Vin

Vin

Mesajde Humidor » 20 Noi 2008, 17:03

Eu am ajuns sa agreez urmatoarele combinatii:

Un vin rosu sec usor taninat merge acompaniat de tutun cu Latakia.
Un vin alb dulce se potriveste unui tutun aromat.

:37)

[attachment=0]
Struguri.jpg
Humidor
 

Re: Vin

Mesajde Molia » 20 Noi 2008, 21:59

La mine e usor pe dos:
-vin negru in ambele situatii, sec pentru aromate, dulce pentru latakia. Vin dulce + Cavendish imi suna a diabet
Molia
 

Re: Vin

Mesajde Twain » 22 Noi 2008, 01:13

[quote="Molia"]...sec pentru aromate, dulce pentru latakia...

La fel procedez si eu.
Ciudat e ca pana acum n-am testat cum merge si invers, asa cum spune Humidor. M-a invatat cineva, odata, sa beau "sec la dulce" si "dulce la sec", si eu am luat-o ca atare. :roll:
In domeniul culinar stiu ca asa este: se serveste vinul dulce la desert si cel sec, robust, la mancaruri grele.
Hmmm...Cu prima ocazie o sa incerc sa inversez vinurile si la pipa, sa vad cum e.
[color=#ECF3F7].[/color]
The old pipe gives the sweetest smoke
- Irish proverb ---
Avatar utilizator
Twain
Membru de onoare
 
Mesaje: 395
Membru din: 26 Oct 2008, 12:01
Localitate: Bucuresti

Re: Vin

Mesajde Humidor » 22 Noi 2008, 09:48

Tocmai am facut saptamana trecuta proba cu Pioneru. Rosu sec cu Latakia.
Am omis totusi sa va spun, vinul invechit in butoaie de stejar, capata o aroma catifelata de vanilie. Faptul ca este sec influenteaza gustul, aroma poate fi insa blanda.

Dupa parerea mea, un tutun tare cum este Latakia merge dupa o masa buna. Daca la masa ai avut friptura de porc, automat ai si un vin rosu si alaturi o pipa cu Latakia.
Pe burta goala e alta poveste, nu m-as aventura la un vin rosu sec cu Nightcap.
Asocierea vinului se refera la mancare, pipa este garnitura. In combinatia mancare, vin, pipa, se schimba putin filozofia.
Humidor
 

Re: Vin

Mesajde Pioneru » 12 Feb 2009, 23:26

[quote="Humidor"]Tocmai am facut saptamana trecuta proba cu Pioneru. Rosu sec cu latakia.
Am omis totusi sa va spun, vinul invechit in butoaie de stejar, capata o aroma catifelata de vanilie. Faptul ca este sec influenteaza gustul, aroma poate fi insa blanda.

Dupa parerea mea, un tutun tare cum este latakia merge dupa o masa buna. Daca la masa ai avut friptura de porc, automat ai si un vin rosu si alaturi o pipa cu latakia.

Pe burta goala e alta poveste, nu m-as aventura la un vin rosu sec cu Nightcap.

Asocierea vinului se refera la mancare, pipa este garnitura. In combinatia mancare, vin, pipa, se schimba putin filozofia.


Perfect adevarat. Pipa va fi mai mereu corolarul unei mese bune. Interesant ar fi sa dezbatem putin aspectele preferinte/necesitati. Daca dupa un peste la care obligat am servit un vin alb, licoros, ce ne facem cu tutunul ? Daca vrem un tutun englezesc il putem asocia cu vinul rosu ? Nu prea si asta din considerentul logic al neamestecului ( nu in treburile interne ale...cum ii placea cuiva sa afirme... ::23) ) dar nici rosu dupa alb si nici viceversa...Uniunea sovietica e un bun exemplu :15)

Nu cumva solidul, necesitand armonizare (asta-i noua limba de lemn ::10) dobandita prin meandrele aderarii ::7) ) cu lichidul iacata cum se instaureaza dictatura asupra tabacului pe care-l vom savura ? !

Consider interesant de dezbatut si dezvoltat subiectul...in restaurantul visurilor mele as vedea menu-ul vinurilor purtand si recomandari pentru tabacul aferent...

Mai apoi vine chestiunea tariilor: whisky, cognac, Porto, rom...dar din pacate sunt cam obosit, pipa mi s-a stins asa ca.... ::9)

Noapte buna tuturor !
Avatar utilizator
Pioneru
Membru de onoare
 
Mesaje: 72
Membru din: 30 Oct 2008, 17:43
Localitate: Bucuresti
Sus

Re: Vin

Mesajde Baaron » 25 Mar 2009, 01:47

Pipa merge de minune cu orice licoare....chiar si cu limonada.
Ca sa pot aprecia corect ce tabac "merge" cu un anumit tip de licoare ar trebui sa fi fumat cel putin vreo 500 de tabacuri....si sa fiu un excelent "sommelier"..parerea mea.
Molia spre exemplu savureaza tabacurile cu ....lapte. :41)
Baaron
 

Re: Vin

Mesajde Humidor » 25 Mar 2009, 08:57

Oricum, scopul propus al topicului este sa aflam ce combinatii agreeaza ceilalti, nu sa le combatem gusturile.
Altfel, de gustibus non disputandum.
Humidor
 

Re: Vin

Mesajde stefanita » 10 Apr 2009, 21:45

E greu sa gasesti aici (in Germania) un vin bun, al carui pret ar cam trebui sa porneasca de la 10 euro pentru ca sa merite sa il desfaci. Vinuri romanesti se gasesc foarte rar si, atunci cand sunt disponibile, sunt proaste. Acum cativa ani cineva mi-a spus ca ar exista, in reteaua de magazine Aldi, Feteasca Regala. Am fost, am vazut, am cumparat - o posirca de trei euro, dulce ca o limonada. Prietenii imi mai aduc din cand in cand ceva vinuri din tara, mai ales de la Recas. Acum am in proba un "Syrah" de la Recas, care mi se pare un vin foarte reusit: are corp, un buchet foarte bine balansat, un finish excelent daca il lasi cam o ora la decantat si concureaza cu succes cu amicii sai din Africa de Sud. Pe el il beau fumand Virginia (Richmond Navy Cut, Orlik GS, Hal O'The Wynd). Tot un vin bun este si Merlot pe care il beau exclusiv cu MB Mixture, iar Cabernet Sauvignon doar cu Latakia (ex. Karl Eric 20).
stefanita
 

Re: Vin

Mesajde pari » 11 Apr 2009, 10:30

[quote="stefanita"]E greu sa gasesti aici (in Germania) un vin bun, al carui pret ar cam trebui sa porneasca de la 10 euro pentru ca sa merite sa il desfaci. Vinuri romanesti se gasesc foarte rar si, atunci cand sunt disponibile, sunt proaste. Acum cativa ani cineva mi-a spus ca ar exista, in reteaua de magazine Aldi, Feteasca Regala. Am fost, am vazut, am cumparat - o posirca de trei euro, dulce ca o limonada. Prietenii imi mai aduc din cand in cand ceva vinuri din tara, mai ales de la Recas. Acum am in proba un "Syrah" de la Recas, care mi se pare un vin foarte reusit: are corp, un buchet foarte bine balansat, un finish excelent daca il lasi cam o ora la decantat si concureaza cu succes cu amicii sai din Africa de Sud. Pe el il beau fumand Virginia (Richmond Navy Cut, Orlik GS, Hal O'The Wynd). Tot un vin bun este si Merlot pe care il beau exclusiv cu MB Mixture, iar Cabernet Sauvignon doar cu Latakia (ex. Karl Eric 20).


...pai hai sa gasim impreuna o modalitate sa-ti trimit cateva sticle cu vin din zona(dealul mare)!?
Avatar utilizator
pari
Membru de onoare
 
Mesaje: 473
Images: 121
Membru din: 27 Feb 2009, 22:37
Localitate: Ploiesti
Sus

Re: Vin

Mesajde stefanita » 11 Apr 2009, 19:50

@ Pari

Iti multumesc foarte mult pentru oferta ta care ma onoreaza si am sa tin minte de ea! Din pacate (sau din fericire?!) nu sunt un bautor impatimit. Ma rezum la vin (la tarii nu "duc") si asta cam o sticla pe saptamana, deci cam un paharel pe seara (tarziu). Nici berea nu imi place, fapt care, avand in vedere locul in care ma gasesc, este o mica tragedie si un motiv continuu de anecdote, stiu. Indeobste am un raft de vinuri bine garnisit, dar tocmai am schimbat "locatia" si sunt inca in cautari de magazine de profil. Am tinut mortis sa incerc acest Syrah de Recas, pentru ca am citit mult despre ce au facut baietii acolo si a sunat apetisant. Sincer sa fiu caut acum un Bourdeaux mai acatarii, dar nu mi-a picat nimic in mana. Spune-mi, rogu-te, stii ceva mai mult de vinurile astea Stirbey? De Dealu Mare ma cam feresc sincer sa fiu: am cumparat acum 3-4 ani din Bucuresti o sticla de colectie de prin '86 pentru cineva care chiar avea idee despre vinuri la modul profesionist si m-am facut de ras: fusese prost imbuteliat, prost depozitat si era acru si rasuflat. L-am decantat, l-am racit si chambre-at la loc - nimic! Pana la urma am facut impreuna o masa mare si l-am folosit pentru fezandat... Dar nu este o judecata general valabila - nici pomeneala! Au si vinuri bune, sunt sigur.
stefanita
 

Re: Vin

Mesajde Ciprian » 13 Apr 2009, 08:00

Un articol interesant despre vin pe hotnews.ro
[url]http://www.hotnews.ro/stiri-interviuri_hotfood-5585395-imi-permit-afirm-80-din-vinurile-din-romania-sunt-contrafacute.htm[/url]

"Imi permit sa afirm ca 80% din vinurile din Romania sunt contrafacute"
de Magda Barascu HotNews.ro
Luni, 13 aprilie 2009, 1:55 HotFood - Interviuri HotFood



"Ma numesc Marian Timofti si sunt plecat din Romania din 1986. Fac meseria de sommelier de vreo 16 ani. Mi-am facut scoala in Italia, m-am indragostit de vinuri in sensul bun al cuvantului. In Italia mi-am dat seama ca o scoala de sommelieri facuta in adevaratul sens al cuvantului, iti schimba modul de gandire despre cum trebuie sa bei si sa mananci in viata.

Daca pana acum in Romania ma adunam cu prietenii in jurul unei damigene si nu ne ajungea, am reusit terminand aceasta scoala sa ma intorc la Iasi si sa tin 4 prieteni de-ai mei "de damigeana" intr-o singura seara in jurul unei singure sticle. Dupa 4 ore, si-au dat seama ca vorbind despre acest vin si degustandu-l, s-au simtit mai bine daca ar fi baut o damigeana. Si i-am intrebat atunci daca le pare rau. Si-au zis nu. De atunci am castigat la Iasi, in orasul natal, un grup de clienti constanti pentru anumite vinuri de o anumita calitate.

Modul de gandire ti se schimba deoarece in scoala ti se predau cursuri despre cum se asezonezi vinul cu mancarea, despre ce trebuie sa bei inainte de masa, spumant sau o franciacorta si sa nu bem o tuica, cum suntem noi obisnuiti.

Sa va spun cum a inceput
Intr-o seara eram cu sotia si cu fiul la un restaurant. Era aniversarea sotiei si-am cerut cum cere romanul, sticla de vin cea mai scumpa. Cand am solicitat acea sticla de vin, am vazut acea tresarire in ochii ospatarului care nu poate sa atinga anumite sticle de un anumit nivel. Si-a cerut scuze si a trimis la masa un sommelier. A venit foarte galant imbracat si mi-a explicat ca nu-mi poate servi acel vin. Si-atunci l-am intrebat de ce nu-mi poate servi acel vin, era un vin din crama lor, era restaurantul unui producator de vin si aveau sediul deasupra beciului.

Si mi-a spus ca nu asta e problema, vinul il au si aici si in crama, problema era ca nu l-am comandat ieri. Vinul acela necesita o pregatire prealabila ca sa poata fi servit . M-am uitat la sotie si i-am zis ca dansul nu stie cate vagoane de vin am baut eu la viata mea si incearca sa ma invete. Probabil ca a inteles sau a intuit ce am spus si a zis: "bine, am sa va desfac sticla cu vin", i-a facut o oxigenare fortata cu un aparat pentru acvarii, bagand un tub in vin si oxigenandu-l cat timp noi am mancat antreurile si felul intai. Tot atunci a cerut permisiunea sa ne asezoneze cate un fel de vin la fiecare fel de mancare pe care l-am comandat. Si am ramas uimit de toata acea seara petrecuta la restaurant.

Cand ne-a servit felul 2 si ne-a dat vinul comandat de mine, mi-a spus ca deja un sfert din calitatile vinului s-au pierdut prin aceasta oxigenare fortata, dar totusi este un vin excelent, ni l-a servit si noi l-am consumat. La final, a venit cu o sticla din acelasi vin inceputa si mi-a spus ca vinul acela fusese comandat cu 2 zile inainte, servit cu o zi in urma de catre cei care l-au comandat, si asta este ceea ce a mai ramas in sticla fara sa-l atinga nimeni. "Este acelasi vin pe care l-ati comandat dumneavoastra, as vrea sa va rog sa-l gustati."

L-am gustat si mi-am dat seama ca ce am baut eu, era un vin de o calitate mai putin placuta decat cel pe care tocmai il bausem, suferise o oxigenare naturala si se simtea diferenta. Asa m-am indragostit eu de vin.

Inainte de masa se bea un spumant care intr-adevar ne deschide pofta de mancare

Ce face o tuica? O tuica bauta inainte de masa, ii trage un pumn in cap ficatului, il face knock-out, dupa care poti sa bagi peste el orice. Iar el va fi obligat in noaptea respectiva, sau in ziua urmatoare, sa ajute la digestia tuturor bauturilor si mancarurilor pe care i le-ai indesat deasupra, nemaisimtind nimic.

In Italia ne-au invatat ca inainte de masa se bea un spumant care intr-adevar ne deschide pofta de mancare, nu trebuie sa fie dulce, ne-au invatat ce vinuri sau ce bauturi se asezoneaza la fiecare fel de mancare in parte si cum se face aceasta asezonare pe care trebuie s-o gandim noi pentru client. Noi am putea fi denumiti practic si chelneri, niste chelneri cu pregatire superioara.

Cursurile scolii de sommelier dureaza in Italia 3 ani de zile, cat o facultate in Romania. O scoala de sommelieri este o treaba foarte serioasa pentru cel care iubeste meseria. Am invatat acolo cum trebuie servita o sticla de vin, cum se desface o sampanie, cum se desface orice fel de bautura. Cum barmanul are ritualul lui de a manui shakerul pentru cocktail-uri, asa si sommelierul are teatrul lui de a decanta un vin, de a servi o sticla cu vin, de a desface o sampanie, de a sabra o sampanie (taierea sampaniei cu sabiuta). Fiecare are secretele meseriei lui si exista o arta in tot.

Sa facem o teorie a vinului
Noi cu vinul ne nastem. Vinul este considerat un aliment si nu o bautura. Nu este accizat din acest motiv in toata Uniunea Europeana. Vinul ne insoteste de cand ne nastem, la botez suntem botezati cu vin, ne insoteste in toate sarbatorile noastre, la nunti, cumetrii, botezuri, aniversari, la sfarsit de an, de paste, iar la final preotul tot cu vin arunca peste mormantul nostru.

Sunt indragostit de vin de pe la 18-20 de ani. Dar nu la modul la care sunt acum, eram ca toti ceilalti care cauta tarie alcoolica si cantitate. Cu cat un vin era cu un grad alcoolic mai ridicat si intr-o cantitate mai mare, era mai bun. De ce? Pentru ca reusea sa-mi dea acea stare de drog, de euforie necontrolata si asta era tot.

Aceasta scoala m-a invatat ca nu trebuie sa bei la o masa mai mult de 100 de grame din 3 vinuri, cam 30-40 de grame de vin asezonat la fiecare fel de mancare.

Am plecat in 1986, sunt un fugit din vremea cand nu se putea pleca afara

N-am ales sa ma scolesc in Italia. Am plecat in 1986, sunt un fugit din vremea cand nu se putea pleca afara, am facut diverse meserii acolo, dupa care am descoperit aceasta scoala de sommelieri.

Scoala de sommeliri din Italia este foarte complicata, pentru ca totul incepe de la plantarea vitei de vie, nu imediat se trece la o degustare. Intai trebuie sa intelegem ce este vita de vie, cum se planteaza, cum se altoieste, de ce se altoieste, de ce port-altoiul este din Statele Unite, de ce altoirea se face intr-un anumit moment, culesul, vinificarea, si apoi se ajunge la bautul vinului.

In toate orasele italiene exista cate o scoala de sommelieri, sediul central il au la Milano, organizatia de baza este la Roma, dar filiare au in toate provinciile Italiei. La ora actuala, Italia este tara cu numarul cel mai mare de sommelieri din lume, au ajuns la 63.000. Asta inseamna o cultura enologica in randul tinerilor. Noi nu reusim sa implementam aici, nu numai in randul tinerilor.

Noi in Romania avem foarte putine persoane care stiu sa aprecieze un vin, si sa-l deguste, nu neaparat sa-l bea, sa-l bem stim toti. Presupun ca acest lucru se intampla, deoarece acest lucru nu a fost cunoscuta in Romania, de aceea aceasta meserie nici nu a fost inregistrata in codul muncii, nici nu exista ca meserie pana acum cativa ani, sommelier sau ospatar pentru ei era acelasi lucru.

Nu o sa uit niciodata acea tresarie a acelui ospatar italian cand i-am cerut acea sticla cu vin, am vazut retinerea, socul lui ca si cum mi-ar fi transmis ca el nu poate sa atinga asa ceva, nu are voie.

La noi in Romania nu este cunoscuta aceasta meserie

La noi in Romania nu este cunoscuta aceasta meserie si guvernul a adus o modificare legii care spunea ca orice restaurant de 4 si 5 stele este obligat sa aiba un sommelier, ne alianiam intr-un fel normelor internationale. Toata chestia asta a durat 4 ani. Cand a venit la putere celalalt guvern, oameni interesati sau mai bine zis dezinteresati care sunt proprietarii unor restaurante de renume, au schimbat aceasta lege: restaurantelor de 4 si 5 stele li se recomanda sa aiba un sommelier, n-au anulat aceasta lege, au schimbat-o. Lasa la atitudinea patronului care este un nestiutor si nu cauta decat profitor, alegerea unui sommelier in sala, un sommelier care poate sa-i ridice nivelul calitativ al salii unui restaurant, dar el nu isi da seama de acest lucru.

Meseria de sommelier este prost inteleasa la noi. Ce se intampla afara? Un sommelier este cel care achizitioneaza vinul. Acest wine-tasting de la gatul meu, este cel cu care se testau vinurile pe vremuri, cu el mergeau in porturi si degustau vinurile din butoaiele carausilor sau ale producatorilor si spuneau: da p-asta il iau pentru restaurantul meu, p-asta nu-l iau. Este obligatoriu ca restaurantul sa aiba un beci unde sa tina vinul la o temperatura si umiditate controlata, iar sommelierul este cel care stie cum sa aseze sticlele la diferite inaltimi ale beciului si pozitia pe care trebuie s-o aiba sticla.

In al 3-lea rand, vinul acela va fi servit numai de sommelier. In strainatate se foloseste urmatorul sistem: sommelierul este cel care fixeaza pretul la vin in restaurant pentru ca nu poti tu ca patron sa achizitionezi vin de 10 lei, de 50 de lei si de 300 de lei si la fiecare sa mergi cu adaod de 300%. Pe cel de 300 de lei la 900 de lei n-o sa-l vinzi niciodata. Pe cand un sommelier stie la care vin sa puna un adaos de 40-60-80 sau 100%, aducandu-le pe toate la un castig rezonabil si la indemana oricui. Noi nu stim decat sa cautam profitul, si daca se poate maxim.

In Romania exista o singura scoala de sommelieri
Este scoala THR-ului - Turism-Hotel-Restaurant care pregateau in Romania maetre d'hotel si ospatari. In urma unor conventii cu Italia, prin intermediul unui profesor de la o scoala de sommelieri din Italia, doamna Toma care este profesoara si mama sommelierilor, a urmat niste cursuri in Italia si a deschis acesta scoala de sommelieri. Problema este ca la noi se desfasoara intr-un timp foarte scurt, scoala nu este ajutata de catre producatori cu vinuri de toate felurile, de proasta si buna calitate, de culori si zone diferite ca sa inteleaga sommleierul de ce terenul este atat de important in cultura vitei de vie. Nu numai vita de vie este importanta, poti sa ai orice fel de teren, daca nu ei din el de la 2 metri adancime o mostra sa te duci la un specialist care sa-ti spuna aici poti sa pui merlot sau chardonnay, este inutil sa faci pe viticultorul, numai fiindca asa facea tatal tau. Cu pamantul de duci la mester, el iti spune ce vita de vie se adapteaza cel mai bine acelui teren, si din momentul acela incepi sa plantezi si s-o cultivi.

Sommelierii de la noi in cele 6 saptamani de curs, nu au posibilitatea sa guste si sa inteleaga toate tipurile de vin care exista. Noi in Italia in trei ani de zile am gustat vinuri din toata aceasta lume. De ce? Pentru ca sunt recunoscuti international si fiecare tara trimite mostra, bineinteles ca primele 2.000 de vinuri au fost cele italiene, si cerd ca daca as fi facut aceasta scoala in Franta, primele 2000 ar fi fost frantuzesti.

M-am apucat de aceasta meserie la o varsta foarte inaintata, aveam aproape 40 de ani. Fac aceasta meserie de 16 ani si am avut ambitia sa merg la scoala, pentru ca stiam ca in Romania nu este cunoscuta si ma gandeam ca poate odata o sa ajut si-o sa pun umarul la aceasta cultura enologica. Am marea satisfactie ca l-am atras si pe fiul meu care continua sa profeseze in Italia si nu prea are intentii sa vina acasa. Dar sper ca daca eu voi reusi sa-i demonstre ca meseria asta e necesara in Romania, sper sa-l conving sa se intoarca acasa si sa puna umarul alaturi de mine si sa mergem inainte.

Noi ne-am obisnuit ca la orice fel de mancare sa consuma un singur tip de vin si anume Grasa de Cotnari

Cred ca aceasta cultura enologica se poate dezvolta atragand tinerii si incercand sa le explici cum trebuie sa bea, cat trebuie sa bea, si de ce vinul este pe langa un aliment si un medicament, vinul este singurul aliment care este anticancerigen. Vinul baut intr-o cantitate de 70 de grame la masa de pranz si cea de seara, poate deveni un medicament, baut cu regularitate, agentii lui anti-cancerigeni actioneaza numai daca este baut intr-o anumita cantitate.

La ce trebuie sa te uiti cand cumperi o sticla de vin
Un tanar care intra intr-un magazin de vinuri ar trebui sa pipaie fundul sticlei de vin pe interior si exterior. O sa simta niste scriituri pe ea. Sticla este standardizata, are 75 de ml. Urmatorul indiciu este de 70 de ml cat reprezinta cantitatea de vin din sticla. Daca am 75 de ml, in Occident poti sa dai in judecata producatorul pentru ca mi-a furat 5 ml. La 40 de milioane de stice inmultit cu 5 ml furati, inseamna 200 de mii de sticle de vin netrecute prin garda de finante. Reclamatia mea la protectia consumatorului este mult mai ampla.

La noi in Romania, pe nicio sticla nu scrie nimic. Sticla si scrisul de pe fundul ei este primul criteriu dupa care aleg un vin. Al doilea criteriu este eticheta si contra-eticheta vinului, denumirea de origine controlata si garantata, in Romania nu avem si garantata.

Ce inseamna asta pentru mine consumator?
Vita de vie a fost cultivata pe o anumita suprafata, ca a fost culeasa de producator, vinificata si pusa in sticla de producator, asta inseamna DOC. Daca patesc ceva de la vinul asta, am o singura persoana de care sa ma iau. Dar daca unul este cultivatorul, altul vinificatorul, altul il pune in sticle, vinul a trecut prin 3 maini si eu nu mai am de cine sa ma iau in momentul in care vinul are ceva, si-atunci nu mai e DOC, e vin de masa. Ar trebui sa cumparam din alimentara numai vinuri DOC, asta ar trebui sa inteleaga tinerii.

Imi permit sa afirm ca 80% din vinurile din Romania sunt contrafacute
N-au decat sa spuna producatorii ceea ce vor, acesta este marele adevar, ma refer la vinurile de masa sau pe care nu scrie nimic. Un DOC imi da garantia unui produs. Despre frumusetea unui vin iti dai seama fara sa il mirosi si sa il gusti, numai invartind paharul in care se afla vinul. In functie de numarul de ture pe care vinul in face in pahar din momentul in care opresti mana, iti poti da seama de consistenta vinului, daca este apa se invarte pana ii vine ei sa se opreasca, daca este vin, nu are voie sa faca mai mult de 2 ture si jumatate. Dupa ce am oprit mana, observam ca s-au format niste inele pe pahar, care incep sa curga picaturi. Picatura imi spune cu aproximatie cate grade are pentru ca el este compus din alcool si apa. Viteza cu care coboara imi da o aproximatie a gradelor. Se spune ca il vino fa le gambe belle, Dar nu picioarele noastre, ci ale paharelor de vin."
Ciprian
 

Re: Vin

Mesajde stefanita » 13 Apr 2009, 10:25

@ Ciprian

Foarte interesant aticolul - multe multumiri!
Ei! Oxigenarea vinului cu apartul de oxigenare a apei din acvarii marturisesc ca nu am incercat! Poate ca ar fi fost o solutie...? Este, oricum, o metoda foarte... originala, ce sa spun?! Cat despre aprecierea ca 80 % din vinurile romanesti ar fi contrafacute, e un pic neclar. Nu am inteles daca doar cele de masa sau toate in general. Banuiesc ca doar cele de masa, pentru ca altfel procentul mi se pare un pic exagerat. Cat despre "Grasa de Cotnari"... acelasi lucru se intampla in Occident cu Chardonnay: se bea oricunde si oricand. In contra-partida exista si acel acronim glumet: "ABC" (Anything But Chardonnay). Si Grasa, si el sunt mai degraba vinuri de desert, decat vinuri de drum lung. (A nu se confunda "Grasa" adevarata cu acea "specie" aparuta in vremea din urma si care da tarcoale alimentarelor si parastaselor cunoscuta sub numele de "Babanu"!) Oricum, articolul este o caramida solida pusa la constructia unei culturi serioase a degustarii si savurarii vinului! Inca o data multumiri lui Ciprian!
stefanita
 

Re: Vin

Mesajde Pioneru » 16 Apr 2009, 20:37

[quote="Baaron"]Pipa merge de minune cu orice licoare....chiar si cu limonada.
Ca sa pot aprecia corect ce tabac "merge" cu un anumit tip de licoare ar trebui sa fi fumat cel putin vreo 500 de tabacuri....si sa fiu un excelent "sommelier"..parerea mea.
Molia spre exemplu savureaza tabacurile cu ....lapte. :41)


Oricat de mult te indragesc, iubite confrate, am o veste deloc buna pentru tine: NU poti fi sommelier ! nici tu, nici eu nici unul dintre noi de fapt, decat in conditiile in care nu practicam degustarea vinurilor, ci ne limitam la sfaturi, recomandari...etc. Si asta pentru ca un palat perfect pentru vin necesita abstinenta totala si de la tutun si de la condimente...

C'est la vie !
Avatar utilizator
Pioneru
Membru de onoare
 
Mesaje: 72
Membru din: 30 Oct 2008, 17:43
Localitate: Bucuresti
Sus

Re: Vin

Mesajde mrg » 16 Apr 2009, 23:41

[quote="Pioneru"]NU poti fi sommelier ! nici tu, nici eu nici unul dintre noi de fapt, decat in conditiile in care nu practicam degustarea vinurilor, ci ne limitam la sfaturi, recomandari...etc. Si asta pentru ca un palat perfect pentru vin necesita abstinenta totala si de la tutun si de la condimente...


Exista si exceptii: " I worked in the wine business for 10 years. No other discipline in human life has more rigorously studied or religiously compiled the various categories of a particular taste experience. I passionately studied wines, both intellectually and experientially, for 25 years and wrote a wine newsletter with tasting notes for seven years. I professionally conducted at least 50 wine tastings, most of them blind, in which none of the participants (and often myself) knew which wines we were tasting. I also studied and exchanged notes and observations with one of America’s (at the time) seven Master Sommeliers, who is now a nationally known figure in the American wine scene." Autorul CV-ului succint de mai sus este Fred Hanna, un pipar destul de impatimit, zic eu. Iar pasajul citat provine dintr-un articol f bun "Tasting Pipe Tobaccos: Should we Become more Disciplined about this?", care poate fi citit aici: http://pipelore.net/index.php?id=78
Avatar utilizator
mrg
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 252
Membru din: 24 Oct 2008, 11:55
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-2007
Sus

Re: Vin

Mesajde Pioneru » 17 Apr 2009, 14:45

Venerabile confrate intr-ale pipei, cand americanii vor produce vinuri de calitate voi fi inclinat sa accept "renumele" degustatorilor de acolo. Pana atunci....cu o floare NU se face primavara. Asta nu e doar o parere de-a mea; ma refer la incopatibilitatea tutun-condimente cu degustarea profesionala de vinuri. Este ceea ce mi-au spus profesorii mei la Universitate si ceea ce mi-au confirmat somitati in materie, mai tarziu, cand am avut ocazia sa -i cunosc (unul din ei fiind Academicianul Cotea).
Tot respectul pentru Fred Hanna...dar iti trebuie argumente mai puternice pentru a ma convinge.

Astept insa cu mare placere sa ne revedem la urmaroare intalnire pentru a ne continua discutia.
Avatar utilizator
Pioneru
Membru de onoare
 
Mesaje: 72
Membru din: 30 Oct 2008, 17:43
Localitate: Bucuresti

Re: Vin

Mesajde TLGTLC » 15 Dec 2010, 22:03

Reinvii acest subiect apus spunandu-va ca e putin probabil ca vinurile sa fie falsificate-exceptie vinurile foarte ieftine. In schimb sunt ,,corectate'', tratate, cupajate si astfel vinuri de slaba calitate ajung sa fie percepute ca fiind bune. Insa organismul se va resimti clar dupa aceste procedee. Singura corectura pe care o consider fair-play este cea cu must concentrat cu mentiunea ca mustul trebuie preparat inainte pentru a i se scoate sulful din el daca e conservat in stare lichida. Anul 2010 a fost un an prost pentru viile romanesti iar strainii au dat de gustul vinului nostru, va face pe multi producatori sa-si lichideze stocurile din anii anteriori si sa importe vin foarte ieftin pe care-l vor vinde sub brand propriu. Cum analizele nu pot identifica decati anumiti parametri veti bea vin de Spania importat vrac la preturi ridicole in sticle cu eticheta unor mari producatori. Am baut vin de Spania importat in acest scop-exceptional la gust, buchet cat cuprinde insa 2 pahare m-au scos din circulatie a doua zi din cauza durerilor de cap.
In fine, eu m-am indragostit de vinurile din podgoria Nicoresti-patria soiului Babeasca Neagra dar si locul unde Feteasca Neagra atinge perfectiunea-daca o mai gasiti fireste! :D
Avatar utilizator
TLGTLC
 
Mesaje: 133
Membru din: 01 Dec 2010, 17:32
Fumez pipa din: 01 Noi 2010

Re: Vin

Mesajde ghibortz » 16 Dec 2010, 21:48

din nefericire pentru toţi cei care au deaface cu băutul vinului românesc anul 2010 aşa cum se exprima şi TLGTLC mai sus a fost o buflă totală.
veţi ingera la zahăr adăugat şi caramel şi încă o listă întreagă de "parametrii"...
apropo de băbească şi de vinuri curate.
tocmai mam delectat acu' câteva zile cu câteva păhărele:
băbească 2009 feteşti.
foooarte interesant!
nu e pe piaţă dar dacă omul e cu cap şi ascultă poate lansa un vin corect.
şi o fetească albă 2009 şi una 2006... ceva de vreo 10 grade jumate maxim 11...interesante foc...nu să te arunci pe geam dar plăcute.
şi o crâmpoşie 2009... asta de rupt capul la grătar cu două trei damigene :1)
ghibortz
 

Re: Vin

Mesajde TLGTLC » 17 Dec 2010, 12:59

Aseara am savurat un Alsbo Black cu un pahar de babeasca neagra cupajat cu nitel merlot si niste feteasca neagra. Babeasca e fada daca nu e acompaniata de o cefulitza la gratar (n-am avut) asa ca un merlot cules tarziu pentru un pic de catifelare si feteasca neagra pentru tarie au creat un deliciu. Alsbo mi se pare destul de dulce si vinul demisec rezultat au facut in gura mea un cupaj de gusturi interesant.
Avatar utilizator
TLGTLC
 
Mesaje: 133
Membru din: 01 Dec 2010, 17:32
Fumez pipa din: 01 Noi 2010

Re: Vin

Mesajde atzitzi » 19 Noi 2012, 12:21

LacertA Winery

Weekend-ul asta am organizat impreuna cu niste prieteni o vizita in zona Dealul Mare, cu scopul principal de a gusta licorile din zona si de a face o selectie pentru sarbatorile care urmeaza. Locatiile vizate au fost Valea Calugareasca, Urlati, Ceptura, Lacerta, Pietroasele.

Daca la Valea Calugareasca am gasit deschis magazinul de prezentare, ce-i drept cam prafuit si paraginit, al renumitei podgorii prahovene, in celelalte locuri am fost intimpinati fie de un mare lacat pe poarta fie de un personal suficient de "amabil" care sa invite sa incercam alta data pentru ca dinsii erau suficient de ocupati cu o serie de indeletniciri pe care nu m-am fortat sa le retin.

La "domeniile viticole" LacertA insa, situatia a fost mult diferita. Aflata la fix 100 de kilometri de Bucuresti, locatia este accesibila din drumul national 1B care leaga Ploiestiul de Buzau. Portiunea de la drumul national pina la crama, aproximativ 6.5 km, este un drum de piatra, accesibil fara probleme cu o masina cu garda la sol ceva mai ridicata.

Cladirea cu o arhitectura usor ciudata la exterior, prin similitudine cu cea a conacului din apropiere, te surprinde prin stilul futurist al interiorului. Proprietarii s-au dovedit extrem de ospitalieri, niste austrieci de la care colegii lor de breasla au multe de invatat.

Dupa o vizita a cramei, in cursul careia nu poti sa nu remarci curatenia desavirsita (apropos, drosophila melanogaster, renumita musculita de otet, se pare ca nu agreaza limba germana ), calitatea echipamentelor si documentarea explicatiilor, s-a trecut la partea cea mai placuta... degustarea.

Intr-una din pauzele dintre degustari, mi-am scos pipa, iar conversatia a ajuns inevitabil si la Pipa Club Bucuresti si evenimentele pe care le organizam. Pe domnul Laurentiu Dan Ivan - Manager Zonal Bucuresti l-am invitat sa participe vineri la evenimentul de la Cafeneaua Carturesti.

Spre finalul discutiei, surpriza a fost maxima cind am aflat de la dl. ing. Mihai Banita - winemaker, ca Pari, presedinte nostru, si colectia lui de pipe sint cunoscute in zona. Felicitari domnule.

In concluzie, daca aveti drum prin zona respectiva nu ratati o vizita la crama cu pricina, cupajul Cabernet Sauvignon/Shiraz Reserve (tinut o perioada in butoi de stejar) este un deliciu.
"Drier tobacco smoked slowly will offer you much more flavor than overly moist tobacco smoked quickly." - John Patton
Avatar utilizator
atzitzi
Membru de onoare
 
Mesaje: 253
Images: 19
Membru din: 29 Aug 2011, 15:35
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-2011

Re: Vin

Mesajde ghibortz » 20 Noi 2012, 01:18

aia cu musculiţa nu ţine decât de niscaiva chimicale şi ceva fermentatoare etanşe de inox...
iar curăţenia aia desăvârşită nu se trage doar de la origini ci şi de la resurse...
şi regina angliei dacă pierde la cursele de cai toată averea casei regale şi nu mai are cu plăti o menajeră şi un grăjdar cu siguranţă că va avea ceva mai multă dezordine în viaţă...

părerea mea este că lacerta face vinuri mai mult pretenţioase care prind bine la snobii ce cumpără un vin din OMV...

aruncând discuţia spre excelenţă căutaţi (pe la târguri pentru moment....sau poate şi pe la vinexperţi... eu nu am avut timp şi nici bani) ALIRA...(aliman rasova merlot 2010...parcă....să nu zic vreo tâmpenie)...
pe la vre 40 de ron pe care îi merită cu vârf şi îndesat...
iar faimosul pasarovitz de la orpişor...să îl ţină la ei acasă...
sunt răutăcios desigur dar e prea mare tevatura pentru un vin părerea mea indulgent....
urmează goodwine....
aşa că trageţi o fugă şi cu răbdare cotropiţi standurile cu paharu' de gât şi căutaţi alira şi aurelia vişinescu...

iar pe ieftineanu şi bun: emperador (chile) - la auchan şi mega....orice de la ei....(max 20 de ron) - eu prefer cabernet şi carmenere
şi un picc mai scump dar excelent - fox grove (australia) - peste 25 ron ... absolut orice ... vinuri impecabile ... să moară francezii ...

şi toate se asezonează cu un london burley de la mac barren (cu atât am mai rămas :D )

degustări relaxate...
ghibortz
 

Următorul

Înapoi la Băuturi

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron