Gustul si aroma trabucurilor

Gustul si aroma trabucurilor

Mesajde Gordon » 12 Feb 2010, 03:00

[size=150]CE SAVURAM LA UN TRABUC[/size]

Notiuni de baza

Atunci cand cititi un review la un trabuc, acesta poate fi descris ca fiind dulce, sarat ori amar. Alte review-uri descriu un trabuc ca fiind full bodied sau tare. In altele veti gasi comparatii cu gustul de cafea sau ciocolata. Ce se intampla de fapt? De unde vin toate aceste arome? Odata ce ai inteles acel "ceva" din gust si aroma, devine clar ca pot exista multe arome si gusturi care pot fi descoperita prin savurarea unui trabuc.

Exista patru centrii ai gustului pe suprafata limbii care percep senzatiile de dulce, acru, sarat si amar. Iata cateva exemple simple: Gustul amar al apei tonice este perceput de centrii aflati in partile laterale si spatele limbii. Gustul sarat (sarea de bucatarie) sau dulce (zaharul) este perceput de centrii situati in varful limbii. Gustul acru (sucul de lamaie), este perceput in centrii situati in partile laterale si mijloc spre varful limbii.

Aceste patru gusturi sunt doar o parte din ceea ce experimentam atunci cand macam, bem sau, ceea ce este mai important in cazul de fata, cand fumam un trabuc.

Fiecare dintre receptorii de gust de pe limba au legatura cu structura specifica a moleculei. Receptorii de dulce recunosc hidroxizii (OH) din zahar, receptorii acrului recunosc acizii (H+), ai saratului corespund ionilor metalici din saruri (cum ar fi Na+). Alcaloizii sunt responsabilii gustului amar, acestia fiind structuri chimice complexe care au in structura azot, substante importante in activitatea fiziologica. Exemple de alcaloizi sunt nicotina, chinina, morfina si strictina (in cazul de fata discutam doar de nicotina!)

Aproximativ 80-90% din ce percepem ca "gust" se datoreaza de fapt mirosului. Amintiti-va de gusturile plictisitoare pe care le aveti atunci cand aveti o raceala si nasul infundat. La inceput, cand aprindeti trabucul, este posibil sa nu fiti capabili sa denumiti gustul unui trabuc decat prin cele patru grupe. Cu timpul insa, pe parcursul savurarii, veti incepe sa descoperiti nuante sau mai multe gusturi specifice. Aceastase intampla deoarece anumite molecule se vor volatiliza patrunzand in organul olfactiv prin coridorul care uneste gatul cu nasul. Din moment ce limba percepe numai 4 gusturi diferite, mirosul este de fapt cel cu care putem experimanta o multime de arome asociate trabucurilor noastre preferate.

Conform descrierii simple de mai sus, o multime de etichete au fost aplicate la ceea ce percepem atunci cand savuram un trabuc. Aplicarea acestor etichete variaza in functie de varsta, obiceiurile culinare, precum si de acuitatea simturilor noastre gustative. In timp unii vor ajunge sa perceapa, arome subtile de miere in timp ce altii este posibil sa nu le sesizeze. Prin urmare nu trebuie sa dezaprobati sau sa nu credeti un review doar pentru ca ati avut parte de o experienta diferita.

GUSTURI SPECIFICE, NUANTE SI AROME

Inainte de a intelege cu adevarat ce vrea sa spuna un recenzent atunci cand descrie un trabuc, va cer sa participati la un mic experiment. In anumite recenzii am descris un trabuc ca un gust sau o aroma de espresso. Aceasta nu inseamna nimic pentru cititor daca nu ati gustat un bob de cafea espresso. Mergeti la magazin si luati cateva boabe proaspat prajite de cafea pentru espresso. Mirositi-le! Luati cateva boabe in gura si sugeti-le pentru o secunda. Mestecati apoi bobele. Veti avea doua impresii distincte. Sigur nu veti uita aceasta experienta dar ce este mai important este ca descrierea aromei "espresso" poate varia intre moderat, amar si aspru. Acum putem incerca sa discutam despre experienta pe care o aveti atunci cand fumati un trabuc cubanez.

Este important sa intelegeti termenii folositi atunci cand cititi descriea unui trabuc. Desi multi savuram trabucuri de foarte mult timp, inca ne este greu sa separam gusturile, aromele si multitudinea de impresii atunci cand vrem sa descriem un trabuc. Desi capacitatea de a descrie unui trabuc nu este un aspect fara de care in afficionado nu poate trai, va ajuta atunci cand selectati un trabuc dupa o aroma specifica sau atunci cand vorbiti despre experienta voastra cu alti prieteni.

Anumiti termeni nu au nevoie de explicatie pe cand altii nu pot fi explicati. Tu esti singurul care poate recunoaste un trabuc agreabil sau plictisitor, cu un buchet bogat sau exotic. In continuare urmeaza o lista partiale de etichete care pot descrie gustul, nuantele sau parfumul unui trabuc.

Scortisoara, piperat, caramel, ciocolata (cu lapte sau amara), cacao, fructe (aici intra toate fructele pe care le-ati gustat), alune (si toate categoriile de nuci), pamant (scu toate nauntele aferente, mal, pamant de padure etc.), lemn (cedru, stejar, pin etc.), metalic (cupru, plumb, fier etc.), chimic (sulf, formaldehida sau alte lucruri urat mirositoare), floral (toate florile pe care le-ati mirosit), piele, bauturi pe baza de cafea (espresso, columbiana, French Roast), bauturi alcoolice (burbon, scotch) etc.

Odata identificate aromele unui trabuc nu ne ramane decat sa descriem cat de pronuntate sunt, cat de bogat este buchetul de arome, cat de tare este trabucul. Daca ati citit reviewuri in limba engleza ati constatat ca un termen legat aromele este "body". Ce inseamna acest termen si cum se poate traduce in romana? Ei bine, aici, si o mare parte a vorbitorilor de limba engleza sunt derutati. Sa recapitulam, un trabuc poate fi etichetat ca avand una mai multe nuante. Aceste nuante pot fi de o intensitate slaba, medie sau tare (mild�, �medium� sau �heavy�). Cu cat un trabuc are un buchet mai complex de arome acesta poate fi "full bodied". Am putea sa spunem ca trabucul are o aroma complexa sau un buchet de arome bogat etc. De obicei un trabuc "full bodied" este asociat cu un trabuc tare. In anumite cazuri este adevarat dar este posibil sa fumati un trabuc cu aroma pronuntata, dar putin complexa (una doua arome) deci avem de-aface cu un trabuc care nu este Full bodied dar este tare (de obicei aceste trabucuri nu ofera senzatii foarte placute). La fel de bine putem avea un trabuc full bodied dar care sa fie mild - un trabuc cu un buchet complex, nuantele fiind totusi slabe in intensitate.
Avatar utilizator
Gordon
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 661
Images: 813
Membru din: 22 Oct 2008, 22:09
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-2007

Înapoi la Elemente de bază

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron