Din pacate pipele nu-si adapteaza gaurile dupa stilul nostru de lucru, asa ca suntem nevoiti sa le adaptam noi. Aproape toti avem in colectie o pipa frumoasa, care fumeaza bine sau de care ne-am atasat, dar a carei canal din shank in vatra se opreste ceva mai sus decat fundul bolului.
In cazul fericit ne consolam cu gandul ca tutunul care ramane in bol, nears, functioneaza ca filtru de umiditate sau umplem pipa cu cristale (acele bobite absorbante din silicat) pana la nivelul gaurii. In cazul mai putin fericit, pipa va fi abandonata sau donata, fiind dezamagita sau dezamagind pe altcineva.
O asemenea pipa am primit de la Baaron. E vorba de o Venini neagra, usoara, poate chiar un pic usuratica, tinand cont de mustiucul cam transparent pe care-l poarta, dar care fumeaza impecabil. Aparent stapanul a fost atat de dezamagit de ea incat am primit-o fara prea multa turta, cu inelul demontat, nici macar demachiata in stilul propriu al stapanului. Asta se intampla prin decembrie.
Acum toate aceste defecte au fost remediate si pipa concureaza aprig pentru un loc de varf in colectie. Nu voi intra in detalii referitor la lipirea unui inel, inlaturarea lacului si formarea turtei. Urmatoarea procedura e invatata la intalnirile lunare de la Twain:
Pentru a construi un fund fals e nevoie de o solutie saturata de miere in apa, cam 1/2 din volumul de umplut si de cenusa rezultata in urma fumarii unei pipe, preferabil cernuta, sa fie cat mai fina. Se amesteca solutia de miere cu cenusa.
Se introduce o perie cat mai stufoasa in bol si, in cazul in care gaura nu e centrata, peria se indoaie un pic spre centru. Pipa se va aseza cu calcaiul in jos, astfel incat noul fund sa se incline usor spre capatul de perie patruns in bol.
Se va turna noua solutie in bol pana cand ajunge la nivelul periei si se va inclina usor in lateral pipa, pentru a da o forma concava noului fund.
Pipa se lasa cu calcaiul in jos (pozitia naturala in majoritatea stativelor, inclusiv cele pliabile), la uscat, miscand zlinic peria cat sa descrie un con cu varful in shank si raza de vreo 5 cm. Eu am asteptat cam o saptamana pana cand noul fund a ajuns la o duritate acceptabila, am scos peria si am curatat shankul cu o noua perie.
La primele 4-5 folosiri, la final, se va rascoli cu grija cenusa pentru a nu deforma noul fund umezit in urma fumarii, se va acoperi buza pipei si se va scutura viguros pipa inainte de golire, asa cum am face pentru a grabi formarea unei noi turte. Se va intari stratul superior al fundului pipei, cel inferior ramanand poros, absorbant.
Consistenta actuala a fundului si capacitatea de absorbtie sunt comparabile cu ale meerschaumului, iar pipa pastreaza gustul dulce al briarului.