Stanwell Night & Day no. 95

Stanwell Night & Day no. 95

Mesajde RazvanD » 01 Oct 2009, 14:46

Acesta pipa am primit-o cadou de ziua mea ::21) . Este o pipa de la Stanwell numarul 95 (tigaie ::4) ) din colectia Night & Day, cu filtru de 9 mm. Marimea bolului este medie spre mica, fumeaza foarte bine si datorita faptului ca are peretii grosi nu sunt probleme nici daca o forjezi. Singurul loc in care se incalzeste este partea de jos (fundul :oops: pipei).
O singura problema am cu ea, tenonul joaca putin, si aici as avea nevoie de putin ajutor. "Deformarea" nu este uniforma ... Am citit postul lui Toni cu recalibrarea tenonului, si am vazut referirea pecare o face Mrg la o alta metoda mai sigura, dar pe care eu unul nu am gasit-o, un pic de ajutor va rog :?
Si acum o sa las pozele sa vorbeasca de la sine...
Fişiere ataşate
pipa  nr 2.jpg
pipa 1.jpg
pipa 3.jpg
Avatar utilizator
RazvanD
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 49
Membru din: 29 Mar 2009, 18:50
Localitate: Campina

Re: Stanwell Night & Day no. 95

Mesajde stefanita » 01 Oct 2009, 19:44

Felicitari, Razvan, pentru noua pipa! Sa o fumezi cu placere. La 95 incalzirea accentuata a fundului este oarecum normala, pentru ca are un diametru relativ mare: e o pipa ideala pentru flakes. Lacul celei pe care o am eu, 95 Royal Blue, a facut chiar de la primele dati mici bascicute. Am crezut-o arsa, compromisa total, dar iata ma serveste fidel de 4 ani si jumatate, avand un diametru gigantic pentru o pipa: 25 mm (!). Pe cele din seriile mai recente am vazut ca le fac mult mai inguste. Fumeaza incet, cu rabdare, mai ales in partea finala a bolului! Daca musticul, din cate inteleg, sta un pic lejer, poti sa il introduci in apa fierbinte si apoi sa il apesi, de sus in jos (dar cu atentie sa nu il rupi!!!), pe o suprafata tare (pe masa, de pilda). Procedura e simpla dar putin eficenta in cazul pipelor cu musticul din acril, asa cum banuiesc ca este si a ta. Si nu desface pipa decat atunci cand este COMPLET rece!!! Sunt sigur ca si ceilalti colegi de forum vor avea sugestii pentru cazul tau. Succes!
stefanita
 

Re: Stanwell Night & Day no. 95

Mesajde Molia » 01 Oct 2009, 20:54

Majoritatea mustiucurilor se recalibreaza in urma fumarilor si racirilor in pipa asamblata. Daca vrei sa grabesti lucrurile, metoda brevetata de mrg implica incalzirea uniforma a tennonului avand in el un fluid (sau substitut), pe care sa poti apasa dupa incalzire pentru a distribui uniform presiunea.
Daca retin bine era vorba de fierbere urmata de introducerea unui cilindru din material ultra flexibil (hartie, folie alimentara, folie de aluminiu) de diametrul tenonului plin cu sare, deschis la capatul dinspre shank pentru a putea apasa pe sare, care va functiona aproximativ ca un fluid, distribuind presiunea relativ uniform. Eu inca n-am avut o pipa destul de decalibrata natural incat sa nu se rezolve asta de la sine. Am acum una, insa am de rezolvat o problema tehnica mai severa decat aceasta inainte sa o pot fuma.

L.E: Normal ar fi sa detalieze mrg in persoana, ca doar e moderator pe rubrica asta si ar trebui sa se uite des. :15)
Molia
 

Re: Stanwell Night & Day no. 95

Mesajde ghibortz » 02 Oct 2009, 00:48

nu mai ştiu pe unde am citit la un moment dat ...dar am aplicat şi a funcţionat la două pipe următoarea tehnică:

după curăţarea/uscarea pipelor cu joc al muştiucului am aplicat în interiorul shankului ceară de albine. în timpul fumatei ceara aplicată superficial prin încălzire îngroaşă fibra lemnului. după o răcire a pipei îndelungată deşi umezeala este evaporată între fibrele lemnului rămâne ceară deci şi gaura shankului îşi păstrează noua dimensiune.

la una din pipe jocul era pronunţat aşa că pe tenon am aplicat un strat de lac de unghii cât să îl îngroaşe cu o juma de milimetru.
ghibortz
 

Re: Stanwell Night & Day no. 95

Mesajde mrg » 02 Oct 2009, 05:51

salut razvan, felicitari pt pipa, foarte frumoasa sa o pufai cu placere.
pe scurt, metoda pe care am utilizat-o eu (nu am un "patent" asupra ei - ideea mi-a venit in urma unor discutii cu humidor) suna cam asa:
1 - am incercat sa depistez la exterior unde este gatuitura pe tenon.
2 - am marcat cu un creion pe suprafata exterioara a tenonului zona. apoi, am marcat pe un bat de chibrit distanta de la capatul liber a tenonului (cel care intra in pipa) la gatuitura (*suna ciudat, insa e util, vezi mai jos).
3 - am scos mustiucul si am inceput sa "indes" in tenon bucatele ("bilute") facute din folie de aluminiu (din cea pt alimente) cu ajutorul unui creion cu diametru apropiat de cel al tenonului (daca nu este apropiat, se poate ajusta infasurand niste scotch). prin presare "bilutele" de folie se transforma in niste chestii plate ca niste tablete. am adaugat folie pana cand, cu ajutorul batului de chibrit, am vazut ca ma apropii de zona de gatuitura (*prin marcarea pe bat a lunigimii mentionate - capat-zona-cu-probleme - se poate masura in interiorul tenonului cata folie trebuie sa mai adaugi).
4 - am incalzit tenonul in apa calda pana cand a devenit deformabil.
5 - am umplut bucata libera tenon cu sare (preferabil ar fi ca, inainte de incalzire sa vezi cam cata sare ti-ar trebui, ca sa nu umpli tot tenonul - daca e vorba de o gatuitura, deformatia este neuniforma, deci nu pe toata lungimea tenonului, si atunci inseamna ca trebuie sa corijezi diametrul doar intr-o zona limitata - acesta este si rolul foliei indesate: de a delimita zona unde este gatuitura, prin faptul ca adaugi sau scoti bucatele, poti ajusta mai exact).
6 - am presat sarea cu ajutorul creionului-piston folosit pt presarea foliei. prin presare, sarea impinge in peretii tenonului uniform si se corijeaza gatuitura.
7 - am asteptat sa se raceasca putin, am scos sarea si am facut proba. daca jocul inca mai exista, se reia de la 4 (incalzire, umplere cu sare, presare). atentie insa - nu apasa din prima foarte tare, risti ca in loc de gatuitura sa ai o "umflatura" (adica: din lac in put ::4) ). ajustarile ulterioare le poti face cu grafit, burete abraziv si, in ultimul caz smirghel ff fin.
8 - am scos cu rabdare, ac si o penseta subtire bucatelele de folie indesate si cureti mustiucul "oxidat" de la incalzire.
cam asta ar fi. suna laborios, insa nu este chiar atat de complicat. daca ajungi astazi la italnire, iti pot explica in 2-3 minute cum vine treaba. incerc sa postez (putin mai tarziu) si o schita, insa nu stiu cat de explicita va fi.
spre sa-ti fie de folos si sa te poti bucura pe deplin de "tigaia" ta :0)

@molia - multumesc pt atentionare, recomand o monitorizare a logarilor :1)
@stefanita - metoda cu presarea tenonului pe o suprafata dura la o pipa cu filtru de 9mm mie mi se pare riscanta, tenonul are pereti subtiri. eu o aplic la pipele fara filtru, unde peretii tenonului sunt mai grosi.
@ghibortz - interesanta manevra cu ceara. daca zici ca ai testat-o, spune-mi rog: nu modifica/altereaza gustul fumatei (ma gandesc ca o combinatie ceara-condens nu suna prea bine)? ref. la lacul de unghi problema cred ca e cea a rezistentei in timp.

LE - am facut schita, dar am o problema cu incarcatul ei. imi da cineva o mana de ajutor? pana una-alta, am postat schita pe blog - acolo a mers -, impreuna cu postul (ca tot nu am mai generat continut de prin mai ::6) ). daca poate descarca cineva fotografia sa o incarce si pe forum sau macar sa-mi dea niste indicatii aupra procedurii...
Fişiere ataşate
schita recalibrare tenon 9 mm.jpg
schita recalibrare tenon 9 mm.jpg (8.32 KiB) Vizualizat de 8487 ori
Avatar utilizator
mrg
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 252
Membru din: 24 Oct 2008, 11:55
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-2007

Re: Stanwell Night & Day no. 95

Mesajde pari » 02 Oct 2009, 08:50

Super arata pipa, sa te simti bine cu ea! :1)
Sfat: eu am avut probleme cu o pipa Stanwell pe care am cumparatat-o din Romania(199...),am luat legatura pe mail cu Ei, l-am trimis-o si am primit alta; totul a durat 12-14 zile.
Sigur sfaturile colegilor pot fi o solutie...dar eu sunt un client care doreste sa primeasca, cand plateste pretul, cea ce merita !
Avatar utilizator
pari
Membru de onoare
 
Mesaje: 473
Images: 121
Membru din: 27 Feb 2009, 22:37
Localitate: Ploiesti

Re: Stanwell Night & Day no. 95

Mesajde mrg » 02 Oct 2009, 09:27

Multumesc celor care au postat fotografia/schita.
Avatar utilizator
mrg
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 252
Membru din: 24 Oct 2008, 11:55
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-2007

Re: Stanwell Night & Day no. 95

Mesajde RazvanD » 02 Oct 2009, 10:24

Multumesc frumos tuturor pentru sugestii. O sa aduc pipa astazi cu mine si o sa vorbim la fata locului. ::21)
Avatar utilizator
RazvanD
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 49
Membru din: 29 Mar 2009, 18:50
Localitate: Campina

Re: Stanwell Night & Day no. 95

Mesajde ghibortz » 02 Oct 2009, 10:47

[quote]@ghibortz - interesanta manevra cu ceara. daca zici ca ai testat-o, spune-mi rog: nu modifica/altereaza gustul fumatei (ma gandesc ca o combinatie ceara-condens nu suna prea bine)? ref. la lacul de unghi problema cred ca e cea a rezistentei in timp.


1. io zic că nu alterează fumata. ceara intră în structura lemnului doar la nivelul tenonului... deci fumul nu prea are cum să atingă pereţii shankului din acea parte.
2. ceara ca şi mierea dă în cel mai rău caz oleac' de dulceaţă...
3. io fiind mai profan cu degustatele sincer nici nu prea miam dat sama dacă so schimbat sau nu... mai ales că la vremea când am ajustat problema fumam numai radford sundays fantasy care e un tutun ultra aromat după părerea mea. cu siguranţă dacă a alterat a făcuto înspre plăcut.
4. întradevăr după o perioadă (am dat acum 8 luni un tenon şi este încă intact) lacul se usucă devine casant şi se cojeşte de pe tenon dar îţi ia 3 minute să dai un strat proaspăt şi încă 7 să se usuce.
5. soluţia lui pari cu trimisul la manufacturier mi se pare una foarte sigură. (mai boierească un pic) ;)

[quote]Sfat: eu am avut probleme cu o pipa Stanwell pe care am cumparatat-o din Romania(199...),am luat legatura pe mail cu Ei, l-am trimis-o si am primit alta; totul a durat 12-14 zile.
ghibortz
 

Re: Stanwell Night & Day no. 95

Mesajde mrg » 02 Oct 2009, 12:24

@ghibortz - intr-adevar, solutia lui pari este mai civilizata.
problema este insa ce faci insa daca e vb de o pipa estate? si care nu este stanwell, ci un brand ceva mai putin cunoscut (asa a fost in cazul meu). cum, din cate stiu eu, ateliere de reparatii&reconditionari pipe nu prea exista in .ro, ramane varianta "lucrului manual". un lucru care pe mine nu ma deranjeaza, mai ales ca majoritatea pipelor pe care le detin sunt estate.
multumesc pt precizarile ref la ceara, cat despre utilizarea mieii nu sunt in masura sa ma exprim nu am incercat metoda si nici nu ma prea atrage.
Avatar utilizator
mrg
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 252
Membru din: 24 Oct 2008, 11:55
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-2007


Înapoi la Cea mai recenta pipă

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 8 vizitatori

cron