Pagina 1 din 1

FILTRE pentru Pipe

MesajScris: 28 Feb 2009, 08:52
de pari
Care sunt filtrele voastre preferate ?
sau folositi filtre sau nu ? ::52)

Re: FILTRE pentru Pipe

MesajScris: 28 Feb 2009, 09:50
de pecta
Nu am fumat niciodata cu filtru dar incep sa fiu curios cum e si poate o sa incerc filtre meerschaum.

Re: FILTRE pentru Pipe

MesajScris: 28 Feb 2009, 10:55
de Baaron
De regula nu folosesc filtre...am totusi cateva pipe carora e musai sa le bag un filtru pentru ca altfel nu ar fuma bine (tutunul incepe sa intepe, apare condensul etc)...

Re: FILTRE pentru Pipe

MesajScris: 28 Feb 2009, 11:52
de Twain
Folosesc filtru foarte rar, de obicei când un tutun e pe sfârşit şi în cutie mi-au mai rămas doar sfărâmături foarte mărunte, care îmi pot ajunge în gură, aspirate prin tunelul de fum al pipei. Am păţit-o o dată, când am tras până în gât o astfel de particulă de tutun: nemernica mi-a rămas lipită, acolo, vreo săptămână, şi nu s-a dat dusă nici cu apă, nici cu bere, nici cu sirop de tuse... A fost o experienţă foarte neplăcută.
De atunci, în aceste cazuri folosesc filtre de balsa. După părerea mea, sunt singurele care nu alterează în vreun fel gustul tutunului. În plus, se găsesc atât pentru 9, cât şi pentru 6 mm.

Re: FILTRE pentru Pipe

MesajScris: 28 Feb 2009, 13:24
de Molia
Rog mutati discutia pe threadul deja existent la chestionare. Luni se va sterge orice urma a acestui subiect.

Re: FILTRE pentru Pipe

MesajScris: 28 Feb 2009, 14:12
de Baaron
S-a rezolvat...

Re: FILTRE pentru Pipe

MesajScris: 28 Feb 2009, 14:20
de pari
te-ai "suparat" , Molia...
nu am avut cum sa stiu, nici timp ca sa citesc tot, ca exista la rubrica chestionare si o rubrica FILTRE.
Multumesc, Baaron, pentru ajutor !
Sa aveti parte, azi, de o pipa "linistita" !
Pari

Re: FILTRE pentru Pipe

MesajScris: 28 Feb 2009, 15:44
de Molia
Nu m-am suparat. Recunosc entuziasmul si intentiile bune, doar ca tin sa fie un pic de ordine pe forum, sa nu ne pierdem. Exista threadul "Calibrul 9mm" si exista avertismentele pentru a fi luate in seama mai repede, nu pentru a descuraja sau pentru a pedepsi.
Fum rece!

Re: FILTRE pentru Pipe

MesajScris: 01 Mar 2009, 11:47
de Augustinus
In ultima vreme am inceput sa folosesc filtrele pentru pipa. Incercasem mai multe variante - filtre cu carbune, cu cristale, cu particule din spuma de mare si balsa. Raman la ultimele dintre ele. Sunt cele mai neutre in ceea ce priveste aroma fumatei, absorb bine umezeala si filtreaza foarte bine fumul. In tara nu se gasesc decat cele de la Savinelli, insa as fi curios daca si alte firme fabrica astfel de filtre.

Re: FILTRE pentru Pipe

MesajScris: 01 Mar 2009, 12:27
de pari
Am incercat si eu mai toate variantele, de ceva vreme folosesc Dr.Perl si sunt relativ multumit. Cele de balsa intradevar sunt neutre dar, raman cu un gust amarui in gura dupa folosire.
Cu particule din spuma de mare ...nu cred ca stiu sau poate nu am fost atent. Cum se numesc(marca)?

Re: FILTRE pentru Pipe

MesajScris: 01 Mar 2009, 16:15
de Humidor
Mie-mi plac cele cu filtru din carbon activ, cu cristale nu am incercat (decat din cele bagate in bol) iar cele din spuma schimba gustul (cel putin la latakia). Cred ca cele din meerschaum merg totusi cu virginia (nu am incercat)
Cu balsa nu am prea fumat decat la Capitol si din cate am aconstatat, daca uiti filtrul inauntru, nu mai scoti mirosul cu una cu doua, nicotina se oxideaza si capata in timp o putornita de nedescris.

Fara filtru fumez pipa Pier Luigi (Mastro Beraldi) care fumeaza excelent si fara filtru si doua Charatan care la fel fumeaza de parca ar avera filtru, adica un fum rece si moale care nu inteapa.

Re: FILTRE pentru Pipe

MesajScris: 01 Mar 2009, 17:45
de Baaron
Absolut nici un tabac nu inteapa la limba, indiferent de fabricant sau de sortiment...totul tine de ritmicitate...
Recunosc ca eu personal sunt o "locomotiva"...nu pot sa ma abtin cand "adulmec" un tabac de exceptie...dar, asa cum spuneam nu cred (cel putin din punctul meu de vedere) ca este necesar un filtru, indiferent de pipa....eu as zice ca filtrele scad din "frumusetea" degustarii unui tabac....indiferent ca e Latakia, aromat sau Virginia.....
E drept ca multi asa cum am vazut spun ca la sfarsitul fumatei le "scapa" si cateva fire de cenusa sau tabac nears insa si aici depinde de "stilul" piparului ...eu spre exemplu niciodata nu fumez pipa pana la capat...consider ca "esenta" sau aroma sau "ceea ce trebuie savurat" se afla undeva pe la "mijlocul" pipatei....ce e la fund sunt reziduri si nu merita atentie....
Evident ca se poate numi controversata problema filtrelor dar asa cum spuneam si mai sus totul tine de ritmicitate...e un adevarat deliciu sa fumezi o pipa cu 9mm mustiuc "fara filtru" umpluta la maxim cu Virginia....sau Latakia.

Re: FILTRE pentru Pipe

MesajScris: 01 Mar 2009, 18:49
de Augustinus
Uite ca nu mai stiu cum se numeste firma producatoare de filtre pe baza de spuma de mare. Eu am primit un mic pachetel, de patru filtre, impreuna cu o pipa Vauen. Initial am crezut ca sunt filtre facute de aceeasi firma, adica Vauen, insa dupa ce am desfacut unul dintre ele si am vazut ce contine, am inceput sa ma indoiesc. Sunt asemanatoare cu cele din cristale, adica tub de plastic, cu un orificiu colorat in rosu si altul incolor, absorb ceva mai bine si prezinta acelasi inconvenient: partea prin care intra fumul risca sa se topeasca daca nu este foarte atent la ritmul in care tragi din pipa.

Re: FILTRE pentru Pipe

MesajScris: 02 Mar 2009, 11:20
de pari
Am inteles, daca este vorba de cele pe care le trimit cei de la Vauen atunci cand cumperi ...le cunosc.
Merci!

Re: FILTRE pentru Pipe

MesajScris: 01 Apr 2014, 09:52
de Learned
Folosesc orice filtru care opreste particulele mici de cenusa cand fumez o pipa noua(ex: filtre carbon). Dupa ce ii formez turta trec la cele de balsa de la Savinelli, reduc umezeala, desi daca as avea convertor pentru toate pipele cu filtru as fuma fara tutunurile care nu creaza condens.

Re: FILTRE pentru Pipe

MesajScris: 03 Apr 2014, 10:38
de Twain
[quote="Learned"]...daca as avea convertor pentru toate pipele cu filtru as fuma fara...

Nu îţi trebuie convertor ca să fumezi fără filtru. Pur şi simplu laşi locul de filtru gol.

Re: FILTRE pentru Pipe

MesajScris: 03 Apr 2014, 22:54
de Learned
[quote="Twain"]Nu îţi trebuie convertor ca să fumezi fără filtru. Pur şi simplu laşi locul de filtru gol.


Stiu dar multi spun ca nu are acelas gust, ca locul acela gol strica fumata?!? Nu stiu ce sa zic, nici nu am experimentat prea mult ca sa stiu cu siguranta... am mers pe principiul de a folosi pipele cum a dorit producatorul, a facuto cu filtru pun filtru :s

Re: FILTRE pentru Pipe

MesajScris: 04 Apr 2014, 10:45
de mrg
Fumez si cu convertor si fara, de mai mult timp, si nu pot spune ca am sesizat vreo diferenta majora. Sigur, am unele pipe pe care le prefer cu convertor (Brebbia, Stanwell, Vauen etc.), dar cred ca e o chestie subiectiva.
Din cate am citit si priceput eu, teoretic, convertorul ar trebui sa asigure un canal/traseu al fumului cat mai linear, respectiv sa elimine/minimizeze riscul aparitiei unor "turbulente", respectiv al condensului, cauzat de "locul gol". Exista insa atatea variabiel care intervin intr-o fumata (umiditate tutun, impachetare/umplere bol, aprindere, ritm de pufaire etc.), incat nu stiu cat de obiective sunt opiniile care sustin ca "locul gol" strica.
Practic, folosesc convertoare la pipele care am vazut ca se comporta bine cu asa ceva si la tutunurile care se preteaza (la cele prea uscate prefer filtrul, la cele proaspat deschise uneori folosesc convertoare, alteori nu, in functie de cum imi permit sa introduc o perie pentru absorbtia umezelii).

Re: FILTRE pentru Pipe

MesajScris: 04 Apr 2014, 12:06
de Gordon
[quote="Learned"]

Stiu dar multi spun ca nu are acelas gust, ca locul acela gol strica fumata?!?


La gaze in general, orice trecere dintr-un spatiu ingust intr-un spatiu mai mare produce destindere cu efectul de racire a fumului. Asa numitul efect [url=http://www.apassionforpipes.com/neills-blog/2011/3/1/the-calabash-effect.html]reverse calabash[/url]. Odata cu destinderea scade si sansa de a se forma condens in cavitatea mai mare in care tocmai a trecut gazul. Totusi, dupa acel gol urmeaza mustiucul care forteaza din nou fumul sa intre printr-un spatiu mai mic, care ar produce la loc incalzirea si posibilitatea de aparitie a condensului. Dar, fumul trece prin aspirare (vidare dinspre mustiuc), astfel incat presiunea mai scazuta este totusi in mustiuc si se propaga catre shank (invers cu sensul de circulatie al fumului). Revenirea la presiunea "normala" se face in cavitatea bucala, unde fumul va produce condens, pe care totusi nu-l vom simti decat sub forma de gust. Pe un traseu cu "obstacole" de care fumul se loveste se creaza presiune locala care duce la condensarea vaporilor. De aceea condensatoarele vechi erau gaurite, insurubate, etc. ca forteze fumul sa se roteasca si sa se loveasca de pereti/onstacole pentru a produce condens. Un mustiuc cu obstacole (muchii netesite, treceri de la un diametru la altul, etc) produce condens.
Revenind la problema, un mustiuc prevazut cu tenon pentru filtru, folosit fara filtru:
- va produce un mini efect reverse calabash, care poate raci usor fumul
- creste riscul de a se trage particule de scrum la finalul fumatei
- daca tenonul este montat intr-o gaura cu mai multe diametre, creste riscul de a produce lovirea fumului de obstacole si implicit de aparitia condensului sub forma de zeama in mustiuc

Un mustiuc prevazut cu tenon pentru filtru, folosit cu adaptor:
- va facilita parcurgerea zonei destinata filtrului fara obstacole suplimentare - reduce sansa de condens
- nu va avea avea acel mini efect de racire
- reduce sansa de a aspira particule de cenusa la finalul fumatei

Indiferent de tipul de mustiuc, filtru, adaptor, conteaza agresivitatea fumatorului. Un fumat lent reduce sansa condensari si invers.

Continutul de lichide al fumului urmeaza doua trasee. Fie condenseaza in filtru, shank, mustiuc producand uneori galgaiala dar cu avantajul ca nu ajunge in cavitatea bucala daca este aspirat la timp cu o perie, fie datorita constructiei impecabile a ansamblului shank, tenon, mustiuc nu condenseaza si ajunge intact in cavitatea bucala, unde o mare parte condenseaza pe limba sau pe alte suprafete. Totul tine pana la urma de gusturi in alegerea unei pipe cu sau fara filtru sau cu adaptor, in alegerea gradului de uscare al tutunului etc..