Trecand peste bine cunoscutele efecte nocive ale consumului de apa, care au adus-o de mai multe ori in pragul ilegalitatii ( vezi http://www.netreach.net/~rjones/no_dhmo.html ), mi-am propus sa o incerc si pe asta.
Mentionez ca efecte nocive aditionale bacteriile ultra-rezistente ce ne asteapta in sticlele de apa plata, pietrele la rinichi ce ne asteapta in sticlele de apa carbogazoasa, sistemul de filtrare inadecvat dintre garla si robinet si nu in ultimul rand tulburarile digestive cauzate in timp de apa prea pura.
Cu toate acestea, proband apa de la bunici, tot de la robinet dar pompata natural de la 1600m la 1550m, constat ca merge de minune cu cantitati industriale de virginia cu perique, oriental sau chiar latakia, dar nu cu amestecaturi. Apa rece, fara urme de clor (cu ocazional parfum de petrol vreo 2-3 zile pe an, dar am avut norocul de a nu nimeri acele zile in ultimele vizite). Poate e ajutata si de filtrul natural de calcar prin care trece de la panza freatica pana la teava, dar cert e ca acolo, in Apuseni, mi s-a intamplat frecvent sa renunt la lapte in favoarea apei. Scriind aceste randuri mi-a venit in minte chiar atributul "seaca", temperatura scazuta si puritatea anuland repede orice gust si permitand degustarea atenta a unui tutun cum fiecare fum e primul. Oricat incerc asta cu apa din Bucuresti nu-mi iese.
Nu-s adeptul explicatiilor pseudo-stiintifice despre apa "structurata", insa o apa rece, proaspata, curata, e binevenita din cand in gand langa un tutun sec. Acasa apa mea de baut trece de obicei printr-un decantator cu filtru de carbon, insa venind de la tara constat ca nu glumea cine zicea "Dambovita, apa dulce, cin' te bea nu se mai duce." Apa de aici chiar are un gust dulce iar firgiderul are de munca sa o aduca la o temperatura care sa imi anestezieze limba ca sa ma pot preface ca beau apa in varianta ei originala. Si din Bucuresti cam greu ai scapare altundeva in tara.
O buna prima impresie mi-au facut dispensarele Cumpana (cele cu rezervor deasupra). Pareri? Experiente? Preturi?
Incep sa cred ca nu-i chiar rau un water bar, macar ca dezintoxicare si degustere o data la o saptamana - o luna.