Cake-ul (turta) pipei

Moderator: mrg

Cake-ul (turta) pipei

Mesajde Baaron » 31 Iul 2009, 11:22

Am observat ca multi pipari obisnuiesc sa duca pipa pana la capat, chiar daca la ultimele fumuri tutunul de fapt nu mai este nici o placere (parerea mea) ceea ce este in contradictie cu ce spunea Sherlock Holmes, care isi pastra ultimele firmituri de tabac intr-o cutiuta separata si le fuma ca pe o delicatesa.
Deci, cum fumam pipa, pana la ultimele fire de tabac in asa fel incat turta se va depune in mod uniform chiar si pe fundul bolului existand riscul ca depunerile de cake sa sufoce un pic cate un pic gaura shank-ului asa cum arata in figura 1 ?
[attachment=1]
Pipa 001.jpg


Sau fumam primele 2/3 din bol si lasam sa respire tunelul de fum ca in figura 2?
Voi cum procedati ?
[attachment=0]
Pipa 002.jpg
Baaron
 

Re: Cake-ul (turta) pipei

Mesajde Humidor » 31 Iul 2009, 13:13

Eu fumez pana la capat, exceptie facand situatiile in care sunt fortat sa o golesc. Am observat ca in situatia in care nu fumez pana la capat, pipa ramane umeda in fundul bolului necesitand mai mult de 24 de ore pentru uscare. Chiar si asa, zeama depusa se usuca si se formeaza acel gudron cleios, care in timp se oxideaza si prin oxidare se acreste. Canalul mai poate fi curatat, dar fundul necesita mai multa munca. Din aceste motive prefer sa fumez pipa pana la capat. Nu ma deranjeaza ultima parte deoarece fumez cu filtru astfel, cenusa nu intra in gura si nici nu am observat o mare schimbare a gustului in ultima parte.
Humidor
 

Re: Cake-ul (turta) pipei

Mesajde Baaron » 31 Iul 2009, 13:26

[quote="Humidor"]Eu fumez pana la capat, exceptie facand situatiile in care sunt fortat sa o golesc. Am observat ca in situatia in care nu fumez pana la capat, pipa ramane umeda in fundul bolului necesitand mai mult de 24 de ore pentru uscare. Chiar si asa, zeama depusa se usuca si se formeaza acel gudron cleios, care in timp se oxideaza si prin oxidare se acreste. Canalul mai poate fi curatat, dar fundul necesita mai multa munca. Din aceste motive prefer sa fumez pipa pana la capat. Nu ma deranjeaza ultima parte deoarece fumez cu filtru astfel, cenusa nu intra in gura si nici nu am observat o mare schimbare a gustului in ultima parte.


Unul din avantajele procedeului de mai sus (de a nu fuma pana la capat) ar fi urmatorul:
-Indiferent ca fumam uscat sau umed (tabacul), faptul ca nu permitem ca pe fundul bolului sa se depuna turta va usura vizibil remuirea unei pipe excluzand din start varianta mai mult decat posibila de a adanci bolul (prin remuire) si astfel de a deteriora pipa (stim cu totii ca nu este destul de usor sa refaci fundul bolului unei pipe)

Un alt avantaj evident ar fi ca prin ne-obturarea canalului de fum, fumata decurge mult mai bine.
Dar ca o concluzie aspectele astea sunt discutabile, pentru ca intradevar exista tabacuri care se comporta exceptional pana la ultimul fir de tutun (foarte rare din pacate), eu pana acum fumez pana la capat numai Amphora si Ashton Old London Pebble Cut.
Baaron
 
Sus

Re: Cake-ul (turta) pipei

Mesajde Molia » 31 Iul 2009, 13:30

Majoritatea pipelor le fumez de obicei pana la capat daca am timp. Exceptie Mastro Beraldi, mult prea adanca si prea ingusta. Daca ma nemultumeste tutunul sau atmosfera, sansele sunt sa nu termin o pipa, altfel fumez pana aproape de ultimul fir. Inainte sa golesc o pipa amestec bine cenusa si eventualele fire nearse, formand astfel stratul de turta incet si sigur.
Molia
 

Re: Cake-ul (turta) pipei

Mesajde zudo » 31 Iul 2009, 15:36

Daca tutunul este mai uscat fumez pana la capat. In schimb, daca este mai umed, si la mine este mai des din cauza ca nu am rabdare sa-l usuc suficient, ultimile fire de tutun plus "zeama" amara raman in bol. O perie introdusa imediat dupa fumata , din mustiuc, prin canalul de fum, pana in bol, absoarbe surplusul de umezeala. N-am apucat sa fiu nevoit sa remuiesc ( :1) ) vreo pipa pana acum, dar nici nu sunt mai vechi de cateva luni.
Avatar utilizator
zudo
Membru de onoare
 
Mesaje: 694
Membru din: 04 Feb 2009, 21:48
Localitate: Bucuresti

Re: Cake-ul (turta) pipei

Mesajde AugustBurnsRed » 23 Dec 2012, 11:34

Salutare!

O intrebare legata de turta: Care ar fi semnele ca o pipa s-a incarcat cu turta si ar trebui subtiata? Tehnic vorbind, stiu ca e recomandat ca nu trebuie sa depaseasca 1,5-2 mm grosime, dar care nu prea e masurabila din cauza ca, din cate am observat, turta se depune neuniform in profil longitudinal pe peretii bolului. Mai exact, in partea superioara a bolului aproape deloc, creste catre jumatatea bolului, dupa care scade iarasi catre fundul bolului. Ma gandesc ca ar putea fi metode de determinare, de exemplu, la una din pipe m-am ales cu o caverna micuta in turta care imi permite sa apreciez ochiometric grosimea, dar la celelalte pipe nu am zone de "campie" in relieful turtei.
A doua intrebare e daca cineva foloseste smirghel pentru remuirea turtei. Am citit pe alte forumuri ca unii pipari "de pe afara" folosesc metoda. Sunt pareri pro si contra (mult mai multe pro decat contra).

Fum rece!
Avatar utilizator
AugustBurnsRed
 
Mesaje: 46
Membru din: 31 Mai 2012, 09:49
Localitate: Bucuresti

Re: Cake-ul (turta) pipei

Mesajde Twain » 27 Dec 2012, 12:12

Pentru mulţi, semnul că turta s-a încărcat prea mult este acela că nu mai intră bine futacul în pipă când trebuie tasat tutunul. Prin anticariate am văzut pipe aşa de încărcate că abia mai intra un creion în ele...
Aşa cum ai observat şi tu, grosimea poate fi uşor estimată vizual sau pipăind vatra cu degetul. Că are 1,5 sau 2 mm îţi dai seama destul de uşor dacă-ţi cunoşti pipa, nu ai nevoie de şubler sau alte instrumente de precizie.
Dacă eşti suficient de sigur pe mâinile tale, poţi folosi lama unui cuţit din setul de masă (vârf rotund, lamă scurtă) ca să rectifici diversele neregularităţi sau îngroşări neuniforme ale turtei. Eu aşa fac de ani buni, dar recunosc că sunt mai tradiţionalist de felul meu. În caz contrar, un reamer e esenţial pentru această operaţiune.
Cu şmirghel n-am încercat niciodată, pentru că aş fi putut zgâria buza vetrei din greşeală.
[color=#ECF3F7].[/color]
The old pipe gives the sweetest smoke
- Irish proverb ---
Avatar utilizator
Twain
Membru de onoare
 
Mesaje: 395
Membru din: 26 Oct 2008, 12:01
Localitate: Bucuresti

Re: Cake-ul (turta) pipei

Mesajde AugustBurnsRed » 23 Ian 2013, 10:53

Salutare!

Iaca-ta ce patesc la Pipa Danske Club - poker. Probabil din cauza ca am fumat cu ea mai multe tipuri de tutun, in partea dinspre shank, turta care s-a format (cam 1 mm) are o slaba consistenta si se desprinde in bucati maricele(cred eu pana la lemn). Bucatile se desprind destul de usor cu degetul si am cojit astfel o suprafata maricica pe partea cu shank-ul. Pe partea opusa turta pare mai trainica. Intrebarea e: sa remuiesc toata turta si sa pornesc de la 0, sau sa dau jos numai partea friabila care se desprinde usor?

Va multumesc si fum rece!
Avatar utilizator
AugustBurnsRed
 
Mesaje: 46
Membru din: 31 Mai 2012, 09:49
Localitate: Bucuresti

Re: Cake-ul (turta) pipei

Mesajde zudo » 23 Ian 2013, 16:27

Turta nu se formeaza perfect uniform, acesta fiind un caz ideal. Probabil ca s-a format inegal din cauza arderii neuniforme si a umiditatii mai mari din zona shank-ului. Eu as lasa-o asa, chiar daca se formeaza mai greu, ea evolueaza. Daca o corectezi prea des risti sa intri cu reamer-ul in lemn. Incearca sa corectezi arderea (sa fie uniform repartizata pe suprafata de tutun din vatra) pentru rezultate mai bune, chiar daca tasezi si reaprinzi mai des in timpul fumatei. La sfarsit, inainte de a descarca scrumul , acopera gura vetrei cu un servetel si intoarce pipa de cateva ori si las-o sa se raceasca, apoi curat-o lejer cu servetelul sau peria de bumbac.
Avatar utilizator
zudo
Membru de onoare
 
Mesaje: 694
Membru din: 04 Feb 2009, 21:48
Localitate: Bucuresti

Re: Cake-ul (turta) pipei

Mesajde MarcBarbu » 23 Ian 2013, 16:34

Am avut si eu ceva peripetie similara cu o pipa. Parerea mea e ca nu ar trebui sa folosesti reamer decat atunci cand grosimea turtei devine mult prea mare. Propriu-zis, tu va trebui sa refaci turta pe partea vetrei dunspre mustiuc. Daca tii neaparat sa ai o turta uniforma poti zgândarî cu futacul turta de pe partea opusa mustiucului. Rezultate mai bune ai dupa o fumata, cand dupa umezeala si dilatarea termica, turta si briarul nu vor reveni la forma initiala perfect concomitent, si vor aparea puncte slabe. Eu am lasat-o asa cum era, si cand curat acea pipa, insist cu periuta de dinti transformata in perie de vatra pe zona cu turta mai densa, ca sa previn ingrosarea ei.
Avatar utilizator
MarcBarbu
 
Mesaje: 128
Membru din: 09 Noi 2012, 01:43
Localitate: bucuresti

Re: Cake-ul (turta) pipei

Mesajde AugustBurnsRed » 24 Ian 2013, 09:30

Multumesc pentru sugestii. Pana la urma am alezat cu smirghel si cu atentie. Vatra arata acum mult mai bine. Sper ca turta sa se formeze mai uniform si mai ferm. Va doresc o zi buna!
Avatar utilizator
AugustBurnsRed
 
Mesaje: 46
Membru din: 31 Mai 2012, 09:49
Localitate: Bucuresti

Re: Cake-ul (turta) pipei

Mesajde Baxter » 10 Ian 2014, 17:54

"Pentru mulţi, semnul că turta s-a încărcat prea mult este acela că nu mai intră bine futacul în pipă când trebuie tasat tutunul. Prin anticariate am văzut pipe aşa de încărcate că abia mai intra un creion în ele..."

Intru cu totul de acord cu Twain,si sigur la fel voi face si eu.Dar as adauga si parerea mea,asupra turtei.O turta peste 2 mm,poate crapa pipa, dar...inclin sa cred ca aceasta este direct proportionala cu calitatea si grosimea briarului.Conteaza daca este platou sau ebauchon.Conteaza perioada de uscare a briarului.Am vazut turte de peste 5 mm in pipe,si in afara de cantitatea de tutun, nu schimba nimic.Sigur, am observat o mai buna absorbtie a condensului.O turta este un plus binemeritat al pipei.Protejeaza si lemnul de ardere.Eu,nu curat camera de ardere,nu am ce cauta in ea.Primisem un sfat,in urma cu 3 ani,de la un important caracter din lumea pipelor ( R.I.P. ),nu dau nume,dar suna cam asa : "Leave the cake alone,you will avoid the unpleasant experience of a "leaking" pipe.Never scrape the chamber.The carbon which covers it is the mark of a good smoker."Dreptate avea.Am observat ca fumand o pipa noua,necarbonata,picura de-a dreptul,ceea ce nu mi-sa intamplat niciodata la o pipa cu turta.Dupa o fumata,cenusa rezultata,o amestec in vatra si procedez cum se spune si mai sus: Pun degetul deasupra,agit energic si apoi o scutur.
Fişiere ataşate
DSCF5920.JPG
Avatar utilizator
Baxter
Membru de onoare
 
Mesaje: 56
Membru din: 05 Feb 2012, 09:38
Localitate: Timisoara
Fumez pipa din: 01 Iun 2010

Re: Cake-ul (turta) pipei

Mesajde Baxter » 29 Ian 2014, 08:28

Cam asa arata dupa fumata, depunerea pentru turta.
Fişiere ataşate
DSCF9218.JPG
Avatar utilizator
Baxter
Membru de onoare
 
Mesaje: 56
Membru din: 05 Feb 2012, 09:38
Localitate: Timisoara
Fumez pipa din: 01 Iun 2010


Înapoi la Diverse

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori

cron