topeste cauciucul si nici tutunul nu fierbe, tocmai asta e ghiseftul.


Eu as fi incercat dar de unde cuptor cu 90 grade?
Din cate am mai citit mai exista si pericolul sa explodeze cutia si va dati seama cum este sa arda instantaneu o cutie de tutun in cuptor, dupa aia mancati tocanita cu aroma de virginia.

::10)
Humidor
 

Re: Coacerea tutunului

Mesajde cristi_l » 26 Ian 2009, 21:08

a scris pionieru mai sus ca are cuptor care poate tine 90 de grade constant, dar ii lipseste tutunul de aia am zis ca pun eu la bataie o cutie. Pacat ca nu merge decat cu cutii sigilate, asa ca oferta mea e degeaba.
cristi_l
 

Re: Coacerea tutunului

Mesajde Humidor » 26 Ian 2009, 21:12

cristi_l scrie:a scris pionieru mai sus ca are cuptor care poate tine 90 de grade constant, dar ii lipseste tutunul de aia am zis ca pun eu la bataie o cutie. Pacat ca nu merge decat cu cutii sigilate, asa ca oferta mea e degeaba.



Mie mi s-a parut ca vad scris ca are cuptor cu reglarea temperaturii, unde ai vazut tu scris valoarea 90 in postul lui pioneru?
Humidor
 

Re: Coacerea tutunului

Mesajde cristi_l » 26 Ian 2009, 21:49

"Eu am cuptor cu capacitatea necesara de reglaj temperatura si timp" (pentru a face "experimentul") credeam ca se subintelege...cel putin eu asta am inteles
cristi_l
 

Re: Coacerea tutunului

Mesajde Pioneru » 27 Ian 2009, 10:37

Monserilor...langa cuptor atmosfera pare a avea intotdeauna potential de "incingere" asa ca pentru exactitate cuptorul familial ofera o gama de reglaje ale temperaturii de la 40C :58) la 250C :62)
Avatar utilizator
Pioneru
Membru de onoare
 
Mesaje: 72
Membru din: 30 Oct 2008, 17:43
Localitate: Bucuresti

Re: Coacerea tutunului

Mesajde pecta » 28 Ian 2009, 21:31

Pe Vegas am gasit o metoda care e la indemana oricui.

Super Fast Tobacco Aging

Now that the warm weather has arrived (at least here in Vegas where it has been 105+) I'd like to share an aging trick that I discovered quite by accident. Take a tin of tobacco and place it on your dashboard in full sunlight or on a window sill in full sunlight. Leave it there for about 30 minutes +/-. Now take the tin inside and allow it to cool to room temperature. You'll find that your tobacco will now taste and smoke very similar to tobacco that has been aged about 6 - 12 months. Of course there's no substitute for properly aged tobacco but this is a great way to improve the smoking quality of just about any type of tobacco. This technique works especially well with Virginia style tobacco. If you'd like to try this with your favorite bulk tobacco simply use an old tin or small coffee can. Only do 2 - 4 ounces at a time. Enjoy!
A pipe. It’s like a faithful spouse. When you go home, it’ll be there, quietly waiting for you.

Zorba The Greek
Avatar utilizator
pecta
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 117
Membru din: 28 Oct 2008, 00:08
Localitate: Bucuresti

Re: Coacerea tutunului

Mesajde Humidor » 02 Iul 2010, 22:05

Pentru interesati, cateva pareri CL Pease in legatura cu invechirea tutunului (sau alte metode de coacere):

http://glpease.com/BriarAndLeaf/?p=39
http://glpease.com/BriarAndLeaf/?p=65
http://glpease.com/BriarAndLeaf/?p=42
Humidor
 


Înapoi la Diverse

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron