Pagina 1 din 1

Fumata "amanata"

MesajScris: 31 Mar 2010, 18:57
de zudo
Mie mi s-a intamplat de multe ori sa fiu "intrerupt" si sa fiu nevoit sa dau restart fumatei. De regula, atunci cand intrerupi fumata pentru mai mult de o ora trebuie sa renunti la ceea ce a mai ramas in bol din cauza gustului amar, neplacut, perceput dupa reaprindere( ::10)). Unii spun, logic cred, ca "zeama" rezultata in cursul fumatei oxideaza. Am constatat, empiric si intamplator, ca asta se intampla numai la o parte din blenduri si anume: cele cu latakia, orientale si aromatizate. Contrar asteptarilor, in cazul virginiilor pure si a mixturilor gen Virginia-Perique, efectul este invers: gustul se imbunatateste considerabil , devine mai dulce si mai consistent.
Iata experienta unui pipar, dl.Paul Szabady, care recomanda un "delay" de 3-8 ore:
http://groups.google.com/group/alt.smok ... 01a5a7524d

Re: Fumata "amanata"

MesajScris: 03 Apr 2010, 08:53
de alguhan
Link-ul este interesant. Multumim zudo.

Eu am aceasi parere. Virginiile pure dau o performanta mult mai buna atunci cand se lasa cateva ore. Deseori aprind un bol inainte de culcare si fumez cam un sfert. Restul merge nemaipomenit cu cafea de dimineata. Insa eu am folosit tehnica aceasta fara sa stiu ca este o tehnica. La amestecurile cu perique rezultatele nu sint atat de bune. La burley gustul devine mai plin dar e greu de fumat din cauza tariei.. Cel putin atat am experimentat eu..

Re: Fumata "amanata"

MesajScris: 03 Apr 2010, 11:16
de ghibortz
din nefericire mai toate aromatele dau un gust execrabil după o perioadă îndelungată.
la timpi sub o oră primele câteva fumuri când reaprind sunt excelente dar atât.
ce am mai descoperit accidental este că un tutun care se fumează de altfel foarte bine şi gustos a dat o experienţă total opusă când am băgat o doză cu o pipă în care rămăsese timp de vreo săptămână o unghie de tutun nears pe fundul bolului.
fumata a decurs anevoios cu foarte multe reaprinderi şi zemos dacă nu aş putea spune chiar leoarcă.
eu prefer să fumez o singură repriză fără reaprinderi.
dacă sunt întrerupt arunc restul.

ps: citisem titlul topicului fumata "AMANTĂ" ::6)

Re: Fumata "amanata"

MesajScris: 05 Apr 2010, 14:39
de Humidor
Intradevar, virginiile naturale se imbunatatesc dupa o ora doua sau chiar dupa 12 ore. Nu am probat cu latakii dar cred ca totul tine de chimicalele adaugate, indiferent de tipul tutunului.

Re: Fumata "amanata"

MesajScris: 06 Apr 2010, 10:26
de DSM
Ori am dorit sa scriu aici sau chiar am scris si a fost sters din greseala... nu mai stiu

Oricum metoda cu fumatul amanat am descoperit ca face minuni la amestecurile de virginia cu perique sau virginia cu latakia.
Idea este ca la aprindere caldura trece prin tot boul de virginia pornind o reactie lenta care scoate aroma dulce a virginiei.
Cat timp trebuie lasat? Nu stiu exact, peste seara e ok. Important e ca tutunul sa fie aprins pana formeaza un strat de scrum la suprafata. Altfel nu se dehaja destula caldura sa declanseze reactia chimica in virginia.

In concluzie virginia cu perique amanata imi place, virginia cu latakia nu asa de mult.
Aromaticele lasate mai mult de o ora devin groaznice, aroma se evapora si ramane tutunul care nu tot timpul e de cea mai buna calitate.

Re: Fumata "amanata"

MesajScris: 06 Apr 2010, 17:39
de ghibortz
apropo de lasatul peste noapte a tutunului în pipă...
balkan mixture de la erinmore este unul dintre tutunurile ce trebuie aerisite înainte de aprindere altfel fumează cam fleşcăit.
am lăsat accidental un bol împachetat de care nu am apucat să ating flacără timp de două zile în pipa din spumă de mare.
surpriză plăcută.
a fost o fumată excelentă fără nici măcar o perie de bumbac.
probabil spuma a tras timp de două zile umezeala în exces.
am să încerc data viitoare cu o virginie curată.

Re: Fumata "amanata"

MesajScris: 08 Apr 2010, 22:45
de Molia
Probat cu Red Virginia in meerschaumul meu cel tabacit. Dupa doua ore, in urma reaprinderii constat un fum mai laptos, mai plin, mai putin aspru, cu un Ph mai neutru. De-acum probabil va deveni obisnuita pentru mine metoda asta.