Intotdeauna mi-a placut sa citesc review-urile despre tutunuri. Descrierile folosite, analogiile culinare, diversele sintagme de specialitate, toate la un loc imi provoaca o placere subtila, ca si cum as gusta chiar eu acel tabac.
Din aceasta cauza, am vrut si eu, in mai multe randuri, sa scriu despre cate un tutun deosebit pe care l-am fumat, mai ales cand a fost vorba de cate unul mai rar la noi tara, procurat de pe meleaguri indepartate. Ce m-a oprit? Imposibilitatea de a distinge diversele nuante gustative din tutun. Adica, ok, deschid cutia, observ taietura tutunului, culoarea amestecului si gradul de umiditate. Dupa care... adulmec.
Zbang! Aici se termina totul!
Flori, nuci, mere, frunze uscate? A ce miroase, dumnezeule? In afara de "placut" sau "ciudat", nu reusesc sa gasesc nici o analogie cu ceva cunoscut. Umplu pipa si aprind apoi tabacul. La fel, aroma imi produce anumite senzatii olfactive, dar nu reusesc sa disting nimic din termenii atat de folositi in review-urile de specialitate. Paine prajita, ciocolata, frisca, alune? Parca sunt pierdut in spatiu.
In familie chiar m-am facut de ras mai demult, cand eram convins ca un parfum al sotiei, care-mi placea, era de piersici. Tot sotia m-a lamurit ca, de fapt, era de frezii. Oups!
Repet, nu sunt lipsit de simtul mirosului, dar pur si simplu nu stiu sa "citesc" ce simt. Se pare ca, la mine, acest simt e setat doar pe trei pozitii: bun, acceptabil si... pfuui!!!!
Am deschis acest topic ca sa va intreb pe voi, cei care ati mai scris (si o sa mai scrieti) astfel de review-uri: cum faceti? Va rog sa explicati aici, pentru ca eu, cel putin, vreau sa invat cum se procedeaza pentru a scrie un review obiectiv.