Igiena cavitatii bucale a fumatorului de pipa

Igiena, precautii, statistici, avertismente

Igiena cavitatii bucale a fumatorului de pipa

Mesajde zudo » 18 Mar 2009, 23:32

Desi fumatul trabucului sau pipei este mai putin nociv decat al tigaretei, conform studiilor (http://www.pcfarm.ro/articol.php?id=545), e bine sa luam in considerare riscurile pentru sanatate si sa le reducem/prevenim.
Cred ca Alguhan este mai in masura sa ne sfatuiasca in acest sens si, de aceea, il invit sa ma completeze.
Prima conditie ar fi calitatea fumului: pe cat posibil "rece" si sarac in componente artificiale (cum ar fi tutunurile aromatizate, compozitia lor ar fi bine sa fie inscriptionata pe eticheta - ca la alimente si cosmetice) pentru e nu irita mucoasa bucala.

Alta ar putea fi (aici nu sunt foarte bine documentat) calitatea pipei, materialul, forma (lungimea canalului de fum), prezenta si calitatea filtrului (filtru de carbune activ presupun ca este cel mai indicat).
Apoi, si nu in ultimul rand, igiena obisnuita: perierea dintilor (ce pasta ar fi cea mai indicata - Parodontax ?), apa de gura, guma de mestecat etc.
In timpul fumatei este indicat sa bem lichide, in special ceai (nu fierbinte).
Deasemenea, cred ca sunt foarte bune si remediile naturale : ceaiuri de cimbru, musetel, salvie; apa de gura cu propolis; glicerina boraxata cu propolis;tinctura de brusture etc. ::10)
Avatar utilizator
zudo
Membru de onoare
 
Mesaje: 694
Membru din: 04 Feb 2009, 21:48
Localitate: Bucuresti

Re: Igiena cavitatii bucale a fumatorului de pipa

Mesajde alguhan » 19 Mar 2009, 09:26

Mie imi ramane doar sa completez, asa cum m-ai invitat in acest topic.

Consumul produselor de tutun ajuta la crearea unui habitat bun pentru microorganisme. Secretia salivei se dimuneaza. Asta duce la insuficienta sistemului de autocuratirea a cavitatii bucale. Aciditate creste. Toate la un loc dau voie bacteriilor sa inmulteasca. Consumul lichidelor in timpul fumatului ar putea sa ne ajuta in privinta asta, dar totusi are si un dezavantaj care voi explica jos.
Ce fac bacteriile nedorite? Duc la formarea placii bacteriane pe dinti si gingii. Care la randul sau, daca nu este indepartata prin mijloace de igineizarea cavitatii bucale, duce la formarea tartrului si a leziunile carioase.
Aceasta placa bacteriana se poate indeparta cu usurinta prin igiena corecta a cavitatii bucale. Cea ce inseamna, periaj corect cel putin de 2 ori pe zi, completarea igienii prin folosirea atei dentare si apelor de gura dupa fiecare periaj. De asemenea folosirea gumei de mestecat intre mese, timp de 5-15 minute ajuta la intretinerea igienei in timpul zilei.
O alta problema a fumatorilor este colorarea dintilor. Colorarea dintilor este mult mai accentuata la noi. Nicotina se depune.. Ni se ingalbenesc dintii mai mult. Consumul ceairulor, cafelei, sau alte lichide colorate in timpul fumatului duce la o "ingalbenirea" si mai accentuata. Igiena corespunzatoare ne-ar ajuta sa intarziem procesul de colorarea dar nu poate sa-l opreasca. Problema este doar de estetica si se poate rezolva cu usurinta prin tratamente de albirea dintilor.
Problema "tocirea dintilor" este specifica piparilor. Se produce in ani prin tinerea pipei intre dinti si este accentuata daca si mestecati mustiucul. Tocirea dintilor la inceput poate crea probleme de estetica dar pe urma pot deveni si mai suparatoare prin aparitia hipersensibilitatilor dentare. Se poate rezolva prin protezari..
O problema majora ar fi arsura partilor moi ai cavitatii bucale. Cu totti ne-am ars limba sau palatul prin fumatul pipei. Fumatorii de tigari mai ard si pe buze. Arsurile repetate ai partilor moi pe termen lung din pacate este un factor favorizant la aparitia leziunilor canceroase. Este important de stiut ca acest factor se asocieaza si cu alti factori favorizanti cum ar fi stresul, expunerea razelor solare, chimicale cu care sintem in contact fiecare zi (detergenti, etc..)..

