Pagina 1 din 1

Marcajele cutiilor de trabucuri cubaneze

MesajScris: 19 Iun 2009, 19:40
de Gordon
Cutiile in care sunt livrate trabucurile cubaneze sunt marcate cu coduri. Aceste coduri ascund anumite informatii. Pe langa aceste coduri mai exista si alte marcaje si simbloluri care impreuna folosesc la identificarea anumitor caracteristici ale trabucurilor continute.
Pe de alta parte, marcajele nu sunt suficiente pentru a se stabili cu exactitate calitatea trabucurilor continute aceasta depinzand si de alti factori cum ar fi de exemplu stocarea acestora, cine le-a roluit, etc.
Acelasi timp de trabuc poate fi produs in fabrici diferite din tutun provenit din loturi diferite si invechit in locuri diferite. Exista posibilitatea ca doua cutii cu aceleasi marcaje sa contina trabucuri care difera calitativ. Marcajul aplicandu-se la data iesirii de pe linia de productie, exista posibilitatea ca doua cutii cu marcaj identica si contina trabucuri din tutun din loturi diferite.

- primele cutii dinaintea revolutiei au fost marcate cu "MADE IN HAVANA-CUBA";
- incepand cu 1961 inscriptia a fost schimbata in "HECHO EN CUBA";
- in 1985 Cubantabaco incepe utilizarea codurilor pe cutii;
- intre 1985 si 1995 este inscriptionata o frunza (timbru ars) deasupra cubantabaco;
- incepand cu 1989 cutiile sunt inscriptionate "Totalmente a Mano";
- in 1994 Cubantabaco este schimbata cu sigla Habanos S.A.;
- pana in 1999 codul reprezentand fabrica este trecut, predominant intr-un dreptunghi;
- in mod uzual, cutiile vin imbracate intr-o foaie de hartie sau carton lipita, care sigileaza cutia, si e care sunt inscriptionate codurile, dara acestea pot fi inscriptionate si direct pe lemn.

Codul cutiei, se inscriptioneaza pe fundul acesteai cu cerneala de diferite culori. Acest cod identifica fabrica si data fabricatiei.
Inscriptiile prin ardere, pe fundul cutiei, sunt de exemplu "Habanos SA" deasupra unui oval in care este inscriptionat textul "Hecho en Cuba" sub acesta fiind inscriptionat "Totalmente a mano". De obicei aceste inscriptii sunt facute cu ajutorul unui poanson metalic incins dar sint si cazuri in care inscriptia este facuta cu cerneala fiind totusi realizata prin presare, obtinandu-se astfel o inscriptie in relief.

Codurile inscriptionate pe fundul cutiei au fost folosite incepand cu 1985 ca un mod de identificare interna, nefiind destinat consumatorilor care ar fi putut astfel sa aleaga selectiv trabucurile in functie de fabrica sau data. Prima schema de coduri folosita pentru identificarea datei a fost NIVELACUSO.

[attachment=8]
nivelacuso.jpg
nivelacuso.jpg (7.74 KiB) Vizualizat de 10800 ori


Codurile reprezinta luna si anul. De exemplu NNSU se decodifica in 1198 reprezentand noiembrie 1998, OESC se decodifica 0497 reprezentand aprilie 1997. Codul NIVELACUSO nu este format intotdeauna din 4 caractere, de exemplu CSC se traduce cu 797 reprezentand iulie 1997.

[attachment=7]
fabrici.jpg


Incepand cu 1994 pe cutie este lipita o eticheta peste un colt. Aceasta eticheta a avur mai multe culori de-a lungul anilor, rosu, verde, albastru, negru etc.

Codul NIVELACUSO a fost spart in 1997. Incepand cu 1999 vechia codificare a fost schimbata cu o noua schema NETAGIDOCU si noi coduri pentru fabrici. Noua schema a functionat similar cu prima diferenta fiind ca anul a fost inversat cu luna. De exemplu O cutie de Partagas Serie D No. 4, fabricata in martie 1999 in Francisco P�rez Germ�n - Partag�s are codul EAT CCUT (CCUT=9903).
Incepand cu luna mai 1999 codul anilor a fost schimbat din nou.

[attachment=6]
NETAGIDOCU.jpg


Codurile fabricilor:

[attachment=5]
TTA.jpg


In anul 2000 Habanos a schimbat din nou codurile. Pentru datam primele 3 caractere reprezinta luna iar urmatoarele 2 anul. De exemplu DIC00 reprezinta decembrie 2000.

[attachment=4]
ena.jpg

[attachment=3]
CF.jpg

[attachment=2]
CF2003.jpg


In 2003 au mai fost adaugate noi coduri de fabrica O parte a acestea sunt:

[attachment=1]
CF2003_1.jpg
CF2003_1.jpg (27.4 KiB) Vizualizat de 10800 ori


Cateva adrese de fabrici si marcile care sunt produse:

[attachment=0]
Adrese.jpg