Salutare Pipa Club!

Aici membrii noi se prezinta
Reguli forum
Aici membrii noi se prezinta. Nu uitati sa va completati [url=http://forum.pipa-bucuresti.ro/ucp.php?i=164]profilul personal[/url] si in special orasul in care locuiti.
Atentie! Inactivitatea unui membru pe o perioada mai mare de 6 luni duce la dezactivarea contului.

Salutare Pipa Club!

Mesajde sergiuniculescu » 16 Oct 2014, 09:40

Vă salut cu respect stimați colegi! Mă numesc Sergiu sunt din Buzău și deși nu sunt fumător, mă atrage "arta pufăitului" într-un mod deosebit. Am început să mă joc anul trecut cu o pipă, o chinezărie de 50 lei cu diametrul găvanului minuscul, de abia îmi încăpea buricul degetului mic (și am degete subțiri), care se stingea imediat, mai mult de 30 de secunde nu stătea aprinsă oricât de bine aranjam tutunul în ea. De atunci și până zilele trecute am abandonat “pufăitul” și am continuat doar să îmi "clătesc ochii” cu diverse fotografii, descrieri și păreri despre unele pipe, adevărate opere de artă, gen Preben Holm, Savinelli, Stanwell, Parker's, Jacono, Comoy, Charatan, Peterson, Castello, Nording, Ascorti, GBD, Ashton, Ferndown, Askwith, Don Florian, etc...

Însă surpriza cea mare a venit zilele trecute când am găsit printr-o cutie demult uitată două pipe ale lui taică-miu pe care le-a "tăbăcit" în momentele lui de rătăcire prin anii '70.

[img]http://i.imgur.com/IdarYRR.jpg?1[/img]

Nu au nici un nume inscripționat pe ele, doar pe pipa neagră scrie pe laterală "Hand made". și are un filtru metalic în interior. Pipa cu fața sculptată este mai rudimentară, fără filtru și după cum arată vatra, nu cred că a fost aprinsă vreodată.

[img]http://i.imgur.com/hQWxZde.jpg?1[/img]

Lângă ele am găsit și o pungă de tutun MATELOT, care spre surprinderea mea, după 40 de ani, încă mai miroase destul de interesant. Așa că duminica trecută m-am înarmat cu pipa neagră și punga de MATELOT și am iesit la terasa preferată să savurez o halbă de bere dar și ultimile sclipiri ale soarelui tomnatic și să pufăi din noua "descoperire".

[img]http://i.imgur.com/QxzThIK.jpg?1[/img]

[img]http://i.imgur.com/745ETVz.jpg?1[/img]

Am înțesat găvanul cu tutun (era destul de fărămițat, mai rar găseam câte un firicel întreg) și am aprins tacticos "minunăția". Comparativ cu chinezăria pe care am avut-o înainte, pipa asta este "Sfântul Graal" pentru mine. Se mulează perfect în podul palmei și spre surprinderea mea, în decursul a 20 de minute cât am pufăit din ea s-a stins doar de 2 ori. Savoarea tutunului era destul de fadă, palidă, dar mi-a lăsat un gust bun pe limbă. A fost o experiență deosebită, încărcată și de emoția vremurilor de altădată, ce o voi repeta cât mai curând.

De asemenea, în viitorul apropiat, aș dori să îmi cumpăr o pipă “mai de doamne ajută” și un tutun bun. În afară de Matelot-ul descoperit de curând mai am un pachet de Clan Aromatic și cam asta este toată “colecția” mea. Deci dacă îmi puteți recomanda o pipă și un tutun mai răsărit cu care să încep noua pasiune, vă sunt recunoscător.

Ce aș putea să vă mai spun despre mine ar fi despre micile pasiuni cu care îmi omor timpul și îmi fac zilele mai frumoase, și anume: bărbieritul clasic (mă bărbieresc zilnic, am strâns o colecție destul de bogată de aparate clasice, briciuri, pămătufuri, săpunuri de bărbierit, aftershave-uri și alte minunății ce țin de "wet shave"), armele (subiect mai tabu, nu intru în detalii) și fotografia (în special portret și peisaj).

Mă înclin cu respect și vă doresc un sfârșit de săptămână perfect și cât mai "aromat"! :D
[color=#800000]You never really own a pipe. You are its caretaker until you pass it on.[/color]

[img]http://www.gifs.net/Animation11/Everything_Else/Smoking/Pipe.gif[/img]
Avatar utilizator
sergiuniculescu
 
Mesaje: 26
Membru din: 02 Sep 2014, 10:49
Localitate: Buzău

Re: Salutare Pipa Club!

Mesajde motzu » 16 Oct 2014, 09:51

Draga Sergiu

Bine ai venit pe forum

Daca vei cauta cu atentie vei gasi cateva topic-uri dedicate piparilor incepatori sau care nu au deocamdata o directie anume

Din punctul meu de vedere exclusiv poti investi intr-o pipa Dankse Club pentru inceput ( voi fi cred in asentimentul tuturor cand spun ca are raportul pret calitate optim ) si un tutun nu foarte aromat ( ca sa nu umpli gura si pipa de zemurile specifice unor tutunuri aromate de mai slaba calitate prezente in mai toate magazinele romanesti ) . Daca esti nefumator sau fumator mai sensibil ar fi uzual sa iti cumperi pipa cu filtru de 9 mm.

Nu iti voi recomanda un tutun. Enjoy yourself :)

Succes si fum rece
Avatar utilizator
motzu
Membru de onoare
 
Mesaje: 47
Membru din: 29 Mar 2013, 16:36

Re: Salutare Pipa Club!

Mesajde Gordon » 16 Oct 2014, 09:53

Bun venit Sergiu! Poti incepe prin a citi primul numar al revistei PCB: http://www.pipa-bucuresti.ro/PCB201001.pdf
Gasesi acolo mai multe sfaturi utile dar si pe forum daca ai rabdare sa sapi dupa ele.
Avatar utilizator
Gordon
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 661
Images: 813
Membru din: 22 Oct 2008, 22:09
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-2007

Re: Salutare Pipa Club!

Mesajde sergiuniculescu » 16 Oct 2014, 15:19

@motzu, @Robaina, vă mulțumesc pentru recomandări. Am ochit pe JPB un Stanwell Danske Club no.11 și cred că pe acesta voi merge. Am găsit și cutie de 10 buc. filtre Stanwell 9mm (cred că sunt bune), însă nelămurirea mea este dacă aceste filtre se schimbă după fiecare pipă fumată sau merg reutilizate?
În ceea ce privește tutunul, nefiind fumător, nu am nici cea mai vagă idee cu ce să încep. Am citit în primul număr al revistei PCB despre Peterson Sherlock Holmes ca fiind un tutun foarte bun, așa că mă gândeam să îl încerc pe acesta (l-am găsit pe tobaccoshop.ro). Între timp voi mai analiza atent secțiunea cu review-uri.

Mulțumesc încă o dată! :1)
[color=#800000]You never really own a pipe. You are its caretaker until you pass it on.[/color]

[img]http://www.gifs.net/Animation11/Everything_Else/Smoking/Pipe.gif[/img]
Avatar utilizator
sergiuniculescu
 
Mesaje: 26
Membru din: 02 Sep 2014, 10:49
Localitate: Buzău

Re: Salutare Pipa Club!

Mesajde Learned » 16 Oct 2014, 18:27

Bine ai venit. Eu am inceput sa fumez pipa cu Solani aged burley si a fost dragoste la prima fumata. Desi multi spun ca este dificil de fumat necesitand multe reaprinderi?!?
Avatar utilizator
Learned
 
Mesaje: 94
Membru din: 05 Dec 2013, 23:51
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 08 Feb 2013

Re: Salutare Pipa Club!

Mesajde Twain » 17 Oct 2014, 00:33

Bun venit pe forum.
Ca posesor de barbă dificilă (fir aspru pe un obraz cu piele sensibilă) şi eu am fost interesat o vreme de "wet shave", dar trebuie să recunosc că nu am ajuns până la deţinerea unei colecţii, ca tine. M-am limitat la un pămătuf (nu ştiu dacă e din păr de bursuc, aşa cum cere canonul domeniului) şi a două aparate clasice de ras (unul sandwich, celălalt butterfly), precum şi a unui castronel de spumă, moştenit de la tatăl meu.

În privinţa tutunului, şi eu îţi recomand Sherlock Holmes. Dar numai pentru început. Blendurile pentru pipă au arome atât de variate încât, pentru a reuşi să găseşti ceva exact pe gustul tău, va trebui să deguşti personal cât mai multe sortimente.

La capitolul fotografie, eşti mai mult decât binevenit. Ai la dispoziţie acum un nou domeniu de compoziţie, cu subiect pipa, tutunul sau arta fumatului în tihnă. Avem pe forum o secţiune dedicată, în care compoziţiile tale pe această temă vor fi bine primite.

[quote="sergiuniculescu"]...nelămurirea mea este dacă aceste filtre se schimbă după fiecare pipă fumată sau merg reutilizate?

Ideal, trebuie schimbate după fiecare fumată.
---------------
PS: mi-ai făcut o mare bucurie cu cele două poze ale pachetului de "Matelot". Mi-au trezit multe nostalgii.
[color=#ECF3F7].[/color]
The old pipe gives the sweetest smoke
- Irish proverb ---
Avatar utilizator
Twain
Membru de onoare
 
Mesaje: 395
Membru din: 26 Oct 2008, 12:01
Localitate: Bucuresti

Re: Salutare Pipa Club!

Mesajde sergiuniculescu » 17 Oct 2014, 11:19

[quote="Learned"]Bine ai venit. Eu am inceput sa fumez pipa cu Solani aged burley si a fost dragoste la prima fumata. Desi multi spun ca este dificil de fumat necesitand multe reaprinderi?!?

Am citit niște review-uri despre acest tutun și sună foarte bine. Îl voi avea în vedere. Mulțumesc pentru sfat!

[quote="Twain"]Ca posesor de barbă dificilă (fir aspru pe un obraz cu piele sensibilă) şi eu am fost interesat o vreme de "wet shave", dar trebuie să recunosc că nu am ajuns până la deţinerea unei colecţii, ca tine. M-am limitat la un pămătuf (nu ştiu dacă e din păr de bursuc, aşa cum cere canonul domeniului) şi a două aparate clasice de ras (unul sandwich, celălalt butterfly), precum şi a unui castronel de spumă, moştenit de la tatăl meu.

Mă bucur să aud că îți place bărbieritul clasic. Îți recomand un săpun de bărbierit care sigur o să îți placă la nebunie: [url=http://www.executive-shaving.co.uk/synergy-cavendish-shaving-soap-large.php]How To Grow A Mustache Cavendish[/url]. Miroase bestial, a tutun Cavendish și cireșe amare. Vei transforma bărbieritul într-o adevărată plăcere ;)

Mulțumesc pentru recomandări (voi cumpăra un Sherlock Holmes) și pentru lămurirea cu filtrele de pipă. Voi fi activ și în secțiunea foto a forumului imediat după ce achiziționez ce mi-am propus :D
[color=#800000]You never really own a pipe. You are its caretaker until you pass it on.[/color]

[img]http://www.gifs.net/Animation11/Everything_Else/Smoking/Pipe.gif[/img]
Avatar utilizator
sergiuniculescu
 
Mesaje: 26
Membru din: 02 Sep 2014, 10:49
Localitate: Buzău
Sus

Re: Salutare Pipa Club!

Mesajde TLGTLC » 17 Oct 2014, 14:13

Bun venit si din partea mea! Un lucru incerc si eu sa-ti explic...probabil o sa ti se para o intreaga filosofie chestia cu fumatul de pipa insa respecta regula...orice lucru simplu tinde sa fie complicat. Fumeaza cum ai chef, baga ce tabacuri ai chef, referitor la partea cu igiena pipelor, asta m-a speriat rau de tot la inceput, apoi am constatat ca nici asta nu-i mare filosofie. Filtrele se pot recicla cu conditia sa fie uscate si pastrat tutunul...nu poti folosi filtru fumat la aromatic si apoi trecut la virginie.
Eu sunt mai supreficial, mai putin tipicar si am rezolvat problema achizitionand multe pipe...fiecareia ii vine randul ca 5-7zile. Oricum, o pipa buna, ramane o pipa buna oricum ai da-o, nedispunand de resurse am apelat la cele estate.
Diferenta fata de tigari e ca nu fumezi pipa ca trebuie ci ca ai chef, pofta,etc. O zi fara pipa nu-i nici o tragedie!
Avatar utilizator
TLGTLC
 
Mesaje: 133
Membru din: 01 Dec 2010, 17:32
Fumez pipa din: 01 Noi 2010

Re: Salutare Pipa Club!

Mesajde sergiuniculescu » 19 Oct 2014, 01:16

[quote="TLGTLC"]...
Diferenta fata de tigari e ca nu fumezi pipa ca trebuie ci ca ai chef, pofta,etc. O zi fara pipa nu-i nici o tragedie!

Într-adevăr, îți dau cea mai mare dreptate la spusele tale. Fiind nefumător dau atenție mult mai mare la lumea din jur, prieteni, cunoscuți, necunoscuți, cum "sudează" țigară după țigară fără să simtă absolut nici o plăcere. Fumatul a devenit un lucru mecanic, o nevoie, totul făcut în viteză și din inerție. Dacă întrebi, din curiozitate, 10 fumători de ce fumează, cel mai probabil în 99% dintre cazuri, răspunsul va fi "pentru că simt nevoia". Puțini sunt cei care mai savurează un tutun bun, un trabuc adevărat (majoritatea cumpără trabucuri doar pentru opulență, dar nu au nici o treabă cu ce înseamnă să savurezi o țigară din foi).

Momentan pot spune că mi-am găsit o liniște deplină în pipă. Încep să deprind "mișcările" pe zi ce trece și să învăț cât mai multe. Astăzi am încărcat pipa cu niște Clan prin metoda "Frank" și mi s-a părut că tutunul a avut o ardere mult mai uniformă ca atunci când foloseam clasica metodă din 3 pași. Mai am multe de învățat dar nu mă grăbesc. Săptămâna viitoare îmi comand Danske Club-ul no.11. Între timp mă bucur că am avut pipa lui taică-miu ca "punct de start" și "poligon de teste", dar și selecția de topicuri pentru începători făcută de stimabilul coleg Twain de aici: [url]http://forum.pipa-bucuresti.ro/viewtopic.php?p=11752#p11752[/url]

Vă mulțumesc pentru sfaturi și primirea călduroasă! Numai bine și 'Fum rece'! :41)
[color=#800000]You never really own a pipe. You are its caretaker until you pass it on.[/color]

[img]http://www.gifs.net/Animation11/Everything_Else/Smoking/Pipe.gif[/img]
Avatar utilizator
sergiuniculescu
 
Mesaje: 26
Membru din: 02 Sep 2014, 10:49
Localitate: Buzău
Sus

Re: Salutare Pipa Club!

Mesajde Insuratelu Cristi » 19 Oct 2014, 19:04

Iti urez si eu din Focsani, un calduros "Bine ai venit".

Intr-adevar si mie mi s-a parut metoda Frank mai buna pentru a umple pipa si cred ca stiu si de ce. Pentru ca in prima faza tu lasi sa curga firicele de tutun in pipa si de abia apoi te apuci sa indesi iar dupa cum stim din experienta e mai usor sa tasezi tabacul decat sa-l rasfiri dupa ce initial a fost introdus in pipa. Dar sa nu generalizam. Unele mixuri se aprind parca de la sine si ard usor pana aproape de final iar altele (in special flake-ul) se pornesc mai greu si au nevoie de atentie. Ideea este ca atunci cand ti-ai umplut pipa sa tragi din ea usor fara sa o aprinzi iar aerul care iti intra in gura sa nu iti opuna rezistenta mai mult decat ai trage dintr-un pai. Dar daca rasfoiesti acest forum ai sa gasesti o gramada de sfaturi.
Avatar utilizator
Insuratelu Cristi
 
Mesaje: 73
Membru din: 04 Feb 2014, 09:47
Localitate: focsani
Fumez pipa din: 0- 0-2000

Re: Salutare Pipa Club!

Mesajde sergiuniculescu » 23 Oct 2014, 23:36

Astăzi mi-a ajuns coletul de la JPB. Pipa zici că este o bijuterie! Cred că acum văd și eu pentru prima dată ce înseamnă o pipă adevărată :D Parcă îmi este și milă să o aprind cât de frumoasă și lucioasă este :))
Tutunul miroase SUPERB de îți vine să îl mănânci :D

[img]http://i.imgur.com/hqqeZh5.jpg?1[/img]

[img]http://i.imgur.com/fIDX3zM.jpg?1[/img]
[color=#800000]You never really own a pipe. You are its caretaker until you pass it on.[/color]

[img]http://www.gifs.net/Animation11/Everything_Else/Smoking/Pipe.gif[/img]
Avatar utilizator
sergiuniculescu
 
Mesaje: 26
Membru din: 02 Sep 2014, 10:49
Localitate: Buzău

Re: Salutare Pipa Club!

Mesajde Learned » 24 Oct 2014, 12:27

Pipa arata superb, si cred ca iti va placea aged burley, e unul din favoritele mele. Eu il las la uscat 3~5 ore inainte de fumat, apoi il maruntesc si in pipa cu el. Fum rece :)
Avatar utilizator
Learned
 
Mesaje: 94
Membru din: 05 Dec 2013, 23:51
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 08 Feb 2013

Re: Salutare Pipa Club!

Mesajde motzu » 25 Oct 2014, 11:22

Excelenta alegere !

Sa le fumezi sanatos !
Avatar utilizator
motzu
Membru de onoare
 
Mesaje: 47
Membru din: 29 Mar 2013, 16:36

Re: Salutare Pipa Club!

Mesajde atzitzi » 26 Oct 2014, 11:47

Stanwell no. 11 este modelul meu favorit.
Felicitari. :1)
"Drier tobacco smoked slowly will offer you much more flavor than overly moist tobacco smoked quickly." - John Patton
Avatar utilizator
atzitzi
Membru de onoare
 
Mesaje: 253
Images: 19
Membru din: 29 Aug 2011, 15:35
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-2011

Re: Salutare Pipa Club!

Mesajde sergiuniculescu » 27 Oct 2014, 11:31

Mulțumesc frumos pentru gândurile bune!
Pipa fumează superb iar Solani este WOW! Gustul este ușor amărui, de nuci coapte, nu ciupește limba, nu este înecăcios. Flake-ul l-am împăturit în 4 apoi l-am rupt bucățele și l-am frecat între degete ca să se desfacă frumos în firicele. Nu l-am mai lăsat la uscat. Fiind primul flake fumat, nu m-am riscat încă să îl bag întreg :D Am mărunțit 2 flake-uri și a încăput fix un flake și 3 sferturi din al doilea. Ce a rămas am pus la loc în cutie.
Una peste alta, fumatul a fost de nota 10. După patru pre-aprinderi și tamponări ușoare cu futacul, până i-am format "tortul" de scrum deaspura, tutunul s-a aprins perfect uniform, ca un mare cerc roșu.
M-a ținut 2 ore și jumătate de pufăială printre care am strecurat vreo 4, 5 pauze când am lăsat pipa pe masă să se răcească și să se liniștească. Când simțeam că nu mai trag cantitatea de fum dorită la un "puf", mai apăsam tutunul cu futacul și totul revenea la normal. Ce pot zice...dragoste la prima vedere! :)
Următoarea fumată o voi încerca fără filtru și voi pune mai puțin tutun, maxim un flake.

Pentru următoarele luni mi-am propus să mai achiziționez o pipă, însă nu știu spre ce brand/model să mă îndrept. Dacă îmi mai puteți recomanda tot așa o pipă consacrată care orice pipar ar trebui să o aibă în colecție, v-aș fi recunoscător!

Să auzim numai de bine!
Sergiu
[color=#800000]You never really own a pipe. You are its caretaker until you pass it on.[/color]

[img]http://www.gifs.net/Animation11/Everything_Else/Smoking/Pipe.gif[/img]
Avatar utilizator
sergiuniculescu
 
Mesaje: 26
Membru din: 02 Sep 2014, 10:49
Localitate: Buzău

Re: Salutare Pipa Club!

Mesajde Learned » 27 Oct 2014, 13:39

Imi pare bine ca ti-a placut aged burley, pana acum e unul din favoritele mele, desi cam pretentios la capitolul reaprinderi. Pe mine personal nu ma deranjeaza si imi place mai mult maruntit(rubbed out) decat intreg.

"Pentru următoarele luni mi-am propus să mai achiziționez o pipă..." < Am avut aceasi reactie dupa prima pipa :)

M-i se pare mult mai gustos fara filtru.

Ceilalti pipari recomanda danske club modelul 11 daca nu ma inseala memoria, ca pipa de inceput.
Eu personal nu detin decat o pipa de la Stanwell(ei fac danske club) si e un H.C. Andersen, pare ok. Ce nu imi place la ei este vatra precarbonata, dar e doar o preferinta personala.
Favoritele mele in momentul de fata si cele mai numeroase in mica mea colectie sunt pipele Savinelli, au modele la Jpb care pornesc de la 188 ron in sus. Mi-am cumparat un Tevere recent care fumeaza grozav la pretul de 288 ron, acum sunt un pic ocupat cu munca, dar daca mai gasesc forme pe placul meu din acel model sigur ma-i imi iau una.
Modelul care mi la-m luat > http://www.savinelli.it/en/tevere-liscia Avea un mic defect, un fir de la pensula folosita la aplicarea lacului a ramas in lac dupa uscare, la-m observat inainte de a o cumpara, dar restul pipei era perfect si nu aveam de gand sa las un aspect legat de estetica sa ma influenteze si a fost o decizie buna pentru ca fumeaza divin!
Avatar utilizator
Learned
 
Mesaje: 94
Membru din: 05 Dec 2013, 23:51
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 08 Feb 2013

Re: Salutare Pipa Club!

Mesajde Romy » 27 Oct 2014, 15:42

...salut Sergiu, bine ai venit in club :2) superba pipa ti-ai ales (or sa urmeze si altele) ma bucur ca avem pasiuni comune (arme, detin un revolver Herman cal 357 iar foto, lucram cu alb/negru BC contrast/raster) ar fi frumos sa ne cunoastem mai bine la o fumata rece acompaniata de un vin bun :1) Cu respect, Romeo :41)
Avatar utilizator
Romy
Membru de seama
 
Mesaje: 75
Images: 6
Membru din: 08 Apr 2010, 17:26
Localitate: Bucuresti

Re: Salutare Pipa Club!

Mesajde sergiuniculescu » 27 Oct 2014, 16:19

Te salut cu respect Romy! Frumos revolver! Eu vizitez poligonul cam o dată pe lună să îmi exersez "tirul" :D Mă bucur să aud că îți place fotografia, mai ales cea clasică, alb/negru. Ar fi o plăcere să ne cunoaștem mai bine, la o pipă :D Poate ne vedem la următoarele întâlniri bilunare ;)

Cu stimă, Sergiu :41)
[color=#800000]You never really own a pipe. You are its caretaker until you pass it on.[/color]

[img]http://www.gifs.net/Animation11/Everything_Else/Smoking/Pipe.gif[/img]
Avatar utilizator
sergiuniculescu
 
Mesaje: 26
Membru din: 02 Sep 2014, 10:49
Localitate: Buzău

Re: Salutare Pipa Club!

Mesajde pari » 29 Oct 2014, 10:57

Bine ai venit in randurile noastre!
Sfaturile colegilor mei sper sa te ajute; sa nu te lasi... ;)
Cand vei avea nevoie de un sfat "pe viu" cu placere, eu ajung la Buzau de 3,4 ori pe saptamana, colaborez cu firma Constam, deci e simplu...0745177770 este nr.mobilul meu.
Numai bine! :1)
Avatar utilizator
pari
Membru de onoare
 
Mesaje: 473
Images: 121
Membru din: 27 Feb 2009, 22:37
Localitate: Ploiesti

Re: Salutare Pipa Club!

Mesajde sergiuniculescu » 29 Oct 2014, 13:33

Mulțumesc pentru susținere pari :ymhug: Am memorat numărul de tel. :1)

Toate cele bune! :41)
[color=#800000]You never really own a pipe. You are its caretaker until you pass it on.[/color]

[img]http://www.gifs.net/Animation11/Everything_Else/Smoking/Pipe.gif[/img]
Avatar utilizator
sergiuniculescu
 
Mesaje: 26
Membru din: 02 Sep 2014, 10:49
Localitate: Buzău


Înapoi la Membri noi

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 6 vizitatori

cron