Eu v-as recomanda sa aveti grija de igiena prin periaj corect si de cel putin de 2 ori pe zi. Sa completati igiena prin folosirea atei dentare, cu care se indeparteaza placa bacteriana din spatii interdentare, unde nu poate sa intre periuta. Si la sfarsit, daca doriti clatiti cu apa de gura. Orice pasta de dinti este bun. Anumite marci sint recomandate doar la cazurile specifice (cum e paradontaxul de exemplu).
O data la 4-6 luni vizitati medicul pentru un control si depistarea problemelor posibile. El va va ajuta si la instalarea metodelor corecte de igiena a cavitati bucale.

Pentru orice alta intrebare nu ezitati sa ma contactati. Va reamintesc ca consultatiile sint gratuite la mine si detin cel mai bun sistem de albire dintilor din lume ::10) ::21)
Avatar utilizator
alguhan
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 235
Membru din: 30 Ian 2009, 13:19
Localitate: Çorlu, Turkey

Re: Igiena cavitatii bucale a fumatorului de pipa

Mesajde pintilie.costin » 19 Mar 2009, 10:50

Salutari,
Domilor este foarte interesant ceea ce ati postat dvs aici (ca toate celelalte post-uri de altfel),eu am o problema de ceva timp am arsuri pe limba si sunt constient ca undeva gresesc in ceea ce priveste intregul ritual al pipatei dar nu imi dau seama unde, de aceea v-as fi recunoscutaor daca imi puteti spune unde sunt cele mai frecvente erori in acest ritual care duc la arsuri ale limbii;
Cu stima si respect Costin
Avatar utilizator
pintilie.costin
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 93
Membru din: 16 Mar 2009, 20:04
Localitate: Constanta

Re: Igiena cavitatii bucale a fumatorului de pipa

Mesajde alguhan » 19 Mar 2009, 11:02

Salut Costin,
Principala cauza a arderii limbii este fumatul forjat. O alta cauza ar putea fi folosirea unei pipe neodihnita.
Asa ca incearca sa folosesti o pipa cam o data pe 3 zile. Fumeaza lent, tragand fumul foarte incet si cu prize lungi. Daca se incinge pipa inseamna ca fumezi ca la tigari, tragand puternic. In acest caz sa stii ca urmeaza sa-ti arzi limba sau ai ars deja :)
Tutunurile aromatice cauzeaza mai des aceasta problema.
Avatar utilizator
alguhan
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 235
Membru din: 30 Ian 2009, 13:19
Localitate: Çorlu, Turkey

Re: Igiena cavitatii bucale a fumatorului de pipa

Mesajde pintilie.costin » 19 Mar 2009, 11:08

Domnule Alguhan,
Va multumesc pentru sfaturi ati anticipat foarte bine problema e drept ca nu las pipa sa se odihneasca 3 zile dar o zi o las ::6) ,problema cred ca este fumatul forjat ,e atat de buna pipa incat imi este greu sa fumez mai linistit , dar promit sa imi revizuiesc atitudinea de aceea astept cu nerabdare o intalnire pentru a vedea care este intervalul de tras din pipa o sa ma joc putin cu nervii mei pe viitor ::14) ,
Va multumesc mult ,sa auzim de bine Costin
Avatar utilizator
pintilie.costin
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 93
Membru din: 16 Mar 2009, 20:04
Localitate: Constanta

Re: Igiena cavitatii bucale a fumatorului de pipa

Mesajde ignatescuradu » 17 Iun 2009, 16:15

ziua buna!
personal de ceva ani m-am pricopsit cu o hipersalivatie care ma deranjeaza cand fumez, caci intra multa saliva in pipa.
ce se poate face?

Radu
ignatescuradu
 

Re: Igiena cavitatii bucale a fumatorului de pipa

Mesajde Baaron » 17 Iun 2009, 18:10

[quote="pintilie.costin"]Salutari,
...eu am o problema de ceva timp am arsuri pe limba si sunt constient ca undeva gresesc in ceea ce priveste intregul ritual al pipatei dar nu imi dau seama unde...
Cu stima si respect Costin


Forjezi prea tare...dar nu asta e problema.
Incearca ca in timp ce pipezi, sa ai in permanenta un lichid langa tine (ceai, apa plata, cafea, suc natural neacidulat, lapte etc...fereste-te de bauturile acidulate) si imediat cum ai inhalat un fum, il savurezi, il expiri apoi imediat iei o gura mica din lichidul respectiv...Nu fuma pe uscat cum s-ar zice.
O alta problema ar fi ca probabil tu deja ti-ai format un reflex si fumezi pe o anumita parte a gurii, trebuie sa iti schimbi obiceiul asta si sa incepi sa inveti sa balansezi pipa dintr-un colt in altul al gurii....la fumatul forjat nu poti fuma in acelasi loc toata pipa, de aia te ustura si buzele si ai si cerul gurii inflamat.
Nu are nici o legatura ca nu lasi pipa sa se odihneasca 3 zile, poti sa o fumezi si de 10 ori pe zi, atata doar ca trebuie sa o lasi macar 40-50 de minute sa se raceasca dupa care trebuie curatata bine de tot (mai ales bolul la interior trebuie uscat bine cu peria), chestiunea cu lasatul pipei 3 zile sa se odihneasca e valabila in cazul celor care vor sa o lase mostenire nepotilor, dar evident ca daca vrei sa fumezi aceeasi pipa de cateva ori pe zi, nu poti face asta cu un Capitol sau cu vreo pipa de cires, musai sa ai o pipa care "duce" (Vauen, Sasieni, Charatan, Cavicchi, Stanwell, Brebbia mai putin....la Brebbia trebuie sa ai noroc sa nimeresti una buna)
Cu Meerschaum poti fuma non-stop, dar trebuie sa iti si placa.


Succes!

[quote="ignatescuradu"]ziua buna!
personal de ceva ani m-am pricopsit cu o hipersalivatie care ma deranjeaza cand fumez, caci intra multa saliva in pipa.
ce se poate face?
Radu


Nu mai fuma freehand o perioada si pune in aplicare acelasi procedeu cu lichidele, inainte de a trage un fum, bea o gura de ceva neacidulat, inghite bine (evident ca si saliva o sa se duca o data cu bautura) si apoi imediat poti sa tragi un fum pe uscat....si tot asa....dar principalul motiv al hipersalivatiei este faptul ca fumezi freehand.
Baaron
 

Re: Igiena cavitatii bucale a fumatorului de pipa

Mesajde Molia » 18 Iun 2009, 14:50

Oricat ar conta ritmul de fumat, mai conteaza si tutunul. Aciditatea din gura fiecaruia permite ca unele tipuri de tutun sa produca iritatii, indiferent cum ar fi fumate.
In cazul meu, oricum as fuma virginiile (peste 90% VA) nu reusesc sa scap teafar. Dar tot imi plac si n-as crede ca renunt curand, mai ales la Red Virginia.
Molia
 

Re: Igiena cavitatii bucale a fumatorului de pipa

Mesajde Molia » 14 Feb 2010, 12:54

Si jumatate de an mai tarziu revin sa recomand obiceiul de a manca un mar intre pipele fumate consecutiv, odata de dragul dintilor pe care din pacate nu-i perii decat odata pe zi si inca odata de dragul stomacului care indura secretii masive de saliva provocate inevitabil la contactul cu fumul timp de cate o ora, suc gastric si nicotina, care dizolvata in apa e tot acida.
Cand fumez la scoala ma multumesc cu guma de mestecat, dar acasa, daca am o zi in care fumez 5+ pipe in fata calculatorului sau teancului de carti, marul dintre pipe a devenit o necesitate.
Molia
 

Re: Igiena cavitatii bucale a fumatorului de pipa

Mesajde Humidor » 05 Mai 2010, 10:25

Un articol interesant gasiti aici: [url=http://www.aspiringgentleman.com/cigars/killing-bad-cigar-breath/]Killing Bad Cigar Breath[/url]
Este valabil si pentru fumatorii de pipa.
Humidor
 

Re: Igiena cavitatii bucale a fumatorului de pipa

Mesajde zudo » 12 Iun 2010, 13:06

Sexul oral e mai nociv decat fumatul !!! :38)
http://www.healthy.ro/articol/Stiri/422 ... matul.html
Asa ca va recomand sa nu exagerati ! ::10)
Avatar utilizator
zudo
Membru de onoare
 
Mesaje: 694
Membru din: 04 Feb 2009, 21:48
Localitate: Bucuresti

Re: Igiena cavitatii bucale a fumatorului de pipa

Mesajde pari » 13 Iun 2010, 11:25

Cred ca daca, in loc de "NOCIV" ar fi fost cuvantul PERICULOS, sigur as fi fost de acord. ::11)
Avatar utilizator
pari
Membru de onoare
 
Mesaje: 473
Images: 121
Membru din: 27 Feb 2009, 22:37
Localitate: Ploiesti

Re: Igiena cavitatii bucale a fumatorului de pipa

Mesajde Pioneru » 29 Oct 2010, 23:56

O genetica nu tocmai buna, cuplata cu alte probleme m-au facut sa incerc scaparea de parodontita de care am suferit multi, multi ani. Evident fumatul si in spcial al pipei nu prea ajuta...de curand, printr-o intamplare fericita am ajuns in cabinetul unui stomatolog care in afara de tratamentele obisnuite mi-a starnit curiozitatea de a proba o tehnologie inventata de el. Dupa aproximativ 2 luni de tratament, aducand in discutie si problema fumatului mi-a spus ca tehnologia respectiva e pozitionata in Franta ca o metoda de a-i ajuta pe fumatori sa-si pastreze dintii in conditii optime (evident fara a lasa la o parte igiena si controalel de rutina, numrate si descrise in amanunt de prietenul Algu).
Nu cred ca fac reclama daca postez web site-ul aici, in fond cred ca orice informatie potential folositoare pentru membrii acestui forum merita adusa la lumina.
Nu sunt stomatolog asa ca ma abtin de la alte comentarii :-$ . Cine are intrebari ma poate contacta pe PM

www.gingivalprotect.ro
Avatar utilizator
Pioneru
Membru de onoare
 
Mesaje: 72
Membru din: 30 Oct 2008, 17:43
Localitate: Bucuresti

Re: Igiena cavitatii bucale a fumatorului de pipa

Mesajde TLGTLC » 17 Dec 2010, 13:20

In dimineata asta m-am trezit cu o usturime in varful limbii. Nu am simtit nimic zilele trecute, fumul a fost cel mult cald, nu fierbinte. O fi din cauza tutunului?
Avatar utilizator
TLGTLC
 
Mesaje: 133
Membru din: 01 Dec 2010, 17:32
Fumez pipa din: 01 Noi 2010

Re: Igiena cavitatii bucale a fumatorului de pipa

Mesajde pari » 20 Dec 2010, 09:25

Da, este de la tutun si vei mai avea o senzatie de "bucata de CEVA RAMASA in gat"...cu timpul va dispare si una si alta si... din pacate, papilele gustative se vor desensibiliza.
Sti cum e?! Nu poti sa le ai pe toate!
:41)
Avatar utilizator
pari
Membru de onoare
 
Mesaje: 473
Images: 121
Membru din: 27 Feb 2009, 22:37
Localitate: Ploiesti

Re: Igiena cavitatii bucale a fumatorului de pipa

Mesajde TLGTLC » 15 Feb 2011, 00:37

Toate bune si frumoase! Cu toata ca acord mare atentie igienei orale am constatat ca pe zi ce trece am dintii tot mai galbeni si tot mai acoperiti de pete de nicotina care nu vor sa iasa cu nimic. Am frecat cu sare si am reusit doar sa insangerez gingiile, am frecat cu bicarbonat de sodiu, parca o idee de albire pe moment. Nu mai spun ca pastele de dinti nu au nici un efect. Nici guma ,, profesionala'' pentru dinti albi nu mi-a indepartat petele de nicotina. Ce as mai putea face?
Avatar utilizator
TLGTLC
 
Mesaje: 133
Membru din: 01 Dec 2010, 17:32
Fumez pipa din: 01 Noi 2010

Re: Igiena cavitatii bucale a fumatorului de pipa

Mesajde Molia » 15 Feb 2011, 13:04

Guma e o gluma. Bicarbonatul nu-i nici pe departe o solutie destul de puternica. Doua periaje pe zi si clatirea o data pe saptamana cu apa oxigenata (3% de la farmacie e concentratia maxima pe care o recomand) ar trebui sa mentina o gura sanatoasa. Daca ai carii sau smaltul subtire/dinti sensibili si clatesti cu apa oxigenata, poti sa te duci sa schimbi dintii direct, ca ii scuipi odata cu apa. Dupa cum o sa-ti spuna si Alguhan cand mai intra pe forum, control stomatologic si periaj profesional de 2 ori pe an sunt obligatorii. Ar mai ramane sa-mi ascult si eu sfaturile cu de doua ori mai mult entuziasm. In rarele perioada in care imi urmez sfaturile constat ca nu apuca sa se ingalbeneasca.
Molia
 


Înapoi la Sanatate

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron