Comportamentul diferitelor tipuri de pipe

Moderator: mrg

Comportamentul diferitelor tipuri de pipe

Mesajde asuba » 05 Ian 2011, 18:03

Ar putea cineva detalia cum se comporta citeva tipuri de pipe mai putin folosite? M-ar interesa in principal pipele de lut, cele cu stem metalic si bol desurubabil (tip Falcon) si cele de tip traditional german, cu bol ceramic si stemul extrem de lung. Daca aveti astfel de pipe si puteti impartasi din experienta proprie: cum se comporta la fumat (gustul tutunului, condens, caldura degajata, etc.), cit de usor sau greu sint de intretinut si, in general, ce avantaje si dezavantaje prezinta? Am gasit pe forum si in alte parti mici indicii, mici aluzii privind aceste tipuri de pipa, dar insuficiente pentru a-mi forma o parere coerenta.
Avatar utilizator
asuba
 
Mesaje: 31
Images: 0
Membru din: 20 Sep 2009, 17:47
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-2009

Re: Comportament diferite tipuri de pipe

Mesajde TLGTLC » 05 Ian 2011, 18:35

Nu pot raspunde la aceasta intrebare dar prima mea pipa e una made in China, din nu stiu ce naiba facuta, ca lemn totusi nu e, care fumeaza extraordinar de bine. Nu tu mirosuri, gusturi, arsuri. Si pipa in care mi-am pus cele mai mari sperante sta frumos de decor ca e mare, incomoda si daca te grabesti un pic, arde.
Avatar utilizator
TLGTLC
 
Mesaje: 133
Membru din: 01 Dec 2010, 17:32
Fumez pipa din: 01 Noi 2010

Re: Comportament diferite tipuri de pipe

Mesajde Molia » 06 Ian 2011, 16:45

[quote="asuba"]M-ar interesa in principal pipele de lut, cele cu stem metalic si bol desurubabil (tip Falcon) si cele de tip traditional german, cu bol ceramic si stemul extrem de lung. Daca aveti astfel de pipe si puteti impartasi din experienta proprie: cum se comporta la fumat (gustul tutunului, condens, caldura degajata, etc.), cit de usor sau greu sint de intretinut si, in general, ce avantaje si dezavantaje prezinta?


Intr-adevar, sunt mai rar folosite. Imi inchipui ca bavarezele (lulelele de tip saxofon cu prelungire din cires) fumeaza cam la fel de bine dar mult mai zgomotos. Cele din lut sunt incomode, bune pentru degustari caci nu fac turta si usor de intretinut daca ai o apa curgatoare pe la robinet. Despre Falconuri poti cauta pe forumuri americane. Eu unul n-as avea incredere in ele decat poate ca obiect intr-o colectie enciclopedica de pipe, colectie pe care nu ma lasa finantele sa visez sa o incep in urmatorii 10 ani.
Molia
 

Re: Comportament diferite tipuri de pipe

Mesajde asuba » 09 Feb 2011, 14:01

Intre timp am cumparat patru pipe de lut. Una micuta si doua de dimensiuni normale din Germania si un churchwarden englezesc. La fumat imi dau oarecum senzatia ca fumul este mai "aspru" decit fumul aceluiasi tutun fumat din briar (ceea ce nu inseamna deloc ca e neplacut). In churchwarden fumul este deosebit de rece, comparat chiar si cu un churchwarden de briar, iar la pipele de 14-15 cm lungime nu se simte o diferenta fata de briar.
Dezavantajul major fata de briar este ca bolul se incinge extrem de tare, motiv din care nu poate fi atins in timpul fumarii. Asta inseamna ca trebuie sa tii pipa de mustiuc, ceea ce e mai putin comod, ca nu prea poti folosi degetele pentru a regla tirajul, ca ai nevoie de un suport pentru pipa sau de ceva mai multa dexteritate pentru a tasa tutunul in bol. Alt dezavantaj, cel putin in cazul meu, este ca pipa de lut e dificil de tinut intre dinti. Imi da senzatia ca fie o sa-i zdrobesc mustiucul, fie o sa-mi ciobesc eu smaltul.
Ca avantaje: se curata intr-adevar foarte usor la robinet (tutunul carbonizat nu pare sa aiba aderenta buna la peretele de ceramica), nu necesita nici un fel de cheltuiala in plus pentru intretinere, se poate fuma orcit de des doresti si poti fuma tipuri diferite de tutun din aceeasi pipa.
Ar mai fi de spus ca par sa fie extrem de fragile; in pozele puse online de producatori/vinzatori ele par mai mari, mai robuste, dar cind le-am vazut in realitate prima impresie a fost ca trebuie sa umblu cu ele cum umblu cu ouale. Bineinteles, nu cred ca sint chiar atit de fragile, dar nici nu are sens sa le testez. :) Peretele bolului variaza intre 1 si 2mm grosime, diametrul mustiucului intre 6-8mm, in gaura de fum incape cu dificultate o perie standard de curatat.
In concluzie as spune ca sint de recomandat, fie doar pentru degustare sau pentru cei care au putine pipe de briar si o pofta disproportionata de fumat.
Avatar utilizator
asuba
 
Mesaje: 31
Images: 0
Membru din: 20 Sep 2009, 17:47
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-2009

Re: Comportamentul diferitelor tipuri de pipe

Mesajde Molia » 09 Feb 2011, 15:34

Forma standard a pipelor de lut este "cutty": bolul inclinat in fata si un pinten pe calcai, de care pot fi tinute (cred), fara sa te arzi.
Ca sa le tii in dinti, unele pipe au buza mustiucului acoperita cu o ceara asemanatoare celei de pe dopul sticlelor de bautura: rezistenta la caldura si abraziune, dar destul de moale pentru dinti.
Pentru degustari sunt, intr-adevar, ideale.

Multumim pentru review.
Molia
 

Re: Comportamentul diferitelor tipuri de pipe

Mesajde asuba » 09 Feb 2011, 18:20

Da, dintre cele pe care le am churchwarden-ul are aceasta forma. Chiar ma intrebam la ce foloseste pintenul acela. Nu se infierbinta atit de tare ca bolul si ar putea fi folosit pentru sustinerea pipei cu mina, dar pina la urma am observat ca e mai comod sa sustin pipa tinind-o de mustiuc, cel putin asta este tendinta instinctiva pe care o am. In plus, acel pinten deranjeaza in momentul in care ai nevoie sa sprijini bolul de o suprafata pentru a tasa tututunul in timpul fumatei. Cele trei pipe de provenienta germana au forma clasica a unei pipe de lemn drepte, cu bolul perpendicular pe shank si conic. Voi reveni cu poze...
Avatar utilizator
asuba
 
Mesaje: 31
Images: 0
Membru din: 20 Sep 2009, 17:47
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-2009

Re: Comportamentul diferitelor tipuri de pipe

Mesajde Twain » 09 Feb 2011, 23:36

Ideea cea mai des întâlnită pe net este aceea că acel pinten avea scopul de a feri suprafaţa mesei de fierbinţeala vetrei când vroia fumătorul să-şi sprijine pipa.
Însă eu am cunoscut personal un manufacturier care mi-a explicat din experienţa proprie că acel pinten rămâne de la operaţiunea de presare a lutului în formă. Acolo este un orificiu, în formă de pâlnie, prin care iese surplusul de material. Practic, pintenul nu foloseşte la nimic, e doar o bavură de turnare, cum se zice în inginerie.
[color=#ECF3F7].[/color]
The old pipe gives the sweetest smoke
- Irish proverb ---
Avatar utilizator
Twain
Membru de onoare
 
Mesaje: 395
Membru din: 26 Oct 2008, 12:01
Localitate: Bucuresti

Re: Comportamentul diferitelor tipuri de pipe

Mesajde asuba » 12 Feb 2011, 01:36

Pus si poze, sa se vada despre ce vorbeam in posturile de mai sus...
Fişiere ataşate
pipe lut negre_mic.png
pipe lut traditionale Germania
churchwarden lut.png
pipa lut Anglia
Avatar utilizator
asuba
 
Mesaje: 31
Images: 0
Membru din: 20 Sep 2009, 17:47
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-2009


Înapoi la Elemente de bază

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron