Arome

Re: Arome

Mesajde Humidor » 18 Ian 2011, 19:43

[quote="Twain"][quote="Humidor"]...aplicat pe un tampon si asezat intr-o cutie de Irish Oak alaturi de tutun...

Te rog, poti să exemplifici cu o poză?
Eu am încercat ceva asemănător cu un tampon demachiant, dar aşezat PESTE tutun şi pus într-o hârtie cerată, luată dintr-o cutie cu bomboane. Rezultatul a fost destul de neconcludent. :-?


Am probat si eu astazi o jumatate de bol. Desi aroma in cutie este destul de tare, la fumata nu se simte mai nimic, doar o usoara nota de picant adaugata gustului. Nici aroma din camera nu are vre-o nota de tamaie. Mai probez dupa cateva zile dupa care o sa bag cutia la cuptor.
Humidor
 

Re: Arome

Mesajde Humidor » 18 Ian 2011, 20:13

Tocmai am citit undeva pe net ca tamaia contribuie la combaterea cu succes a fumatului :)) sa fie valabil si pentru pufaitul pipei?
Humidor
 

Re: Arome

Mesajde Radu-Mihai » 19 Ian 2011, 14:06

[quote="Humidor"]Tocmai am citit undeva pe net ca tamaia contribuie la combaterea cu succes a fumatului :)) sa fie valabil si pentru pufaitul pipei?

Doamne fereste...tamaia sa fie ultima solutie in combaterea fumatului, "definitiv"!... :YMPRAY:
[color=#FF0000]Micile vicii dau farmec unei vieti monotone![/color]
Avatar utilizator
Radu-Mihai
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 364
Images: 8
Membru din: 25 Iun 2009, 14:56
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-1995
Sus

Re: Arome

Mesajde zudo » 19 Ian 2011, 17:46

[quote="zudo"]Retetele sunt cel putin confidentiale. Cateva informatii le-am gasit la MacBaren : http://www.mac-baren.com/TopMenu/Expert ... ing-1.aspx.
Conform celor dezvaluite, sosul e de baza !
[quote]Nu e nimic misterios in privinta casing-ului. E usor de facut . Tot ce ne trebuie e apa si o selectie de ingrediente naturale, de buna calitate. La MacBaren, noi umplem un vas cu apa, adaugam ingredientele (zahar brun, sirop de artar, miere, licorice -zahar din lemn dulce-, miere, cacao, ciocolata, extracte din fructe etc) si le fierbem timp de patru ore, dupa care le lasam sa se raceasca. In momentul in care sosul ajunge la temperatura optima se amesteca cu tutunul. Acesta se lasa 12 ore pentru a fi impregnat suficient. Scopul casing-ului este dublu: sa scoata la iveala aromele tutunului si sa-l pastreze la umiditate optima. ... Dupa aceasta, tutunul se usuca pe tavi incalzite. Apoi se raceste lent, pana atinge temperatura si umiditatea optima, dupa care este depozitat din nou ...


Ma simt dator sa va relatez urmatoarea experienta neplacuta, inspirata de declaratiile "sincere" si sfaturile, cel putin incomplete, ale celor citati mai sus. Am pornit de la o combinatie de 80 g Hal'o The Wynd cu 30 g Pure Latakia. Am incercat un bol din amestec si eram deja incantat de rezultat. Nu mi-a fost de ajuns si mi-am propus sa o imbunatatesc cu aroma de ciocolata. Asadar, am pus trei tablete mici de ciocolata neagra pura (fara lapte, doar cacao, unt de cacao etc) si putin zahar brun la topit, in apa. Dupa fierbere, timp de 2 ore, si racire, l-am amestecat cu tutunul. Apoi l-am lasat o juma de zi. Dupa care l-am insirat pe o tava de inox si l-am introdus in cuptorul electric, la 80 de grade Celsius, cu ventilatie fortata, pana cand am eliminat tot surplusul de umiditate adus de sosul de ciocolata. Dupa racire, l-am depozitat cateva ore intr-un borcan de sticla, fara sa-l inchid.
Rezultatul a fost catastrofal: s-a pierdut orice aroma de tutun, latakie - nu, virginie - nu, ciocolata - ceva vag. Desi maclavaisul parea destul de uscat, a dezvoltat prin ardere o umiditate exagerata, o chestie lipicioasa si urat mirositoare. Despre arome ce sa mai spun, au disparut cu totul, fiind inlocuite de senzatii cel putin ciudate. ::10) :15)
http://bogdanturcea.com
Avatar utilizator
zudo
Membru de onoare
 
Mesaje: 694
Membru din: 04 Feb 2009, 21:48
Localitate: Bucuresti
Sus

Re: Arome

Mesajde TLGTLC » 19 Ian 2011, 20:41

Imi pare rau sa aud asta. Trebuia sa faci experimentul sa vezi ce degaja ciocolata prin ardere! Nu tot ce e bun de mancat scoate si fumuri placute. Poate daca dizolvai ciocolata in alcool ar fi iesit ceva.
Avatar utilizator
TLGTLC
 
Mesaje: 133
Membru din: 01 Dec 2010, 17:32
Fumez pipa din: 01 Noi 2010

Re: Arome

Mesajde DSM » 20 Ian 2011, 11:00

Pentru a obtine o aroma de cicolata e cam dur sa topesti o tabla de cicolata. As merge pe sfatul lui Humidor cu aromele alimentare. Tin minte ca am citit cu catva ani in urma pe un site de blender ca toate blendurile , chiar si cele pe care le credem nearomate contin intr-o proportie foarte mica o aroma alimentara pentru a scoate in evidenta un tutun sau altul. Aroma de ciocolata chiar merge cu latakia.

Eu cred ca gresim mult in modul in care obtinem aroma si in modul prin care incercam sa impregnam aroma in blendul de tutun.

Apa cu zahar si ceva coaja de lamaie sau portocla - iese o aroma ok. Eu am strict totul cu siropul de artar.
“The value of tobacco is best understood when it is the last you possess and there is no chance of getting more.”
-Bismarck.
[url]http://darksatanicmill.com/[/url]
Avatar utilizator
DSM
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 115
Membru din: 11 Noi 2009, 20:17
Localitate: Timisoara

Re: Arome

Mesajde Twain » 20 Ian 2011, 17:13

Nici eu nu cred că e corectă metoda de aromare a tutunului prin adăugarea fizică a respectivului aromatizant. Prin aprindere, noul amestec produce un fum care nu are nici pe departe calităţile gustative dorite.
Cred că cea mai potrivită este metoda "prin inducţie", folosită de Humidor. Să nu uităm că şi [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Latakia_(tobacco)]latakia[/url] este preparată ţinând frunzele de tutun în fum de pin sau cedru, până se impregnează cu aroma de tămâie (care este, de fapt, o răşină).
Demult, înainte de '89, când pe piaţă nu se găseau decât ţigări obişnuite, un coleg de serviciu - care prinsese gustul de mentolate cu ocazia unei ieşiri în Vest - îşi mentola singur ţigări Snagov sau Cişmigiu (îşi mai aminteşte cineva ce gust aveau?) ţinându-le închise cu boabe de mentol într-o cutie de tablă foarte asemănătoare cu actualele cutii în care se vinde tutunul nostru de pipă. Bobiţele de mentol le ţinea pur şi simplu amestecate printre ţigări, deci între ele şi tutun (aproape iască de uscat) era doar o foiţă de hârtie. Nu le ţinea închise mai mult de o săptămână, dar aroma era deja impregnată. Am fumat de la el în câteva rânduri şi ţigările erau mentolate semnificativ, adică "răceau" gura în mod distinct, nu era o aromă după care trebuia să-mi încordez simţurile ca s-o detectez.
Mă gândesc că şi uscăciunea tutunului are o importanţă în acest proces. Poate la noi, în cazul tutunului de pipă, care e mai umed, ar trebui să lungim durata de expunere la aromatizantul dorit. Două-trei luni, poate !?!?
[color=#ECF3F7].[/color]
The old pipe gives the sweetest smoke
- Irish proverb ---
Avatar utilizator
Twain
Membru de onoare
 
Mesaje: 395
Membru din: 26 Oct 2008, 12:01
Localitate: Bucuresti

Re: Arome

Mesajde Humidor » 20 Ian 2011, 21:49

Dupa cateva zile, aroma de tamaie este destul de tare la deschiderea cutiei. La fumata insa nu se simte o aroma de tamaie ci mai degraba de mucegai iar gustul a devenit picant. Irish Oak-ul fiind un tutun sec iar tamaia si ea seaca, rezulta ceva mai degraba iute decat aromat. As avea nevoie de o aroma dulceaga, care sa scoata in evidenta mai bine aromele dar nu stiu ce alta esenta as putea folosi.
Cum as putea sa fac tutunul sa fie mai dulce la gust fara a adauga zahar sau miere care prin ardere ar da o aroma de zahar foarte ars, aroma care la randul ei este iute?

Cred ca aroma de tamaie este totusi interesanta, daca as mai aplica otet dupa metoda Zudo si ceva lavanda, poate ar iesi ceva care sa aduca cu aroma de grajd de cal :)

(uleiul esential de tamaie in combinatie cu aroma de otet dau un buchet foarte interesant)
Humidor
 

Re: Arome

Mesajde zudo » 20 Ian 2011, 22:10

[quote="Twain"]Nici eu nu cred că e corectă metoda de aromare a tutunului prin adăugarea fizică a respectivului aromatizant. Prin aprindere, noul amestec produce un fum care nu are nici pe departe calităţile gustative dorite.
...
Demult, înainte de '89, când pe piaţă nu se găseau decât ţigări obişnuite, un coleg de serviciu - care prinsese gustul de mentolate cu ocazia unei ieşiri în Vest - îşi mentola singur ţigări Snagov sau Cişmigiu (îşi mai aminteşte cineva ce gust aveau?) ţinându-le închise cu boabe de mentol într-o cutie de tablă foarte asemănătoare cu actualele cutii în care se vinde tutunul nostru de pipă. Bobiţele de mentol le ţinea pur şi simplu amestecate printre ţigări, deci între ele şi tutun (aproape iască de uscat) era doar o foiţă de hârtie. Nu le ţinea închise mai mult de o săptămână, dar aroma era deja impregnată. Am fumat de la el în câteva rânduri şi ţigările erau mentolate semnificativ, adică "răceau" gura în mod distinct, nu era o aromă după care trebuia să-mi încordez simţurile ca s-o detectez.
...


Inclin sa cred ca ai dreptate. Totusi, cei de la MacBaren isi bat joc de noi ?! Poate ca nu a fost buna ciocolata, ori am pus prea multa, a fost prea concentrata sau cine mai stie cate variabile intra in ecuatie. Tind sa-mi intaresc convingerea, cu dezamagirea intrinseca, ca magia blenderilor e cel putin la fel de complicata ca arta marilor bucatari.

Da, am fumat Snagov, Cismigiu, Carpati si alte tigarete de trista amintire, pe care le-am mentolat cu cristale de mentol, "facute rost" de la parintele unui amic. Puneam cate o farama pe varful tigarii si petreceam flacara pe deasupra ei si se topea rapid, fiind absorbita de tutunul uscat (tutunul nu era tratat cu agenti de retentie a umiditatii). Avea gust de caca mentolat, usor mucegait, dar pe vremurile acelea tot ce iesea din tiparul cenusiu parea mai bun.
Avatar utilizator
zudo
Membru de onoare
 
Mesaje: 694
Membru din: 04 Feb 2009, 21:48
Localitate: Bucuresti
Sus

Re: Arome

Mesajde Radu-Mihai » 26 Ian 2011, 12:30

Pentru amatorii de aromatizari ale tabacurilor "at home": am descoperit, aproape de locuinta mea,un magazin ce comercializeaza diverse esente aromatice...
Un fel de farmacie - plafar.
De la vanilie,scortisoara,rom,diverse alte plante aromatice,inclusiv aroma de rasina de brad (tamaie!).
Pret: intre 7 si 10 lei,sticluta de 30 ml.Am intrebat vanzatoarea daca pot fi ingerate,da, nu sunt toxice... :-? personal totusi am o oarecare rezerva!... :-\
[color=#FF0000]Micile vicii dau farmec unei vieti monotone![/color]
Avatar utilizator
Radu-Mihai
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 364
Images: 8
Membru din: 25 Iun 2009, 14:56
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-1995

Re: Arome

Mesajde pari » 27 Ian 2011, 10:46

puteti face tot felul de EXPERIENTE, cu coceni cu arome de la Plafar dar, in cazul in care vreti un tutun aromat si placerea celor din jur atunci ...








am mai scris si aici: viewtopic.php?f=24&t=1310
Fişiere ataşate
pleasure [320x200].jpg
pleasure [320x200].jpg (82.92 KiB) Vizualizat de 26105 ori
Avatar utilizator
pari
Membru de onoare
 
Mesaje: 473
Images: 121
Membru din: 27 Feb 2009, 22:37
Localitate: Ploiesti

Re: Arome

Mesajde Gordon » 12 Mar 2011, 15:05

Pentru blenderii amatori, pe aceasta pagina puteti gasi, pentru inspiratie, compozitia blendurilor vandute in Germania:
http://service.ble.de/tabakerzeugnisse/ ... te_key=153
Pentru cautare, introduceti la Suchtext cuvantul cautat.

Aflam astfel compozitia Dunhill De Luxe Navy Rolls:
http://service.ble.de/tabakerzeugnisse/ ... zaehler=43

Pentru engleza folositi Google translation:
http://translate.google.com/translate?j ... ehler%3D43

Si astfel constatam ca Dunhill De Luxe Navy Rolls contine:

Invertzucker (banuiesc ca e ceva pentru reducerea zaharului sau... zahar): 43mg
Propilen glicol: 32mg
Suc de prune concentrat: 3mg
Extract de lemn dulce: 2mg
Dextrina: 1mg
Glucoza: 1mg
Aroma: 1mg
Benzonat de sodiu:...?
Acid benzoic: ...?

Veti constata ca mixturile pe baza de latakia contin cele mai putine ingrediente (in afara de conservanti care sunt prezenti cam la majoritatea mixturilor)
Succes!

Orientalul de la Mc Connell: http://service.ble.de/tabakerzeugnisse/ ... zaehler=16
:46)
Avatar utilizator
Gordon
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 661
Images: 813
Membru din: 22 Oct 2008, 22:09
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-2007

Re: Arome

Mesajde Radu-Mihai » 13 Mar 2011, 11:37

"E"-uri,"E"-uri...nu scapam de astea nici la tabacuri!... :((
[color=#FF0000]Micile vicii dau farmec unei vieti monotone![/color]
Avatar utilizator
Radu-Mihai
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 364
Images: 8
Membru din: 25 Iun 2009, 14:56
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-1995

Re: Arome

Mesajde zudo » 13 Mar 2011, 12:02

Nu toate "E"-urile sunt daunatoare. Unele sunt folosite inca din antichitate ...
Avatar utilizator
zudo
Membru de onoare
 
Mesaje: 694
Membru din: 04 Feb 2009, 21:48
Localitate: Bucuresti

Re: Arome

Mesajde Gordon » 13 Mar 2011, 12:12

[quote="radu-mihai"]"E"-uri,"E"-uri...nu scapam de astea nici la tabacuri!... :((


Stai linistit ca in UE e bine, sa vezi ce compozitie au mixturile alea gustoase americane, cam cum erau si cele din UE in urma cu 10-15 ani. Placerea are cosurile ei. Mi-aduc aminte ca prin 85-90 ( am corectat ::44) ), tigaretele americane contineau o substanta care potolea tusea. Astfel, daca eram racit si tuseam, fumam un Marlboro si-mi trecea ca prin minune. A doua zi imi scuipam plamanii. Ce vremuri... La fel s-a intamplat si cu tutunurile de pipa. Multe mixturi au fost scoase de pe piata tocmai datorita interzicerii acestor ingrediente, aspect care a dus la aplatizarea mixturilor.
Constat este ca in ultimii ani, diferitele mixturi produse in UE au inceput sa semene foarte mult intre ele, deoarece, au fost interzise pe rand mai toate ingredientele si blenderii se reorienteaza spre tot felul de sucuri naturale. Dar, e clar, nu mai e ce-a fost.
Avatar utilizator
Gordon
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 661
Images: 813
Membru din: 22 Oct 2008, 22:09
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-2007
Sus

Re: Arome

Mesajde Radu-Mihai » 13 Mar 2011, 14:04

In aceste conditii,ar trebui reevaluta posibilitatea produceri de tutun in "regim propiu"...
Daca in privinta alimentelor a aparut miscarea: "slow-food",produse eco,cat mai naturale,de ce nu ar fi si la tutunuri la fel ?...
Poate "bat campii",dar ideea nu trebuie abadonata! :YMDAYDREAM:
[color=#FF0000]Micile vicii dau farmec unei vieti monotone![/color]
Avatar utilizator
Radu-Mihai
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 364
Images: 8
Membru din: 25 Iun 2009, 14:56
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-1995

Re: Arome

Mesajde Molia » 13 Mar 2011, 14:30

Am ajuns sa folosim atatea E-uri incat pana si banalele lamai, chiar daca sunt crescute in salbaticie, ajung sa contina E330 in proportie de 3-5%. Ca sa nu mentionez ca probabil ca vietuitori al Romaniei n-am primit niciodata chitanta in vreun magazin pentru produse din carne fara sa platim si un adaos substantial de [url=http://www.netreach.net/~rjones/no_dhmo.html]acid hidroxilic[/url]. Asta e, suntem plini de chimicale.
Molia
 

Re: Arome

Mesajde Gordon » 13 Mar 2011, 20:38

[quote="Molia"]Am ajuns sa folosim atatea E-uri incat pana si banalele lamai, chiar daca sunt crescute in salbaticie, ajung sa contina E330 in proportie de 3-5%. Ca sa nu mentionez ca probabil ca vietuitori al Romaniei n-am primit niciodata chitanta in vreun magazin pentru produse din carne fara sa platim si un adaos substantial de [url=http://www.netreach.net/~rjones/no_dhmo.html]acid hidroxilic[/url]. Asta e, suntem plini de chimicale.


Lasa ca tutunul de pipa european sta bine, uite "reteta" pentru categoria tigarete: http://service.ble.de/tabakerzeugnisse/ ... _zaehler=4
Si avand in vedere ca tutunul de pipa se pufaie iar tigareta se inhaleaza, diferenta e si mai mare.
Avatar utilizator
Gordon
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 661
Images: 813
Membru din: 22 Oct 2008, 22:09
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-2007
Sus

Re: Arome

Mesajde napoleon » 13 Mar 2011, 22:26

La adresa: http://www.fermadeak.co.cc/2011/03/tehn ... nului.html aflam compozitia chimica a tutunurilor cultivate in Romania!

Asta, pana la descarcarea tabelului lui Mendeleev in blenduri.
"Mă pot numi cum doresc, dar nu mă pot împiedica să fiu ceea ce sunt."
Avatar utilizator
napoleon
Membru de onoare
 
Mesaje: 284
Images: 35
Membru din: 17 Ian 2011, 21:27
Fumez pipa din: 25 Oct 2010

Re: Arome

Mesajde DSM » 24 Mar 2011, 09:58

In privinta aromatelor facute acasa ma dau batut. Prea multe variabile si prea multa chimie.

Insa la amestecuri de tutunuri pure am dat o lovitura pe gustul meu. 40% Pure virginia, 40% Pure kentucky, 10% Pure Cuban si 10% Burley.
Amestecate intr-un borcan, agitat bine, tinut un pic in loc fierbinte sa accelereze amestecare si apoi lasat o luna macar in dulap.

Rezultatul este un tutun tare, dur care merge de minune cu o cafea buna. Un nume sugestiv ar fi Cowboys Tobacco. Nu cred ca o sa fie pe gustul multor persoane. Daca o sa apuc sa trec prin Bucuresti la una din intalniri aduc "borcanul" cu acest blend. Pe moment e favoritul meu, poate sufar si de un mini sindrom de genul " E copilul meu , nu poate fi decat frumos si destept".
“The value of tobacco is best understood when it is the last you possess and there is no chance of getting more.”
-Bismarck.
[url]http://darksatanicmill.com/[/url]
Avatar utilizator
DSM
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 115
Membru din: 11 Noi 2009, 20:17
Localitate: Timisoara

Anterior

Înapoi la Blenduri proprii

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron