Pagina 1 din 1

Braga

MesajScris: 09 Apr 2009, 08:35
de Baaron
[color=#FF0040]Reteta 1[/color]

Ingrediente
-500g mei sfaramat
-2 pumni faina de grau
-apa

Preparare
Intr-un vas cu 6 litri de apa se pun meiul si faina amestecandu-se bine.Se lasa la fiert cam trei ore. Se ia de pe foc si se lasa la racit cam o ora...Se completeaza cu apa, pana ce ajunge la volumul initial si se pune din nou la fiert, pana ramane o pasta groasa. Se rastoarna pe o planseta de lemn, se imprastie si se lasa sa se raceasca complet. Se pune apoi intr-un vas de lemn si se adauga 8-10 litri de apa, amestecandu-se bine. Se lasa la fermentat opt ore si se strecoara.
Se adauga apa, in concentratia dorita, si se lasa cel putin o ora la rece inainte de a fi servita.

______________________________________________________________________________________

[color=#0000FF]Reteta 2[/color]

Ingrediente
-5 l apa
-2 cani de faina
-2 cani de zahar
-1 cana de ferment de braga sau ferment de casa

Preparare
Se rumeneste usor faina pana se face rozalie. Atentie sa nu se arda. Se amesteca cu putina apa calduta. Se toarna amestecul intr-un vas in care se afla cu restul de apa si se pune pe aragaz. Se adauga zaharul si se de la foc mic amestecand ocazional. Cand da in clocot se lasa sa fiarba 5-6 minute si amestecam continuu. Se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca. Se adauga 1 cana de ferment de braga sau ferment de casa. Se lasa amestecul la cald timp de 2-3 zile ca sa fermenteze. Cand e gata braga se pune in sticle si se pastreaza la frigider...Se serveste cu scortisoara presarata deasupra.

(Ferment de casa)
Ingrediente
-1-2 linguri de faina usor rumenita
-1 cana de apa calduta
-1 lingura de zahar

Cum se face fermentul de casa
Se amesteca faina usor rumenita (atentie sa nu se arda) cu apa si se amesteca bine. Se adauga zaharul...Se lasa maiaua intr-un loc cald timp de 2-3 zile la fermentat, amestecand din cand in cand.
Nota
Cana de ferment de braga sau de ferment de casa se poate inlocui cu 6-7 felii de paine integrala muiate si sfaramate sau 6-7 linguri de drojdie. In acest caz, braga se va filtra inainte de a fi pusa in sticla (nu prin presare!).

Evident, braga buna necesita ceva practica...succes!

[attachment=0]
braga.jpg
braga.jpg (7.22 KiB) Vizualizat de 39768 ori

Re: Braga

MesajScris: 09 Apr 2009, 10:12
de pecta
Baaron , tu prepari braga acasa?

Eu sunt din Tulcea, un loc in care se facea o braga foarte buna dupa care duc dorul. Din pacate acum nu mai e nici o bragarie. Am auzit ca ar mai fi la Galati una dar poate ca a disparut rapusa de invazia Coca-Cola .

Re: Braga

MesajScris: 09 Apr 2009, 10:20
de Baaron
[quote="pecta"]Baaron , tu prepari braga acasa?
Eu sunt din Tulcea, un loc in care se facea o braga foarte buna dupa care duc dorul. Din pacate acum nu mai e nici o bragarie. Am auzit ca ar mai fi la Galati una dar poate ca a disparut rapusa de invazia Coca-Cola .


Salut Pecta

Din pacate nu fac braga acasa, sau cel putin nu am facut pana in momentul acesta cu toate ca ma bate gandul sa imi fac.
Cand eram pustan mergeam in vizita la o matusa din Tulcea si la alta prin Galati, si mereu gustam din braga de acolo...intr-adevar ai dreptate, in Tulcea era cea mai buna braga...era o traditie la vremea aia sa beau un pahar de braga cum ajungeam in Tulcea.
In Galati pe Brailei era o locanda unde se servea braga buna (nu mai retin exact numele stabilimentului)..
Am avut ocazia sa beau braga din mai multe locuri insa nu toata era buna....e o adevarata arta sa faci o braga buna.
Pacat ca aproape a disparut de pe piata...ca de fapt multe alte lucruri bune.

Re: Braga

MesajScris: 09 Apr 2009, 16:25
de alguhan
Braga cu care sint obisnuit eu din Turcia se face cu malai sau grau zdrobit. Si se face cam ca la reteta 2 scrisa de Baaron.
Din cauza ca traiesc de ani de zile departe din Turcia, mi-a fost dor de bautura aceasta pe care o consumam foarte des, si am invatat s-o fac. Reusesc foarte bine. Dar imi trebuie ferment de braga din Turcia. Asta il obtin aducand cu mine o sticla de braga de acolo la intoarcere de la fiecare concediu. Cand o sa mai fac o sa va anunt si daca vreti sa incercati "braga Algu ca la mama acasa" va servesc cu multa placere. :)

Pana atunci daca ajungeti in Istanbul, si doriti sa beti un pahar adevarat de braga, treceti prin la cartierul Vefa. Acolo exista o "bragarie" fondata in anul 1876 unde inca se face braga de cea mai buna calitate cu reteta lor secreta. Bragaria se numeste tot Vefa si cartierul a fost numit dupa ea.

Si putin istoric despre braga daca imi permiteti:
Primele semne de existenta ei dateaza acum 8-9 mii de ani in Mesopotomia. Xenophon scrie despre ea ca in anul 401 IH, in estul Anatoliei se facea aceasta bautura si se pastra in oale de argila ingropate in pamant. Se obtinea prin fermentarea cerealelor diferite si a fost raspandita cu diferite denumiri de la Balcani la Egipt si pana in Asia mijlocie. Buha- Merissa (Crimeea, Volga), boza (Turcia), braga (Romania, Rusia), kvas (Rusia) sint cateva denumiri pe care le cunosc eu.

In Turcia au existat in fiecare oras bragarii. Si acum este imposibil sa nu gasiti una printre strazile vechi al unui oras turcesc.. Seara "curierii" bragariilor ies cu un bidon de braga si un masurator prin strazile din apropierea bragariilor si vand aceasta bautura dependentilor ca mine. De obicei se consuma pe timp de toamna si iarna, seara dupa masa. Cu scortisoara proaspat macinata si cu un pumn de naut prajit (o alta specialitate).

Re: Braga

MesajScris: 09 Apr 2009, 16:45
de Baaron
Hai ca deja mi-ai facut pofta de braga..... ::56)

Re: Braga

MesajScris: 09 Apr 2009, 21:49
de pecta
Alguhan, multumesc pentru informatie legata de Istanbul. Vrem sa mergem in Istanbul in toamna in vacanta asa ca nu voi rata localul din cartierul Vefa. Braga e una senzatiile din gustative ale copilariei la care inca tanjesc.

Re: Braga

MesajScris: 10 Apr 2009, 12:00
de alguhan
[quote="pecta"]Braga e una senzatiile din gustative ale copilariei la care inca tanjesc.

Exact acelasi sentiment il am si eu.
Cat despre Braga Vefa, o gasiti in sticlute de 1 lt si in supermarketuri mari. Productie apartine bragariei de care am vorbit. Dar daca puteti nu evitati sa vizitati aceasta bragarie veche de aproape 150 de ani si sa gustati un pahar de braga la locul potrivit. Sint specialisti si in diverse soiuri de otet..

Re: Braga

MesajScris: 19 Apr 2009, 10:34
de Ciprian
Eu am reusit sa fac prima serie de braga.
Am lasat la fermentat bulguri de grau, apoi am facut totul dupa retea 2.
Astazi am degustat si e delicioasa. Daca tot vine vremuri calde, cred ca va fi racoritoarea preferata in casa.

Si un link la site-ul Bragariei Vefa
[url]http://www.vefa.com.tr/english/tarihce.htm[/url]

Re: Braga

MesajScris: 19 Apr 2009, 18:41
de alguhan
Uite ca eu nu m-am gandit sa dau un link catre Vefa..
Merci mult!

Re: Braga

MesajScris: 18 Noi 2012, 21:04
de MarcBarbu
[quote="pecta"]Din pacate acum nu mai e nici o bragarie. Am auzit ca ar mai fi la Galati una dar poate ca a disparut rapusa de invazia Coca-Cola .

In galati se mai vinde braga in piata centrala. Am vazut pentru prima oara azi in bucuresti la targul din curtea muzeului taranului roman, dimpreuna cu cafea la nisip si ceai turcesc. Destul de scumpa si cam fara gust totusi...
Insa daca invitatia domnului Alguhan e valabila, eu i-as trece bucuros pragul :)

Re: Braga

MesajScris: 17 Mai 2015, 09:32
de Learned
Nu stiu daca ma-i e de actualitate, dar un Kaufland din Militari vinde Braga :3

Re: Braga

MesajScris: 27 Iun 2018, 16:19
de Duno
Buna ziua

Am citit posturile despre aceasta bautura si as dori sa stiu daca, totusi, a facut cineva acasa braga.
Dl Ciprian si Baaron se pare ca au facut ,dupa cum spun in posturi . Daca vreunul dintre dumneavoastra a incercat aceasta compozitie acasa as dori cateva sfaturi.
Intentionez sa incerc retetele postate . Sper sa -mi resuseasca desi toata lumea spune ca exista un "secret al bragagiului".
Daca CIPRIAN si BAARON mai citesc acest forum ii rog sa ma contacteze . Adresa mea de mail este dunoion@yahoo.com.
Multumesc tuturor !