Istoria trabucurilor

Istoria trabucurilor

Mesajde Gordon » 03 Ian 2008, 03:00

Indigenii locuitori ai insulelor din marea Caraibelor si Mezo-America au fumat trabucuri inca din secolul 10.

- Vasele descoperite in situl arheologic din Uaxactun, Guatemala sunt pictate cu figuri care fumeaza un fel de trabucuri primitive.
In anul 1492, odata cu descoperirea Indiilor de Vest de catre Crsitofor Columb, doi marinari din expeditia acestuia, Rodrigo de Jerez si Luis de Torres, au relatat ca la debarcarea in Cuba au pufait tutun invelit in foi de porumb devenind astfel primii fumatori de trabucuri din Europa. Dupa intoarcerea din expeditie, fumatul a inceput sa se raspandeasca in Europa in Portugalia si Franta si mai apoi in Italia si Anglia.
- La inceput, tutunul a fost considerat ca avand proprietati curative, fiind in acelasi timp considerat de catre unii ca fiind o unealta a raului. Numele cigar folosit si astazi pentru trabucuri provine din cuvantul sikar care a intrat sub forma de cigarro in limba spaniola in jurul secololul XVIII.
- Trabucurile au fost pentru prima data fabricate in Spania in secolul XVIII utilizandu-se ca materie prima tutun cubanez. Incepand cu 1790 trabucurile au fost fabricate in mici fabrici in Germania si Franta. Olandezii au inceput si ei sa fabrice trabucuri folosind tutunul adus din propriile colonii.
- Fumatul trabucurilor a inceput sa fie mai raspandit in Anglia si Franta dupa terminarea razboiului peninsular cand soldatii francezi si englezi s-au intors acasa cu acest obicei invatat in Spania.
- Productia de "segars" a inceput in Anglia in anul 1820, iar in anul 1821 a fost emis un Act al Parlamenului care cuprindea reglementarile privind productia acestora. Odata cu rafinarea gusturilor, trabucurile fabricate in Spania au fost inlocuite cu cele fabricate in Cuba. In secolul XIX, fumatul devine popular pentru clasele superioare, gentelmanii englezi si francezi fumand ca un semn al statutului lor.
- Ritualul trabucului fumat dupa cina, acompaniat de o bautura fina a devenit o traditie, pastrata pana in zilele de astazi.
- In secolul XIX apar tigaretele, acestea fiind fabricate din tutun taiat in fasii subtiri infasurat in foi de hartie. Tigarile devin foarte populare in timpul primului Razboi Mondial datorita pretului scazut. Datorita mecanizarii productiei de trabucuri si tigari, productia de trabucuri in Cuba intra in declin incepand cu anul 1920.
- Dupa 1960 popularitatea fumatului scade odata cu cercetarile care scot la iveala influenta nociva a fumatului asupra sanatatii, primul raport fiind "American Surgeon General's report" din 1960.
- Dupa 1990 trabucurile fabricate manual revin la moda in special in lumea celebritatilor.
- Personalitati ca Arnold Schwarzenegger, James Woods, Jack Nicholson, Sharon Stone, Demi Moore si modelul Linda Evangelista demonstreaza acest lucru.
- Trabucurile fabricate din amestecuri de tutun de cea mai buna calitate fermentat in conditii speciale cativa ani si maturate in conditii optime sunt cunoscute ca Premium Cigars.
Avatar utilizator
Gordon
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 661
Images: 813
Membru din: 22 Oct 2008, 22:09
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-2007

Înapoi la Elemente de bază

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron