Pagina 1 din 1

Corojo - Invelisul pentru trabucuri devenit legenda

MesajScris: 23 Mai 2010, 20:59
de Gordon
Desi in Europa trabucurile cubaneze se gasesc din belsug, putini sunt cei care au apucat sa fumeze un trabuc din scoala veche cubaneza, foarte putini fiind cei care au savurat aroma unui trabuc cu invelis Corojo crescut in Cuba.

Inainte de 1990, cand inca se mai producea acest invelis, nu eram un fumator avid de trabucuri, experianta mea pana in acei ani, rezumandu-se la cateva trabucuri facute posta la petreceri, in scara blocului sau in parc. Un lucru mi-l aduc aminte: cu siguranta, trabucurile cubaneze aveau o alta aroma.

Dar ce este atat de special la acest invelis pentru trabucuri - Corojo?

Numele soiului de tutun Corojo isi are originile in Santa Ines del Corojo Vega, o plantatie din Pinar del Rio in apropierea orasului San Luis y Martinez in inima Cubei, acolo unde se afla faimoasa regiune in cultivarea tutunului Vuelta Abajo. In anii 1920 Diego Rodriguez inchiriaza o ferma a unui proprietar din Spania si munceste cativa ani buni in selectia tutunului pentru a obtine un invelis superior pentru trabucurile cubaneze.

Intre 1930 si 1990 toate trabucurile produse in Cuba, indiferent de marca sau fabrica, au utilizat tutunul Corojo, creat in Vuelta Abajo de Rodriguez. Gustul "spicy" de calitate, condimentat, usor iute, da frunzei acea "lovitura" unica de aroma cubaneza pe care cunoscatorii o asociaza unui trabuc autentic cubanez.

Singura problema ar fi ca tutunul Corojo este totodata delicat si greu de crescut, necesitand un sol adecvat, precipitatii si conditii meteorologice deosebite. Acest tutun este foarte sensibil la boli cum ar fi mucegaiul albastru (blue mold) si la acea boala care ataca petiolul inegrindu-l, denumita "black shank". Din aceste motive, Cuba a incetat sa mai cultive acest tutun. Da, ati citit bine!.
Cuba a abandonat acest tutun, care a ajutat-o sa produca faimoasele trabucuri cubaneze deoarece a fost foarte greu sa-l cultive si sa-l intretina in fermele aflate sub regimul comunist dupa revolutie.

Productia de Corojo a scazut continuu, an de an, fiind mai degraba un joc de noroc. Vor fi conditii meteorologice bune si tutunul nu va rezista bolilor astfel incat Cuba sa-si indeplineasca planul de export? In cele din urma, Castro a decis ca nu-i place sa se joace cu prima sursa de venit a Cubei. Guvernul cubanez trebuia sa gaseasca un inlocuitor pentru Corojo, ceva mai rezistent la conditiile meteorologice si la boli.

Astfel, apare soiul de tutun Habana 2000. Autenticul Corojo a fost incrucisat cu un tutun cubanez folosit in productia de tigarete, denumit Bell 61-10. Habana 2K (cum este cunoscut intr-o denumire mai populara) nu a fost un hibrid intre Corojo si Connecticut Shade, asa cum multi cred. Incrucisarea cu tutunul pentru tigarete a facut ca noul soi obtinut sa fie mai rezistent la boli si totodata mai tare. Pe de alta parte, noul soi fermenteaza mai greu si, dupa aprecierea multora, arde mai greu. Si nu in cele din urma, are probleme cu aroma....

Inapoi in laborator. Criollo '98 si Corojo '99 se presupune ca ar fi imbunatatiri obtinute pe baza tulpinii Habana 2000. Altii le descriu ca fiind noi incercari de a inlocui invelisul cubanez al trabucurilor prin incrucisarea Corojo cu Connecticut Shade. Oricare ar fi adevarul, cert este ca acesti noi hibrizi sunt folositi acum pentru invelisurile trabucurilor cubaneze si nu numai. Nici un trabuc cubanez nu mai foloseste astazi pentru invelis, vechiul tutun Corojo.

Multi cunoscatori spun ca adevaratele trabucuri cubaneze au fost produse pana acum 20 ani din ultimele rezerve de Corojo crescut in Vuelta Abajo.

Astazi Corojo mai este cultivat in diferite regiuni din alte tari precum Honduras, fiind adus aici de catre proprietarii care au ales sa migreze odata cu revolutia. Unul dintre producatori este Camacho care cultiva Corojo si Criollo in Honduras inca din anii 1960 din seminte procurate direct de la Daniel Rodriguez, nepotul lui Diego Rodriguez. Cat de aproape este aroma trabucurilor cu invelis Corojo produse de Camacho de aroma autentica de havana, nu ne ramane decat sa ne inchipuim, acestea nefiind disponibile pe piata europeana. Totusi nu putem sa trecem cu vederea incantarea evidenta si plescaiala din gura, dupa fiecare puf, a recenzentilor americani, atunci cand savureaza aceste trabucuri cu invelis Corojo, crescut pe alte plantatii decat cele cubaneze.