[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 384: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
Pipe & Cigar Club Bucureşti • Vezi subiect - Coniacul, Brandyul si Armagnacul

Coniacul, Brandyul si Armagnacul

Coniacul, Brandyul si Armagnacul

Mesajde Humidor » 17 Dec 2010, 22:11

Primii care au inventat brandy-ul au fost negustorii olandezi si englezi, care faceau comert in zona Canalului manecii, nasterea lui a fiind o pura intamplare de prin secolul XVI, atunci cand acestia, ca sa faca mai mult loc pe corabiile lor, au decis sa distileze vinurile si sa le recompuna apoi prin adaos de apa la destinatie. Clientii insa, incantati de gustul distilatului, au hotarat sa-l cumpere asa.
Numele brandy isi are originera in acel produs recompus prin amestecul ditilatului cu apa, pe care olandezii l-au denumit "Brandewijn", echivalenltul englezescului "burned wine" ("vin ars").

Un secol mai tarziu, locuitorii provinciei Cognac incep sa faca dubla distilare a vinului, reducand si mai mult apa din vin, bautura rezultata pastrand totusi aroma si buchetul vinului din care provenea. Tot din pura intamplare, se descopera ca distilatul isi imbunatateste calitatile in timp, in contact cu lemnul de stejar. Dupa un timp, "vinul ars" incepe sa fie cautat si consumat fara adaos de apa, primind numele de "Cognac", dupa zona in care era produs.

In 1909 este semnat primul decret pentru protectia numelui Cognac si a modului de fabricare a bauturii. Potrivit acestuia, numele de Cognac va fi purtat numai de bauturile alcoolice produse din anumite soiuri de struguri, din zone precis indicate de lege. Bautura putea fi obtinuta numai prin tehnici autorizate, respectan-du-se procedeul de dubla-distilare in alambicuri de cupru si pastrarea in butoaie de stejar pentru o perioada stabilita de timp.

Armagnacul este mai vechi decat coniacul fiind produs in Franta din secolul XIV. Exista cateva deosebiri intre coniac si armagnac pornind de la procesul de distilare, la armagnac facandu-se o singura distilare. Armagnacul este pastrat mai mult timp in butoaie de stejar negru. Datorita distilarii o singura data, armagnacul are un continut mai mic in alcool dar are un gust mult mai robust, cu arome mult mai tari, o parte din acestea pierzandu-se la coniac prin dubla distilare.

Savurarea coniacului se face dintr-un pahar cu bolul rotund, cu gura cat mai inchisa, avand piciorul scurt, ceva mai inalt decat o latime de deget, indicand astfel si modul corect in care se tine in palma - cu piciorul curgand printre degete. (delatfel, un picior atat de scurt este practic imposibil de tinut comod altfel). Palma in contact cu bolul paharului duce la incalzirea licorii care emana astfel aromele cele mai subtile, incantand simtul olfactiv si papilele gustative atunci cand este sorbit. Savurarea se face in portii mici. Bautura este rotita in pahar inainte de a fi dus la gura, astfel incat sa intre in contact cu peretii, pentru o mai buna degajare a aromelor. Expertii indica urmatorul mod de savurare:

"Iei un pahar “tulipe”, borțos la bază, dar cu gura strâmtă. Torni în el două-trei degete de cognac și-l încălzești între palme zece minute. Când nu mai poți rezista efluviilor de parfumuri, îl sorbi cu înghițituri mici, atent la fiecare dintre aromele celei mai rafinate băuturi din lume."

In ultima vreme au aparut tot felul de instalatii de incalzire a coniacului. Acestea sunt kitchuri, coniacul se incalzeste doar in palma.

In fine, in functie de gusturi si buget, cele trei licori fac un deliciu din savurarea unei pipe sau al unui trabuc iar posibilitatile de asociere sunt infinite.

[div=center][attachment=0]
Ararat.jpg
Ararat Prazdnichny
[/div]

Un brandy foarte bun, pe care-l savurez atunci cand am ocazia alaturi de un trabuc bun este "Coniacul armenesc" denumit Aratat dupa munetele la poalele caruia s-a nascut , unul dintre cele mai bune din lume si care se gaseste la preturi destul de modeste, inclusiv la noi. Acesta a cucerit mari nume intre care si Winston Churchill. Churchill avea comanda speciala de care se ocupa chiar Stalin - un alt "admirator" al acestui brandy, Stalin plangandu-se de Churchill, spunand ca acestuia ii pasa mai mult de urmatoarea comanda de coniac armenesc decat de cum decurge razboiul.
Humidor
 

Re: Coniacul, Brandyul si Armagnacul

Mesajde pari » 20 Dec 2010, 09:30

Un articol necesar, BRAVO Humidor :1)
Avatar utilizator
pari
Membru de onoare
 
Mesaje: 473
Images: 121
Membru din: 27 Feb 2009, 22:37
Localitate: Ploiesti

Re: Coniacul, Brandyul si Armagnacul

Mesajde zudo » 20 Dec 2010, 16:13

Foarte interesant, nu mai auzisem de coniacul armenesc . Armenii sunt un popor aparte, crestini vechi, negustori si artizani talentati. Pacat ca la noi s-a pierdut traditia cafelei armenesti din epoca antecomunista.
Avatar utilizator
zudo
Membru de onoare
 
Mesaje: 694
Membru din: 04 Feb 2009, 21:48
Localitate: Bucuresti

Re: Coniacul, Brandyul si Armagnacul

Mesajde TLGTLC » 14 Ian 2011, 12:12

Am vazut in Carrefour un stand cu coniacuri si vinuri. Avea si Ararat pe care puteai sa-l degusti in varianta cea mai ieftina. Prima impresie a fost buna, sa zicem ca merita 60 lei pe o sticla de 0,5 l de coniac de 3 ani-ar trebui insa versiunile scumpe de peste 350 lei sticla sa fie infiorator de placute. Dar sa nu fie ca Zaraza la care varianta de 5 stele e mai buna decat cea de 7.
Avatar utilizator
TLGTLC
 
Mesaje: 133
Membru din: 01 Dec 2010, 17:32
Fumez pipa din: 01 Noi 2010

Re: Coniacul, Brandyul si Armagnacul

Mesajde ghibortz » 15 Ian 2011, 00:46

păi aia de 7 stele are mai puţin caramel adăugat şi glicerină.
ghibortz
 

Re: Coniacul, Brandyul si Armagnacul

Mesajde pari » 15 Ian 2011, 10:45

Humidor m-a facut curios sa descopar brandy-ul ARARAT.
Am ales unul de 5 ani si l-am degustat cu o Cohiba Siglo VI; "alesul" mi s-a parut corect din punct de vedere al raportului pret/calitate.
Pentru a duce experienta la capat, alaturi de paharul de ArArAt am umplut unul de Courvoisier V.S., concluzia mea: - primul este mai sec sau al II-lea este un pic mai aromat ca primul,
- mirosul de alcool degajat dupa incalzire(conform procedurilor) este asemanator.
:1)


:-? am investigat si am aflat ca importatorul este un ploiestean, pe care am sa-l contactez cat de curand
Avatar utilizator
pari
Membru de onoare
 
Mesaje: 473
Images: 121
Membru din: 27 Feb 2009, 22:37
Localitate: Ploiesti

Re: Coniacul, Brandyul si Armagnacul

Mesajde ghibortz » 15 Ian 2011, 10:52

vă recomand dacă daţi de cineva care să se plimbe nestingherit prin cramele jidvei sau veritas să vă aducă de la ei coniac neexpus la raft şi brand...
vă asigur că veţi avea o cu totul altă părere despre ce îmbuteliază producătorii noştri de marcă.
ghibortz
 

Re: Coniacul, Brandyul si Armagnacul

Mesajde TLGTLC » 15 Ian 2011, 11:51

Valabil si pentru Murfatlar.
Avatar utilizator
TLGTLC
 
Mesaje: 133
Membru din: 01 Dec 2010, 17:32
Fumez pipa din: 01 Noi 2010

Re: Coniacul, Brandyul si Armagnacul

Mesajde Humidor » 15 Ian 2011, 18:40

[quote="pari"] :-? am investigat si am aflat ca importatorul este un ploiestean, pe care am sa-l contactez cat de curand


Distribuitorii sunt astia: http://www.armenian-distribution.ro/ Intradevar, prahoveni. Situl este frumos realizat si nici istoria licorii nu este mai prejos.
Incearca-l pe cel de 15 ani :1)
Humidor
 

Re: Coniacul, Brandyul si Armagnacul

Mesajde TLGTLC » 15 Ian 2011, 18:49

Na ca mi-ati starnit pofta! Comand si eu o sticla dar sa vad de unde!
Avatar utilizator
TLGTLC
 
Mesaje: 133
Membru din: 01 Dec 2010, 17:32
Fumez pipa din: 01 Noi 2010

Re: Coniacul, Brandyul si Armagnacul

Mesajde Humidor » 15 Ian 2011, 18:52

Cel mai ieftin cred ca-l gasesti la Casa del Habono - Hilton iar cel mai scump cred ca la Tobacco Shop :ymsmug:
Humidor
 

Re: Coniacul, Brandyul si Armagnacul

Mesajde StefSavin » 28 Feb 2011, 19:42

Pentru cei dornici sa deguste sau sa colectioneze un cognac produs in secolul XIX (perioada prefiloxerica) in regiunea Grande Champagne, detin un Cognac Jeanne Frères Cherbourg 1893.
StefSavin
 

Re: Coniacul, Brandyul si Armagnacul

Mesajde Mircea_1971 » 01 Noi 2011, 02:52

interesant subiectul ...bravo humidor
Mircea_1971
 


Înapoi la Băuturi

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron