de Twain » 10 Ian 2009, 05:55
[attachment=2]
Cu ocazia unei fotografii pe care am făcut-o recent raftului meu cu pipe şi tabacuri, am dat peste un vechi prieten: o cutie cu tutun Amphora. Cutia este de plastic şi în ea am pus eu tutunul, în urmă cu vreo doi ani, ca să nu se usuce. Tutunurile Amphora se comercializează în plicuri de 50 de grame. Din câte ştiu, nicăieri nu există Amphora la cutie metalică.
Pe plic scrie sub titlul Amphora: "Pipe tobacco craftsmanship since 1860", iar mai jos, sub inscripţia Full Aroma: "A complex mix of subtle aromas inspired by the sweetness of the Virginia leaf".
Deşi oficial este prezentat ca un tutun tăiat în panglici ("ribbon"), în plic se găsesc şi bucăţi mari de tutun flake, ceea ce mă face să cred că este, de fapt, un "broken flake". Culoarea este un fel de brun deschis sau de auriu închis.
Tutunul are un miros dulceag, parcă de stafide sau de prune uscate.
Umiditatea a dispărut complet din tutunul vechi pe care l-am avut eu la dispoziţie, deşi cutia în care l-am ţinut era prevăzută cu garnitură de etanşare.
[attachment=1]
Lovit de o undă de nostalgie (şi animat de ideea unui nou review), am umplut o pipă de spumă de mare şi am aprins-o. Neplacută surpriză: gura şi nasul mi-au fost invadate de un gust nefiresc, chimic, şi de o aromă oarecum greţoasă.
N-am putut continua fumata prea multă vreme. În timp ce încercam să-mi amintesc de ce mi se părea mie bun acest tutun pe vremea când nu aveam de cumpărat altceva decât Amphora, Captain Black şi Skandinavik, ochii mi-au căzut pe una din cele mai vechi pipe din briar ale mele, o Peterson Dublin 502, cu muştiuc P-lip. Era pipa pe care o dedicasem în urmă cu câţiva ani pentru Amphora.
[attachment=0]
Mi-am zis să mai dau o şansă acestui tutun, pentru că nu-mi venea să cred că am putut agreea vreodată acea scârboşenie pe care tocmai o vărsasem din pipă.
Aşa că am umplut Peterson-ul, l-am aprins... şi... şi... Ei bine, da! După numai 2-3 pufăituri am regăsit parfumul vechi de Amphora, aproape uitat după atâtea alte tabacuri mai sofisticate încercate între timp. Uite-aşa am descoperit eu că este adevărat ceea ce afirmă unii pipari experimentaţi, şi anume că anumite tutunuri nu se pot fuma în orice fel de pipă. Deci, de reţinut: Amphora Full Aroma se fumează NUMAI în briar. Interesant.
Full Aroma e un tutun mediu, după părerea mea, dar care poate fi fumat cu plăcere în lipsă de altceva mai bun. Dintre sortimentele de Amphora, acest blend mi-a plăcut cel mai mult la vremea lui. Acum, după ce am mai acumulat experienţă, îmi dau seama clar că nu este un tutun FOARTE bun, dar ţin minte că în urma cu numai câţiva ani îl consideram... de top.
Full Aroma are gust dulceag, cu iz de unt de arahide şi de fructe uscate, dar fără să ajungă prea mult în zona aromatelor. În cameră miroase plăcut.
Aşa, uscat, tutunul arde foarte bine, ba chiar mai mult: pipa s-a aprins încă de la primul foc (ăla pentru "prăjit" suprafaţa) şi nu s-a stins decât după vreo 20 de minute de pufăit, când mi-am pierdut eu atenţia.
Probabil că o să mai cumpăr un plic la următoarea criză de nostalgie.
DACĂ o să mă mai apuce!!!